I utredningen "Fritid i förändring" har vi återigen fått bekräftat att samällets resurser fördelas mycket ojämt mellan flick- och pojkidrott. Där framgår även att det förekommer större skillnader inom flickgruppen än inom pojkgruppen, när det gäller deltagande i det organiserade fritidsutbudet. Trots att denna snedfördelning varit känd länge har situationen inte förbättrats. De negativa konsekvenserna är många.
Vi har nyligen fått uppgifter om ungdomars viktökning. Det är oroande när vi samtidigt vet att allt för få idrottar och motionerar. Allra mest inaktiva är flickor i socialgrupp tre. Många av dessa flickor hamnar sedan i vård- och omsorgsyrken där risken att de ska drabbas av förslitningsskador är stor. Det är under ungdomsåren man bygger upp kroppen så att man orkar möta livets påfrestningar. Den största delen av resurserna inom fritidsområdet fördelas av kommunerna. Det handlar om ungefär tio miljarder. Många kommuner tvingas i dag till kraftiga nedskärningar, därför är det extra angeläget att man besitter nödvändiga kunskaper om vad kommunens medborgare skulle vilja använda sin fritid till och vilka konsekvenser nedskärningarna får ur jämställdhetssynpunkt. Av kommunernas sammanlagda kostnader går 70 % till anläggningskostnader. Ishallarna är det klassiska exemplet på dyra anläggningar med ett mycket snett könsmässigt nyttjande.
Det finns även andra aspekter av jämställdhet som fritidspolitiken måste beakta om kvinnor ska ges reella möjligheter att utöva de fritidsaktiviteter de önskar. Lokaler måste utformas så att de är "säkra" och tillgängliga. Många kvinnor upplever rädsla när de är på väg till idrottsanläggningen eller när de tar en joggingrunda. Därför måste även jämställdhetsanalyser göras i det gängse planarbetet. Ovan nämnd utredning föreslår även att s. k. "tjejronder" motsvarande skyddsronder genomförs. Det förslaget stödjer vi.
Det finns även anledning att lyfta den demokratiska aspekten av den ojäm- ställda idrotten. Redan 1989 antog Riksidrottsförbundet ett jämställdhets- program för idrotten. Målet var att kvinnor och män skulle vara represen- terade med minst 40 % inom rådgivande och beslutande organ och att andelen kvinnliga resp manliga tränare skulle stå i proportion till antalet utövare. Vi kan konstatera att man haft svårt att uppnå sina mål. Konsekvenserna av detta är dubbelt så allvarliga. Då de flickor som känner att de osynliggörs i de beslutande församlingarna enligt utredaren Gertrud Åstöm dragit slutsatsen att deras uppfattning inte är viktig kan detta leda till att de tar med sig den erfarenheten ut i livet och drar sig för att engagera sig i föreningslivet över huvud taget. Därmed försämras det demokratiska underskott som redan råder.
Här, precis som vi krävt på flera andra områden, behövs en könsfördelad statistik för att vi ska uppnå en jämställd idrottspolitik. Detta i sin tur måste leda till att resursfördelningen på samhällets olika nivåer utgår från att medlen ska fördelas på ett jämställt sätt. Detta måste beaktas i den utredning som regeringen avser att tillsätta.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas roll för att uppnå jämställdhet inom idrotten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det demokratiska underskottet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för en jämställd fördelning av samhällets resurser till idrotten.
Stockholm den 7 oktober 1996
Ingbritt Irhammar (c)
Marianne Andersson (c) Karin Starrin (c)