Insemination regleras i lagen (1984:1140) om insemination. Av lagen framgår att insemination med sperma från donator får utföras endast vid allmänna sjukhus under överinseende av läkare med specialistkompetens i gynekologi och obstetrik. Läkaren väljer lämplig spermagivare och uppgifter om denne skall antecknas i en särskild journal som skall bevaras i minst 70 år. Det finns alltså möjlighet för barnet att få veta sina rötter vid sökandet av identitet, vid släktforskning och frågor om ärftliga sjukdomar.
Vid privata inseminationer kringgås lagen av såväl barnlösa makar som kvinnor som vill vara ensamförälder. Trots att donatorn är känd blev det vid ett uppmärksammat mål i Bollnäs tingsrätt avslag och pojken förblir faderlös. Ärendet skall nu prövas i hovrätten.
Enligt barnkonventionens artikel 7 punkt 1 har barnet rätt så långt det är möjligt att få vetskap om sina föräldrar och bli vårdat av dem. Trots att den privata donatorn är känd fastställs inte faderskapet i domstol.
Skall faderskap fastställas genom dom, skall enligt 1 kap. 5 § föräldra- balken rätten förklara en man vara fader, om det är utrett att han har haft samlag med barnets moder under den tid då barnet kan vara avlat och det med hänsyn till samtliga omständigheter är sannolikt att barnet har avlats av honom.
Vad som skall gälla när avtal gjorts med en man för att få tillgång till sperma för befruktning privat är inte klart utsagt i lag. Den juridisk-tekniska innebörden av ordet samlag är mycket oklar. Enligt min mening måste det jämställas med samlag när en man frivilligt överlämnar sperma. Donatorn gör det med vetskap om att sperman skall användas till att avla barn som han är den genetiska fadern till.
Sedan lagen om insemination kom till år 1984 har insikten om rötternas betydelse ökat och viljan att uppfylla barns rättigheter enligt barn- konventionen. Därför behövs en översyn av inseminationslagstiftningen och en klar definition på samlag i samband med avlande av barn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av inseminationslagstiftningen.
Stockholm den 2 oktober 1996
Sigrid Bolkéus (s)