Sammanfattning
Sedan massiv kritik framförts från majoriteten av remissinstanserna mot regeringens departementspromemoria med förslag till lag om ändring i stiftelselagen (Ds 1995:62), och efter Lagrådets avstyrkande yttrande över den lagrådsremiss som följde, föreligger nu ett nytt förslag till ändring i stiftelselagen (1994:1220). Regeringens avsikt med det ursprungliga förslaget var att få en möjlighet att ändra eller att upphäva vad som sägs i stiftelseförordnandet, utan styrelsens samtycke. Förslaget syftade till att ge regeringen rätt att förändra stiftelsens ändamål, om det krävdes för att "tillgodose allmänna intressen". Regeringen har nu återkommit med ett nytt förslag som enligt vår mening i sak innebär i princip detsamma som det ursprungliga, nämligen att staten genom regeringen ges rätt att obegränsat disponera stiftelsemedlen i de av den borgerliga regeringen inrättade fria forskningsstiftelserna. Den förnyade lagrådsgranskningen, som gjorts på lagutskottets initiativ, har inte tillfört något nytt. Av skäl som närmare utvecklas i denna motion avvisar Moderata samlingspartiet regeringens förslag.
Underkännandet av regeringens tidigare förslag
På goda grunder ifrågasattes regeringens förslag att ändra stiftelsernas ändamål utifrån flera olika aspekter. Kritiken från remissinstanserna gällde främst tveksamhet om förslagets förenlighet med bestämmelserna om egendomsskydd i regeringsformen och Europakonventionen samt även tveksamhet om förslagets förhållande till gällande stiftelserätt. I denna del ifrågasattes från flera håll om förslaget gick så långt från stiftelserättslig synpunkt att de stiftelser som berördes av det längre skulle vara riktiga stiftelser. Trots kritiken utarbetades en lagrådsremiss med oförändrat innehåll. Lagrådet avstyrkte dock förslaget i sitt yttrande den 4 juni 1996. Den huvudsakliga grunden för Lagrådets kritik var att förslaget gick så långt att det var tveksamt om de stiftelser som drabbades av den föreslagna ändringen överhuvudtaget kom att omfattas av den nya stiftelselagens stiftelsebegrepp. Särskilt allvarligt fann Lagrådet det vara, att regeringen enligt förslaget gavs en möjlighet att ändra stiftelsernas ändamål. Lagrådet avslutade sitt yttrande med att ange att en lösning genom vilken regeringen inte hade möjlighet att påverka stiftelsernas ändamål kunde "vara värd att pröva närmare".
I frågan om förslagets förenlighet med egendomsskyddet i 2 kap. 18 § regeringsformen uttryckte sig Lagrådet avslutningsvis på följande sätt: "Saken måste emellertid bedömas som tveksam. Redan detta (dvs. tveksam- heten, vår anm.) kan åberopas som ett skäl mot att förslaget genomförs." Lagrådets utgångspunkt var (s. 4 i yttrandet) att även om åtgärder på området kan vara motiverade i sak och av rättspolitiska skäl, så måste dessa åtgärder vara förenliga med regeringsformen, Europakonventionen och det stiftelse- rättsliga systemet i stort.
Det nya förslaget
Bakgrund
Den nu presenterade propositionen bygger i allt väsentligt på det tidigare förslaget. Möjligheten för regeringen att ändra stiftelsernas ändamål finns visserligen inte längre kvar, men i övrigt omfattar den nu föreslagna lagändringen samtliga delar av det tidigare av remissinstanserna och Lagrådet kritiserade förslaget (jfr föreslagna 6 kap. 4 a § med 6 kap. 1 § stiftelselagen). Om propositionens förslag antas, kommer därigenom regeringen att få kontroll över de stiftelser som bildats av staten eftersom regeringen ges möjlighet att besluta om styrelsernas utseende och kapitalförvaltning. Detta är dessutom regeringens uttalade syfte. Oaktat regeringens modifiering av det ursprungliga förslaget innehåller förslaget i dess nya utformning därför sådana brister att det inte kan accepteras.
