I och med att Kristdemokraterna fick ansvaret för ungdomspolitiken i den fyrpartiregering som tillträdde hösten 1994 skedde flera betydande framsteg på området. För första gången satte riksdagen upp nationella riktlinjer för ungdomspolitiken. Den myndighet som skötte bidragsfrågorna, Statens ungdomsråd, bytte namn till Ungdomsstyrelsen. Denna styrelse fick en generaldirektör som ansvarig chef och tydliga riktlinjer för sitt arbete. Bidragsreglerna stramades upp och ökade insatser gjordes för att främja ungdomars internationella utbyte.
En omfattande rapport om ungdomars värderingar och attityder (SOU 1994:73) beställdes av SCB. Tanken var att en sådan studie skulle göras återkommande. Generationsutredningen (SOU 1994:77) gjorde en unik kartläggning av ungdomars situation på dessa områden. Dessutom analyserade utredningen generationsperspektiven i den statliga besluts- processen. Utredningen initierade också en ESO-studie om generations- räkenskaper (Ds 1995:70).
Den socialdemokratiska regeringens ungdomspolitik har sedan 1994 präglats av passivitet. Ingenting av det ovan angivna utredningsarbetet, som avslutades våren 1994 och under 1995, har lett till några regeringsinitiativ. Den mest konkreta åtgärden är att en ny ungdomspolitisk utredning tillsattes med syfte att se över målen för ungdomspolitiken och ge förslag till åtgärder för att underlätta ungdomars inträde på bostads- och arbetsmarknaden. Det som redan utretts, dels av Generationsutredningen, dels av den statliga Ung- domsstyrelsen, ska utredas igen. De befintliga riktlinjerna för ungdoms- politiken, som tidigare socialdemokratiska regeringar inte förmått tillskapa, ska nu ses över, trots att de bara varit i funktion i två år.
Trots att Socialdemokraterna i valrörelsen 1994 lovade att ingen ungdom skulle vara arbetslös mer än 100 dagar, så utreder fortfarande regeringen frågan. Konkreta regeringsförslag saknas.
Kristdemokraterna pekar i motioner om arbetsmarknad, ekonomi, skatter och utbildning på en rad åtgärder för att förbättra situationen för ungdomar. I denna motion vill vi därför koncentrera oss på några konkreta delfrågor, i avvaktan på att regeringen eventuellt återkommer med förslag om nya mål för ungdomspolitiken.
I den förra regeringens proposition om ungdomspolitiken markerades tydligt att de religiösa organisationerna som av ideologiska skäl har ett annorlunda medlemsbegrepp än gängse ska kunna erhålla grundbidrag, efter dispens av Ungdomsstyrelsen. Tidigare hade dessa organisationer erhållit särskilt grundbidrag. Med de nya reglerna som antogs av riksdagen våren 1994 skulle dessa organisationer jämställas med övriga barn- och ungdomsorganisationer. Ungdomsstyrelsens tillämpning av de nya reglerna innebar i och för sig att de religiösa barn- och ungdomsorganisationerna utan betalande medlemmar fick dispens från vissa av bidragskraven och därmed erhöll grundbidrag. Men dessa organisationer fick inte räkna in några medlemmar när bidragsbeloppet skulle fastställas. Eftersom grundbidraget till betydande del består av en faktor som är baserad på antalet medlemmar innebar detta i praktiken att de religiösa organisationerna fick en betydande försämring jämfört med det tidigare bidragssystemet. Detta var aldrig avsikten.
Påpekas bör att de aktuella organisationerna tidigare fått räkna in aktiva deltagare i sina aktiviteter som medlemmar. Detta medges nu inte. Inte heller kan organisationer som kan uppvisa döpta medlemmar få räkna in dessa som medlemmar.
Eftersom det handlar om stora summor för dessa organisationer är det nödvändigt att denna fråga snarast tydliggörs. Vi kristdemokrater anser att nuvarande tolkning av reglerna strider mot syftet med regeringens proposition 1993/94:135 samt kulturutskottets betänkande 1993/94:KrU31.
När det gäller bidragen till ungdomsorganisationerna konstaterar vi att regeringen minskar anslaget med fem miljoner kronor. Samtidigt anslås 1,1 miljon kronor för aktiviteter inom ungdomsområdet som ska "disponeras av regeringen". Detta är alltså medel utöver de anslag som departementet i övrigt har och de resurser som står till Barn- och ungdomsdelegationens förfogande. Detta är anmärkningsvärt när bidragen samtidigt minskar till organisationerna.
Med tanke på behovet av att åtgärda missförhållandena för de religiösa barn- och ungdomsorganisationerna när det gäller tolkningen av nuvarande bidragsregler, samt de behov som trots allt finns att stärka ungdomsorganisa- tionernas arbete med verksamhetsförnyelse och att uppmuntra nya former av ungdomsorganisationer och ungdomsversamhet, avvisar vi regeringens föreslagna reservation av 1,1 miljoner kronor för "egen disposition". Dessa medel bör användas till att förstärka bidraget till nationell ungdoms- verksamhet och därmed disponeras av Ungdomsstyrelsen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de religiösa organisationernas rätt att erhålla grundbidrag på likvärdiga villkor som andra statsbidragsberättigade ungdomsorganisationer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel under anslaget M 2 Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet inom utgiftsområde 17 till regeringens disposition.
Stockholm den 7 oktober 1996
Fanny Rizell (kd)
Gotab, Stockholm 1996