I en mycket intressant skrift "Vitaliserad fastighetsmarknad genom nya investeringsvägar" (School of Business Research Reports, Stockholm 1996) har professor Lars Vinell pekat på vilka fördelar det skulle ha om särskilda fastighetsinvesteringsbolag (FIB) vore möjliga enligt svensk lagstiftning.
Bakgrunden är en särskild studie med ett stort antal personer involverade, vilken syftade till att genom ekonomisk analys såväl förtydliga problemen på fastighetsmarknaden som arbeta fram förslag till deras lösning. Många av dagens problem bedömdes till största delen onödiga och hänförliga till smärre brister i lagar och institutioner. I det sammanhanget skall ses förslaget om fastighetsinvesteringsbolag, vilket utförligt presenteras i den anförda skriften.
Ett fastighetsinvesteringsbolag (FIB) är ett aktiebolag som uteslutande eller så gott som uteslutande skall förvalta och äga fastigheter. Det skall ur investerarnas synvinkel fungera som en skattefri mellanhand. För FIB skall gälla normal företagsbeskattning med undantag av att utdelade vinster inte skall beskattas även om dubbelbeskattning i övrigt föreligger enligt skattelag. Den skatterättsliga förankringen för FIB är lagen om investmentbolag. FIB skall dock till skillnad från investmentbolag beskattas för ej utdelade realisationsvinster. Därför skall enligt studiens förslag FIB inte påföras den schabloninkomst som lagen föreskriver för investmentbolag. Genom denna särregel erhåller investerarna en möjlighet att indirekt placera i fastigheter med samma skattevillkor som om de gjorde direkta investeringar i fastigheter.
För att ett företag enligt förslaget skall erhålla FIB-status skall följande villkor uppfyllas:
Det bör inte specificeras tak för ägarandelen i FIB för vare sig fysisk eller juridisk person. Detta skall då även gälla försäkringsbolag eller andra institutionella placerare som alltså skall kunna äga mer än fem procent av ett FIB. FIB förutsätts i regel bli börsnoterade och därvid följa de regler beträffande ägandespridning som gäller för registrering på Stockholms fondbörs.
Minst 80 procent av hyresinkomsterna inklusive räntenetto efter avdrag för rörelsens kostnader måste delas ut till aktieägarna.
Soliditeten måste uppgå till minst 50 procent. Bedömningen av soliditeten skall ske med utgångspunkt i expertvärdering av tillgångarna i samband med årsbokslutet. Därtill skall nya värderingar göras om marknadens indirekta värdering av fastighetsbeståndet via prissättningen av FIB-aktierna starkt underskrider senaste expertvärdering eller tyder på att soliditeten ligger under 50 procent. Under en övergångstid kan vissa företag efter prövning tillåtas underskrida de föreslagna gränserna för utdelning och soliditet, dock maximalt med 30 respektive 20 procentenheter.
Enligt studien kan FIB förmodas lösa några påtagliga problem på dagens fastighetsmarknad:
mycket låg finansiering med eget kapital av fastighetsbestånden hos fastighetsbolagen, vilket exponerar såväl dem som långivarna och ägarna för stora finansiella risker. Den låga soliditeten försvårar också genomförandet av nya strukturgrepp.
den svaga likviditeten på fastighetsmarknaden som gör prisbildningen osäker
ett stort antal ofrivilliga fastighetsägare som övertagit pantsatta fastigheter
brist på fokusering i många aktörers fastighetsportföljer
svårigheter att göra direktinvesteringar i fastigheter, framförallt för småsparare p g a odelbarheten
FIB skulle kunna lösa dessa problem enligt följande:
FIB skulle kunna bli det lok som drar med sig det nödvändiga tillskott av egenkapital som både privata och offentliga fastighetsbolag med några undantag idag saknar och som de idag inte kan attrahera på grund av gällande regler. Just genom att FIB-aktien ger direktinvesteringens fördelar i utdelning och värdestegring utan att medföra dess nackdelar vad gäller odelbarhet och likviditet blir placeringsformen sannolikt attraktiv. I nuvarande läge är detta viktigt eftersom likviditeten på fastighetsmarknaden då kommer att öka och resultera i en effektiv prisbildning på fastigheter. Att få en motsvarande likviditet i direkt- investeringar är inte lika önskvärt eftersom det kan leda till dålig förvaltning och större osäkerhet för hyresgäster. FIB löser problemen med finansiering och prisbildning utan att störa långsiktigheten i förvaltningen.
vi får en stimulans till ökad långsiktighet och klar målinriktning i fastighetsinvesteringar
en ny struktur kan växa fram med olika typer av specialiserade fastighetsbolag
möjligheter till förbättring av den totala portföljplaneringen hos försäkringsbolag, fonder och andra kapitalförvaltare
möjligheter för små kapitalplacerare att direkt investera i stora fastigheter
Här bör speciellt påpekas att börsens fastighetsaktier inte är ett bra alternativ till direktinvesteringar i aktier. Deras höga skuldsättningsgrad gör att de ifråga om risk och förväntad avkastning inte har "fastighetsprofil" utan snarare är investeringsobjekt för dem som spekulerar i ränteförändringar.
möjligheter till effektivisering av den svenska kapitalmarknaden som leder till minskade kapitalkostnader och på sikt till sänkta kostnader för boende och annan lokalanvändning
Det är intressant att notera att i andra länder, främst USA, finns FIB-liknande konstruktioner. I den refererade studien har särskilt analyserats erfarenheter från de amerikanska Real Estate Investment Trusts (REITs).
Mot bakgrund av den presenterade utredningen om vad fastighets- investeringsbolag (FIB) skulle kunna innebära för att vitalisera fastighets- marknaden föreslår jag att regeringen närmare studerar den gjorda analysen samt begär ett förslag till FIB hos regeringen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om fastighetsinvesteringsbolag (FIB) i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Lennart Hedquist (m)
Gotab, Stockholm 1996