Huvudstrategin för den ekonomiska politiken måste vara att satsa på direkt tillväxtfrämjande åtgärder i förening med en långsiktig budgetsanering. Särskilt måste inriktning ske mot näringspolitik och företagande. Men för att lyckas krävs det även en kraftfull satsning på det mänskliga kapitalet dvs. mjuka investeringar såsom personlig kompetens, arbetsrutiner och organisation.
En uppvärdering av kunskapskapitalet motiveras också av att Sverige, liksom övriga västeuropeiska länder, befinner sig mitt i ett paradigmskifte med övergång från ett "hårt" industriellt samhälle till ett "mjukt" kunskapssamhälle.
Värdering av "mjuka" tillgångar
Det brukar heta att människan är företagets viktigaste tillgång. Liberalismen har alltid satt individen i centrum och detta bygger på en tro på människan. Detta budskap är giltigt för alla områden med utbildningspolitiken som ett typexempel. Från en liberal utgångspunkt är det naturligt att betrakta varje anställd som en "tillgång" ingående i företagens kunskapskapital.
Kunskapsföretagens värdering
Men för att uttrycket inte skall stanna vid en läpparnas bekännelse måste det ske en ändring av praxis för värdering av företag, framför allt synen på investeringar i personal. I dag sker ett slöseri med de anställdas kompetens. Hårda investeringar - t.ex. maskiner och skrivbord - anses ha ett bestående värde medan mjuka investeringar däremot anses sakna varaktigt värde. De anställdas kompetens ses mer som "förbrukningsmaterial". Hårda men inte mjuka investeringar tas upp som tillgångar i företagens balansräkningar. Människan har inget synligt värde i redovisningen. Vårdandet av kunskapskapitalet görs mer på intuition, av god vilja, som löneförmån eller rent krasst för att snabbt få ut mer produktion.
Måttstocken som ett företag i första hand bör värderas och styras utifrån är dess potentiella förädlingsförmåga. Detta innebär att alla tillgångar som påverkar produktiviteten kommande år ska vara värdemässigt synliga i företagens räkenskaper, dvs. visa såväl hårda som mjuka värden. Genom att hantera människan utifrån samma ekonomiska premisser som man hanterar dyrbar hård investering stimuleras företagen att göra mjuka investeringar och alltså satsa på kompetens.
Målet är att få ett nytt synsätt på kunskapssamhällets investeringar och att införa en värderingspraxis som dels är anpassad till dagens verksamhetsstruktur, dels kan mäta "det mjukas" rätta del i förädlingen och dels ger stimulans till ökade satsningar i kompetensutveckling, informationssystem och andra mjuka investeringar.
Riksdagens beslut
Riksdagen har genom lagutskottet kraftfullt och dessutom enhälligt betonat behovet av att finna en modell för att värdesätta humankapitalet i företagens redovisning samt överlämnade till redovisningskommittén att utarbeta ett förslag som efter vederbörlig behandling kan bli en nationell ståndpunkt vid företagsredovisning.
Här bör tilläggas att nuvarande redovisningslagstiftning är otill- räcklig vad beträffar beaktande av humankapitalet i företagens räkenskaper. Det låter sig sägas att nuvarande regelsystem inte utgör något hinder mot att i någon form redovisa humankapitalet. Men om den svenska ståndpunkten är att humankapitalet utgör en värdefull post i företagens ekonomiska redovisning bör detta framgå av lagtexten och inte bara i lagens motivtext.
Redovisningskommitténs förslag
Detta är ett angeläget men inte helt enkelt uppdrag. Det är naturligtvis svårare att ta hänsyn till icke materiella värden, men i praktiken kan det vara lika lätt eller svårt att garantera riktigheten i ett mjukt balanserat värde som i ett hårt sådant. Men nu finns lyckligtvis väldokumenterade och beprövade metoder som hjälp vid värdering av investeringar i mjuka värden och vid bedömningen av hur dessa ekonomiskt förbrukas.
Nu avvaktas Redovisningskommitténs förslag med stort intresse från alla berörda parter. Förhoppningsvis kan förslaget efter veder- börlig behandling i gängse ordning leda till en modernare redovis- ningslagstiftning.
Ett framtida steg får väl bli ett svenskt initiativ i det internationella redovisningsrådet med målet att uppnå global rättslig harmoni i synen på kunskapskapitalet som en värdefull post i företagens ekonomiska redovisning.
Skydd för "mjuka" investeringar
Den snabbast växande företagssektorn i Sverige är kunskapsbaserade tjänsteföretag med konsultbranschen i tätposition. Trenden ökar i takt och styrka bland annat genom den snabba utvecklingen av informationsteknologin. Och här är det viktigaste produktionsmedlet medarbetarnas kompetens.
Förändringstakten i tjänsteföretagen är hög och för att hänga med i den tuffa konkurrensen måste företagen och deras medarbetare ständigt utveckla sig och lära nytt. Men i dag anser många företagare att investeringar i kompetenshöjning av anställda är en alltför osäker investering. Den anställde kan plötsligt sluta och ta investeringen med sig, kanske till och med börja i ett konkurrerande företag eller starta eget och plagiera tidigare arbetsgivares koncept, påpekas från företagarhåll.
