En ny lag om företagsrekonstruktion trädde i kraft 1 september 1996. Lagen syftar till att underlätta rekonstruktion av företag i ekonomisk kris och därigenom undvika att livskraftiga företag går i konkurs.
Lagen har flera brister. En är att lagen inte är utformad för att passa de flesta företag, nämligen de mindre företagen. Rekonstruktionsförfarandet tar lång tid och är kostsamt för både gäldenärsföretaget och borgenärerna. Detta understryks av den utredning vars betänkande ligger till grund för lagen, Insolvensutredningen. De uppskattar att förfarandet kommer att tillämpas cirka 500 gånger per år och företrädesvis röra stora och medelstora företag. För att underlätta rekonstruktion av mindre företag krävs ett alternativt system. Ett sådant system kan utformas t.ex. med utgångspunkt från den modell som finns i Frankrike och som innebär att gäldenären tillsammans med domstolen kan förbereda och genomföra en rekonstruktionsplan. Tidsåtgången minskar därmed och kostnaderna blir lägre.
En annan brist i den nya lagstiftningen är att den inte är tillräckligt effektiv, ens för de större företagen. Anledningen till det är uppbyggnaden av annan lagstiftning framför allt förmånsrättslagen i vilken bestäms vilka borgenärer som ska ha en prioriterad ställning om gäldenärsföretaget går i konkurs. Eftersom borgenärer med prioriterad ställning i konkurs förväntas få full betalning innan en rekonstruktion kan bli aktuell är utsikterna för rekonstruktion i de flesta fall små. Gäldenärsföretaget saknar ofta möjlighet att erbjuda full betalning. Incitamenten för de prioriterade borgenärerna att acceptera ett lägre bud är inte tillräckligt starka och en konkurs framstår därför som ett för dem bättre alternativ. Ett effektivt rekonstruktionssystem förutsätter därför att förmånsrättslagen ändras. Antalet förmånsrätter bör starkt begränsas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ form för rekonstruktion av mindre företag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av lagen gällande förmånsrätt vid konkurs.
Stockholm den 7 oktober 1996
Bengt Harding Olson (fp)
Sten Svensson (m) Marianne Andersson (c) Michael Stjernström (kd) Kenth Skårvik (fp) Inga Berggren (m) Kjell Ericsson (c)