Kulturen är vår inre odling
Kulturen är människans sätt att bekräfta sin identitet och självrespekt, att utveckla sin fantasi och innovativa förmåga. Genom kulturen skapas tillhörighet med hembygd, nation, mänsklighet och natur.
Kulturen hjälper oss att bearbeta konflikter, inre och yttre, att reflektera och att ta språnget ut i det okända. Inom litteratur, teater, film och bildkonst formas morgondagens tankar. Här finns hälsningar från det förgångna, från alla dem som präglat tillvaron och givit den mening. Här formuleras också den mänskliga gemenskapens grunder och demokratins livsideal.
Kulturen som sammanhållande kraft i samhället
Miljöpartiet vill slå vakt om det svenska och nordiska kulturarvet, samtidigt som vi vill att det svenska samhället ska vara öppet för impulser, idéer och kulturyttringar från hela vår omvärld.
Sedan Sverige blivit medlem i Europeiska unionen är det speciellt betydelsefullt att värna om svenska språket och det gemensamma kulturarvet. Kulturen är det som binder människor och regioner samman.
Offentligt stöd till kultur
Miljöpartiet vill bevara det kulturella nätverk som byggts upp under de senaste decennierna, men också peka på det väsentliga i att nya kulturformer hela tiden bereds plats, och att stödformer kan omprövas. Kulturlivets fria obändiga flöde får inte hämmas av konservatism, stagnation eller institutionernas kvävande tyngd.
Den kultur som erhåller offentligt stöd, och därmed betalas av samtliga svenska skattebetalare, måste vara tillgänglig för stora grupper i samhället. Biljettpriser ska därför i alla sammanhang hållas på en rimlig nivå.
Kulturens ekonomiska betydelse
Kultur - därmed avser vi teater, dans, museer, musik, bildkonst, litteratur och hantverk - har en växande betydelse för industri, handel och turism.
På många håll i vårt land finns en snabbt ökande medvetenhet om att kulturinstitutionerna har ett ekonomiskt värde; att kulturlivet inte är en belastning för de offentliga budgeterna, utan tvärtom genererar inkomster. Varje ort eller län med anspråk på att locka till sig - eller behålla - ekonomiska aktiviteter måste kunna visa upp ett acceptabelt kulturutbud.
Sådana aspekter på kultur får dock aldrig tillåtas begränsa utrymmet för kulturens nyskapande, kritiska, omvälvande och människovårdande karaktär.
Ekologisk kulturmedvetenhet
För de flesta miljöföreträdare ingår människan i en enhet med naturen, en uppfattning som manar till varsamhet med och ansvarstagande för denna enhet. När man tar avstånd från naturen och det naturliga bryts människans självkänsla ned. Vi menar att om naturen exploateras hur som helst kommer detta också att gälla människor; respekt för naturen är det samma som respekt för människan.
Kulturpolitiken bör främja ett personligt ansvarstagande för naturens helhet så att ett ekologiskt medvetande kan uppnås. Miljöpartiet vill komplettera de kulturpolitiska målen med en ny målsättning där vi visar på en livsstil som utvecklar förmågan att hantera sitt liv med minskat beroende av myndigheter och snävt marknadstänkande. Ett liv där vi samspelar med andra varelser, inte härskar över dem eller reduceras till objekt.
Nordiskt samarbete
Vi hävdar bestämt att det nordiska samarbetet på kulturområdet måste bibehållas och förstärkas, vilket är desto viktigare som Norge och Island inte är medlemmar i Europeiska unionen.
Europeiska unionen
Samtidigt som vi värnar det svenska kulturarvet och dess mångfald är vår kultur också en gren av det europeiska trädet. Enligt Maastrichtfördragets artikel 128 påtalas att harmonisering är uteslutet på kulturområdet, vilket noggrant ska uppmärksammas.
Dock bör EU-medel avsedda för kultur - detta gäller även EU:s regionala fonder - kunna komma svenska museer, bildkonstprojekt, film och medie- satsningar, samt kulturminnesmärken till del.
Svenska språkets ställning får aldrig ifrågasättas i europeiska sammanhang.