Grundlagsstridigheten och brott mot stiftelserätten
Vad gäller frågan om det nya förslagets förenlighet med 2 kap. 18 § regeringformen är det här av stort intresse att regeringen i uttalanden om ärendets fortsatta handläggning, efter lagrådsyttrandet, mycket tydligare än tidigare klargjort att den föreslagna lagstiftningen står i samband med planerade nedskärningar i den ordinarie forskningsbudgeten. Regeringen har härigenom tydliggjort att dess agerande och avsikter har mycket tydliga likheter med tvångsförfogande. Den här aktuella propositionen innehåller av förklarliga skäl inte några sådana uttalanden. Däremot framgår regeringens avsikt av den nyligen framlagda budgetpropositionen (1996/97:1). I volym sex (utgiftsområdena 15 och 16), s. 40, uttalas bl.a. att en besparing om 40 miljoner kronor föreslås inom områdena Skolutveckling och Forskning inom skolväsendet. En stor del av denna besparing skall enligt regeringen kunna kompenseras genom medel från de s.k. löntagarfondsstiftelserna. På sidan 80 i samma volym analyseras den nu föreslagna ändringen i stiftelselagen på följande sätt:
Regeringen föreslår - - - att regeringen skall utse ledamöter i stiftelsernas styrelse. Därmed ökas möjligheterna till samordning mellan stiftelsernas insatser och andra statliga insatser, främst inom forskningens område. Enligt regeringens bedömning bör detta innebära att resurser kan frigöras inom ramen för statens budget för vissa nysatsningar. Sålunda bör vissa ändamål inom högskolesektorn som ligger inom stiftelsernas verksamhetsområden, t.ex. särskilda insatser inom forskarutbildning och internationalisering, kunna förutses finansieras av stiftelserna och inte med budgetmedel; de resurser som frigörs skulle bl.a. kunna förstärka de permanenta forskningsresurserna för de mindre och medelstora högskolorna.
Genom uttalanden som dessa visar regeringen att förslagets kritiker hela tiden haft rätt i sina varningar för att regeringen vill kunna ta kontroll över stiftelsernas tillgångar för att därigenom minska de ordinarie forskningsanslagen. Dessa uttalanden har därför enligt vår uppfattning stor betydelse för bedömningen av förslagets förenlighet med 2 kap. 18 § regeringsformen.
I detta sammanhang måste också den grundlagsreform som trädde i kraft den 1 januari 1995 beaktas. Numera inleds 2 kap. 18 § regeringsformen med ett portalstadgande om att "varje medborgares egendom är tryggad". Egen- domsskyddet har även i andra avseenden stärkts per den 1 januari 1995, genom att rådighetsinskränkningar numera täcks av 2 kap. 18 § andra stycket. Skyddet mot rådighetsinskränkningar avser fast egendom medan avsikten med det nya, inledande portalstadgandet torde vara att förstärka egendomsskyddet. Denna tolkning ligger väl i linje med äganderätts- begreppet i Europakonventionen angående skyddet för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, som sedan den 1 januari 1995 gäller som svensk rätt.
Sedan regeringen så tydligt i budgetpropositionen angett att förslaget till ändring i stiftelselagen också har ett statsfinansiellt syfte kan enligt vår mening förslaget inte ses som något annat än just ett försök till sådan förmögenhetsöverföring som krävs för att det skall vara fråga om expropria- tion eller annat sådant förfogande enligt 2 kap. 18 § regeringsformen. Lagförslagets karaktär av expropriation torde härmed vara ett faktum. Genom den markerade avsiktsförklaringen, sedan kontroll över styrelse och kapitalförvaltning uppnåtts, framstår också förslaget som oförenligt med grundläggande stiftelseprinciper. Enligt legaldefinitionen av en stiftelse i 1 kap. 2 § stiftelselagen bildas en stiftelse genom att egendom avskiljs för att varaktigt förvaltas som en självständig förmögenhet för ett bestämt ändamål. Trots att stiftelsernas ändamål inte formellt ändras i och med nuvarande lagförslag, så riskeras just ändamålet med stiftelsernas självständiga förmögenhetsförvaltning med regeringens förslag. Regeringen döljer inte heller sin ambition i dessa hänseenden.
