Ytterligare åtgärder för att främja internationellt handelsutbyte är nödvändigt. En sådan åtgärd som vi vill fästa uppmärksamheten på är att skapa möjligheter för svenska företag att bilda nya europeiska företag tillsammans med företag från andra medlemsstater i den europeiska unionen. Kommissionens förslag om europeiska aktiebolag, europeiska kooperativa föreningar och europeiska ömsesidiga försäkringsbolag bör därför realiseras. Sådana nya associationsformer skulle göra det möjligt för fysiska och juridiska personer från minst två medlemsstater att oberoende av olika nationella lagar verka inom hela unionen och på så sätt utnyttja den inre marknadens alla fördelar.
Utvidgningen av EU att omfatta ett antal av de tidigare östeuropeiska staterna kan motses i en inte alltför avlägsen framtid. Den nämnda typen av företag kan komma att bli ett mycket bra instrument för snabb teknik- och kunskapsöverföring till de kommande nya medlemsstaterna och på så sätt verksamt bidra till ett expanderande näringsliv, större konsumtion och därigenom fler arbetstillfällen. Naturligtvis skulle de nya associationerna också få positiva effekter på alla de andra medlemsländerna.
Under åtminstone tjugofem års tid har det pågått resultatlösa diskussioner i ministerrådet om det europeiska aktiebolaget. Diskussionerna om de europeiska kooperativa föreningarna har inte pågått lika länge men har hittills varit lika resultatlösa. Vad vi har erfarit, är det inte förslagen till förordningar om de olika associationerna som i och för sig är det största problemet utan frågan om tillhörande direktiv om rätten för arbetstagarna till information och inflytande. I dessa frågor råder stora meningsskiljaktigheter mellan ett par av medlemsstaterna. Den svenska regeringen är vad vi kan förstå i princip positivt inställd till förslagen. Vi har också erfarit att det på europeisk nivå har förekommit framställningar från företagsorganisationer och enskilda företag som önskar att frågan om de europeiska aktiebolagen får en snabb lösning. I Sverige har Kooperativa förbundet och Lantbrukarnas riksförbund nyligen i en gemensam skrivelse till regeringen hemställt att den svenska regeringen mera aktivt arbetar för att förslaget om europeiska kooperativa föreningar skall få en snabb lösning.
Som ett led i åtgärderna för att expandera näringslivet i ett internationellt perspektiv och därigenom bidra till fler arbetstillfällen instämmer vi i KF:s och LRF:s hemställan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiva åtgärder för att få till stånd nya europeiska associationsformer.
Stockholm den 1 oktober 1996
Inga-Britt Johansson (s) Karin Olsson (s)