Stockholm - kulturhuvudstad 1998
Stockholm kommer under 1998 att vara Europas kulturhuvudstad. Under detta storslagna och internationellt betydelsefulla evenemang kommer ett stort antal aktiviteter att äga rum, i och runt Stockholm, men också i hela landet.
Vi anser att samtliga berörda institutioner, oavsett inriktning, har skyldighet att efter bästa förmåga bistå kulturhuvudstadsprojektet med stöd och hjälp.
Framtidens kultur
Stiftelsen framtidens kultur instiftades av medel ur löntagarfonderna.
Sammanlagt disponerar stiftelsen över ca 600 miljoner kronor, vilket ska delas ut till fullo under en tioårsperiod. Medlen ska bland annat användas till projekt av varaktig betydelse för kulturlivet. Styrelsen för Framtidens kultur är utsedd av Sveriges riksdag.
En avgörande svårighet har varit att utbetalningar ofta betraktats som skattepliktiga: mer än hälften av de beslutade kulturstödsmedlen från Framtidens kultur är, eller har varit, föremål för skatteteknisk prövning. Det kulturstöd som slutligen ges kan därför bli väsentligt mindre än avsett. Ett problem i sammanhanget är också att de fondmedel varifrån stiftelsen utgått redan en gång har beskattats.
Miljöpartiet de gröna vill därför bestämt trycka på att kulturstöd från Stiftelsen Framtidens kultur generellt ska skattebefrias.
Digital utveckling av Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television
Vid behandlingen av 1995/96 års budget gjordes en uppgörelse mellan Miljöpartiet de gröna och regeringen om att 400 miljoner skulle avsättas till digital utveckling av Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television. Medlen skulle tas från det så kallade rundradiokontot.
Det är av största vikt att det idag finns väl fungerande licensfinansierade public service-företag som förmår ange tonen i förhållande till de reklamfinansierade radio- och TV-bolagen.
Public service-företagen inom radio och television måste därför ges möjligheter att utveckla sin tekniska kapacitet och följa med i den snabba utvecklingen inom medieområdet. Miljöpartiet vill därför trycka på att medel snarast, utan fördröjning, utbetalas.
Kulturpropositionens allmänna inriktning
Miljöpartiet de gröna vill se en successivt utökad kulturbudget.
I den budgetproposition för år 1997 som regeringen framlägger har samtliga förändringar tillkommit genom omdisponeringar i föregående periods budget. Man har utgått från ett nollsummespel. Miljöpartiet menar att denna ambitionsnivå är alltför låg.
I nationalbudgetsammanhang är kostnaden för kulturen ringa. Men priset för att människor lider brist på inspirerande och utvecklande upplevelser är förödande. Ett rikt och aktivt kulturliv ger den nationella identiteten självrespekt, vilket är nödvändigt för att människor ska finna kraft att renovera, vidareutveckla och förnya vårt land, kulturellt och ekologiskt ekonomiskt.
Vidare anser vi att kulturpolitikens roll i ett informations- och kunskaps- samhälle är att stimulera nya arbetsplatser för skapande och social samvaro.
Obligatorisk videogramkontroll
Statens biografbyrå sköter kontrollen av film och videogram. Kontrollen av videogram är idag frivillig, enligt nu gällande bestämmelser.
Miljöpartiet menar att medievåld kan ses som en form av utövande informationsvåld. Barns och ungdomars världsbild präglas vid tidiga år. I denna ingår föreställningar om vilken typ av våld som bejakas - alternativt inte bestraffas - av samhället.
Vi menar att kontrollen ska utsträckas till att gälla samtliga videogram. Avgifter för granskning ska därför kvarstå oförändrade, för att finansiera utökad verksamhet.