Europadomstolens praxis gäller som svensk rätt
En annan väsentlig fråga rör förslagets förenlighet med Europakonventionen. Både regeringen (s. 50 i lagrådsremissen, 51 ff i propositionen) och Lagrådet har varit tämligen övertygade om att förslaget inte strider mot Europakonventionen. Att notera i sammanhanget är dock att Europadomstolen i denna typ av mål tillämpar s.k. intresseavvägningsprinciper, där värdet av den föreslagna åtgärden och den enskilda statens behov av denna vägs mot den skada den kan vålla enskilda. En svensk domstol, som hade att ta ställning till förslagets karaktär, skulle kunna lägga denna proportionalitetsprincip, som är etablerad i Europadomstolens praxis, till grund för en mycket kritisk bedömning av lagen.
I detta sammanhang bör uppmärksammas att Regeringsrätten i en dom i ett rättsprövningsärende den 18 juni 1996 lät denna proportionalitetsprincip bli styrande för utgången. Målet som gällde byggnadslov och strandskydd återförvisades av Regeringsrätten, som fann att det skulle strida mot den nämnda proportionalitetsprincipen att inte ge sökanden dispens från vissa bestämmelser i naturvårdslagen. Att en sådan proportionalitetsprincip nu faktiskt gäller även i svensk rätt har också understrukits i samband med införlivandet av Europakonventionen i svensk rätt (se prop. 1993/94:117 s. 39-40). Det tvångsvisa förfogande som regeringen eftersträvar står enligt Moderata samlingspartiets mening inte i proportion till syftet. Ingen har ifrågasatt att stiftelserna med nuvarande styrelse och förvaltning utövar en verksamhet som är väl i samklang med stiftelsernas ändamål och ett över- gripande allmänt intresse, nämligen forskningen.
Lagrådets yttrande över det nya förslaget
På initiativ av lagutskottet har Lagrådet yttrat sig också över det nya förslaget. Lagrådets yttrande, som avgavs av det lagråd som yttrade sig över det förra förslaget, utmynnar i att Lagrådet inte vill motsätta sig att det aktuella förslaget genomförs. Lagrådet har denna gång avstått från att pröva de tveksamheter i förslaget som bestämmelserna i 2 kap. 18 § regeringsformen och Europakonventionen ger anledning till och har enbart bedömt frågan ur stiftelserättslig synvinkel. Lagrådet har därvid noterat att stiftelserna med förslaget blir mindre självständiga än många andra stiftelser men funnit att denna osjälvständighet går att förena med stiftelselagens grundläggande krav. Lagrådet har således inte berört det förhållandet att regeringen i budgetpropositionen klart angett hur styrning av medlen, oavsett det i stiftelseförordnandet intagna ändamålet, skall gå till. Inte heller har Lagrådet bedömt vad det i föreliggande proposition angivna syftet "demokratisk kontroll" innebär i förhållande till såväl äganderättsbestämmelserna som grundläggande stiftelserättsliga principer. Om regeringens uttalade syfte med "demokratisk kontroll" skall ha någon mening, ens från regeringens egna utgångspunkter, måste detta rimligen innebära ett sådant intrång i stiftelsernas självständighet att inte bara stiftelselagens grundläggande krav blir åsidosatta utan också att det är fråga om ett tvångsvis förfogande av egendom som tillhör ett privat rättssubjekt. Lagrådets yttrande har därför enligt vår mening inte tillfört saken något.
Vår konklusion
Vid en samlad bedömning av såväl det tidigare förslaget, vilket syftade till att ändra stiftelsernas ändamål, som det nu föreliggande, finner Moderata samlingspartiet således att det nya förslagets effekter i praktiken innebär en sådan förmögenhetsöverföring av stiftelsemedlen att egendomsskyddet i 2 kap. 18 § regeringsformen inte upprätthålls och att regeringens proposition med förslag till ändring av stiftelselagen därför måste anses vara oförenligt med svensk grundlag och Europakonventionen. Om förslaget antas, kommer nämligen staten genom regeringen att kunna förfoga över de privata medel som finns i de elva forskningsstiftelser, som bildats av medel ur de tidigare löntagarfonderna. Det uttalade syftet med den föreslagna förändringen av styrelsens sammansättning och stiftelsernas förvaltning är att statens forskningspolitiska prioriteringar skall gälla också för stiftelserna och innebär alltså i sak detsamma som regeringen tidigare önskade uppnå genom att förändra stiftelsernas ändamål. Härtill kommer att förslaget bryter mot grundläggande stiftelserättsliga principer. Förslaget bör därför inte antas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens proposition 1996/97:22 Statliga stiftelser i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 4 oktober 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)