Stiftelselagen som trädde i kraft 1996-01-01 har visat sig ha stora negativa effekter för de små insamlingsstiftelserna/fonderna. Lagens nya krav om att auktoriserad eller godkänd revisor skall anlitas samt att alla insamlingsstiftelser skall underställas länsstyrelsens tillsyn med registreringsavgift och registerhållningsavgift ger betydligt ökade kostnader. För många små stiftelser överstiger kostnaderna avkastningen av kapitalet och stiftelserna tvingas att ta pengar ur fonden för att kunna uppfylla lagens krav.
Inom ungdomsverksamhet av olika slag finns flera sådana små insamlingsstiftelser/fonder med ett kapital på 100 000-300 000 kronor. De har tillkommit genom insamlingar och /eller gåvor samt har ett speciellt syfte som att bidra till förkovran av ungdomar inom den egna organisationen. Ofta är stiftelsekapitalet lågt och det arbete som stiftelsens styrelse utför görs på ideell basis. Avkastningen på kapitalet kan bara bli några få tusen kronor eftersom en insättning på bank är det enda realistiska alternativet för ett så litet kapital. Avkastningen bidrar dock i hög grad till att ge utbildning och uppmuntran till ungdomar som flitigt arbetar inom organisationen bl a som ledare.
Före den nya stiftelselagen kunde t ex distriktets årsstämma utse en revisor och riksförbundets styrelse en. Distriktsstyrelsens beslut angående ansvarsfrihet tillställdes riksstyrelsen. Tillsynen utfördes inte av en myndighet men säkerheten var ändå stor.
Om inte alla dessa små stiftelser skall ätas upp av administrativa kostnader, tillsynskostnader, måste en förändring ske, en ändring av lagen så att en gräns för kapitalets storlek avgör om länsstyrelsen skall vara kontrollmyndighet, eller att länsstyrelsen själv avgör om det är lämpligt att ge dispens från tillsyn.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ändring i stiftelselagen vad gäller tillsynen av insamlingsstiftelser som har ett så litet kapital att normal bankränta inte täcker kostnaderna för tillsyn och revision i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 september 1996
Eva Björne (m)