Kunskapsbaserade tjänsteföretag är "spetsföretag" och som sådana mycket viktiga för svenskt näringsliv och för svensk ekonomi. Det är tjänste- och kunskapsföretagen som skall generera många nya jobb. Om dessa företag ska bli morgondagens tillväxtföretag, krävs att de dels vågar investera i kompetenshöjning av medarbetarna, dels kan skydda denna investering. Nu anses skyddet för kunskapskapitalet för dåligt. I en sådan situation riskerar en gammal tids lagstiftning att hämma tillväxten i den nya tidens företag.
Svårskyddad investering
Kunskapsföretagen skiljer sig från andra företag genom att deras huvudsakliga tillgångar består i kunskapskapitalet, som alltså innefattar den personliga kompetensen och kapaciteten hos den enskilde medarbetaren, men också varierande informationssystem hos företaget, exempelvis databaser, kundregister, manualer med mera.
Speciellt i bokslutstider kan man notera att dessa mjuka tillgångar är svåra att värdera. Ett särskilt problem är emellertid att dessa tillgångar är svåra att skydda. Om en medarbetare slutar och övergår i konkurrerande verksamhet kan han använda sig av kunskaper från den förre arbetsgivaren utan att behöva ersätta honom för detta. Företaget riskerar därmed att dräneras på sin i stort sett kanske enda tillgång - alltså hela kunskapskapitalet - vilket givetvis är en expansions- hämmande faktor.
Skyddsregler behövs
De kunskapsbaserade tjänsteföretagen efterfrågar ändrade och nya regler för att skydda sin största tillgång, alltså kunskapskapitalet.
Nuvarande immaterialrättsliga lagstiftning - främst upphovsrätten, patentlagen, varumärkesrätten och firmarätten - ger kunskaps- kapitalets olika beståndsdelar visst skydd. Men på företagarsidan anses skyddet ha otillräcklig omfattning, särskilt om verksamheten har internationell karaktär.
På marknadsrättsområdet anses det också finnas stora brister. Ett konsultföretag som marknadsför managementutbildning för företagsledare kan erhålla visst skydd genom att utnyttja tre skilda rättssystem. Så kan ske genom varumärkesregistrering av ett namn på det egna utbildningsprogrammet, genom upphovsrätten om program- innehållet utförligt dokumenteras och genom mönsterregistrering av eventuella spel eller liknande i programmet. Därigenom kan ett skyddsnät vävas ihop som i bästa fall åtminstone försvårar flagranta efterbildningar och uppenbart otillbörlig marknadsföring. Men skyddet upplevs som helt otillräckligt av företrädare för kunskapsföretag.
Även arbetsrättslagstiftningen anses föråldrad särskilt beträffande kunskapsföretag. En anställd nyckelperson i ett sådant företag kan ofta ha en starkare ställning än arbetsgivaren. Det finns ett stort behov av att kunna teckna individuella avtal med främst konkurrensklausuler. Arbetsrättslagstiftningen är emellertid tvingande och tillåter avvikelser endast via kollektivavtal. I denna del måste reglerna göras dispositiva för att möjliggöra individuella avtal mellan parterna. Därigenom uppnås en ökad flexibilitet som markant ökar kunskapsföretagens möjligheter att skydda investeringar i kunskapskapitalet.
Rättsligt nytänkande
Det erfordras tydligen ett nytänkande inom samtliga rättsliga områden för att de kunskapsbaserade tjänsteföretagen ska få möjligheter att skydda kunskapskapitalet. Endast därigenom stimuleras framgångsrika tjänsteföretag att växa genom mjuka investeringar.
Även om dessa områden åtgärdas så anser man på företagarsidan att kunskapsföretagen åtnjuter ett svagare skydd för sina affärsidéer än andra företag, särskilt om de har internationell potential. Detta får finansiella konsekvenser som hämmar expansionsviljan. Dessutom måste kunskapsbaserade tjänsteföretag arbeta med högre soliditet än andra för att kunna utverka bankkrediter. Därför behöver även företags- och ägarbeskattningen ändras generellt så att expansions- och exportbenägenheten kan öka.
Frågorna är mycket viktiga, kanske livsavgörande, för berörda kunskapsföretag. Dessa är "spetsföretag" och som sådana mycket viktiga för svenskt näringsliv och för svensk ekonomi. Ogynnsamma betingelser kan driva dem utomlands. Det får därför ses som mycket angeläget att regeringen tar initiativ till en utredning som, med nu sedvanlig svensk utredningssnabbhet, tar ett samlat grepp på detta problemkomplex och föreslår nödvändiga förbättringar. Både immaterialrättslig, marknadsrättslig och arbetsrättslig lagstiftning anses vara i behov av förbättringar för att ge svenska tjänste- och kunskapsföretag möjligheter att utvecklas i Sverige.
Sammanfattande förslag
Kunskapskapitalet har en central funktion i den brytningstid då industrisamhället övergår i ett kunskapssamhälle.
De båda ovan berörda rättsliga punkterna om kunskapskapital, alltså dels förbättrad lagstiftning beträffande redovisning av kunskaps- kapital, dels förbättrat skydd för investeringar i kunskapskapital har oavvisligt ett samband. Ett förbättrat skydd skulle ju i hög grad stimulera till ökade investeringar. En sådan utveckling skulle uppenbarligen vara av stor strategisk betydelse för svenskt näringsliv och därmed för svensk ekonomi.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning beträffande kunskapskapitalredovisning i företagens räkenskaper,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättsligt skydd för kunskapskapitalinvesteringar.
Stockholm den 27 september 1996
Bengt Harding Olson (fp)