11.2 Bibliotekslag
Miljöpartiet stöder förslaget om en bibliotekslag. Vi ser också positivt på att skol- och sjukhusbibliotekens ställning uppmärksammas. Men vi tycker att regeringen skulle våga ta steget fullt ut och föra fram diskussionen om hur biblioteken bättre ska kunna främja ett kvalitetstänkande. Vi saknar också skrivningar om betydelsen av fackutbildad personal. En sådan skrivning utesluter inte att allt fler yrkesgrupper kan komma att arbeta på bibliotek framöver. En annan betydande frågeställning är att fler stora kommuner delar upp sitt arbete i stadsdelsnämnder, där stadsdelsnämnderna har eget ansvar för biblioteksverksamheten; här borde lagtexten förtydligas.
11.5 Målen för en nationell kulturpolitik
Regeringen föreslår att ett av målen för en nationell kulturpolitik ska vara att minska kommersialismens negativa skadeverkningar och främja kulturell mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet.
En sådan allmänt accepterad målsättning måste dock kompletteras med en policy gällande sponsring av kultur. Kultursponsring ska inte bli en metod där verksamheter som till sin natur bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter kan skapa sig goodwill och prestige.
11.6.0 Konstnärernas villkor. Upphovsrätten
Den individuella upphovsrätten till konstnärliga verk får inte ifrågasättas. I en tid av ökad internationalisering, och ökad åtkomlighet tack vare IT-utvecklingen, måste upphovsrättsfrågorna noggrant bevakas.
11.6.1 Konstnärers sociala och ekonomiska villkor
Professionella kulturutövare inom litteratur, film, musik, scen- och bildkonst ska ha en bättre ekonomisk grundtrygghet. Denna grundtrygghet ska stimulera och utveckla svenskt kulturliv och ge möjlighet till ett konstnärligt skapande under värdiga villkor.
Idag lever många utövande konstnärer under svåra sociala och ekonomiska villkor. Detta gäller samtliga konstformer.
För att åstadkomma drägliga villkor för kulturutövare vill vi skapa ett generellt konstnärstillägg. Tillägget ska utgå till konstnärer inom alla konstformer och stimulera till förnyat skapande. En kulturutövare med en inkomst på 50 000 kr per år ska kunna få ett direkt stöd på hälften av inkomsten. Stödet ska sedan trappas av, för att helt upphöra om inkomsten överstiger 150 000 kr per år.
Finansieringen ska ske genom att medel förs över från Arbetsmarknads- verkets medel för åtgärdsprogram och medför troligen små extra utgifter för statskassan. Grundtanken med konstnärstillägget är att det är bättre att stärka fler konstnärers förutsättningar att överleva på arbetsmarknaden, än att sysselsätta ett fåtal i åtgärdsprogram.
Regeringen har i propositionen undvikit att beakta detta förslag, som utförligt behandlats och skärskådats i Kulturutredningen.
Vi anser det inte heller vara rimligt att Arbetsmarknadsverket idag, via arbetsmarknadsinsatser, styr en betydelsefull del av insatserna till exempelvis teatern.
11.6.2 Konstnärernas kollektivverkstäder
I Sverige finns ett 20-tal större konstnärsdrivna kollektivverkstäder, där yrkeskonstnärer/hantverkare kan hyra in sig för att utföra större uppdrag som omöjligen kan genomföras i den egna ateljén. Det kan t ex röra sig om stora stenarbeten, bronsgjutningar och liknande. Verkstäderna är också utbildningsplatser och samlingspunkter, viktiga mötesplatser för kulturarbetare. Ungefär 3 000 konstnärer och konsthantverkare är medlemmar. En del verkstäder har fått tillräckligt stöd av sina kommuner och/eller landsting, medan andra knappt fått något stöd alls. För att kunna utjämna de regionala differenserna, borde staten via Statens kulturråd kunna ge stöd, efter ansökan, till den löpande verksamheten på samma villkor som hantverkskooperativ eller musikteatergrupper. Det är viktigt att de olika verkstäderna kan fungera under någorlunda lika villkor, med kvalitet och långsiktighet. De borde alltså ingå i gruppen "organisationer inom bild- och formkonstområdet" och delaktiga i det statliga stödet. Kollektivverkstäderna representerar en stor kulturell resurs och en mängd konstnärliga inriktningar, som borde inventeras och sammanställas, för att gynna en fortsatt utveckling av samarbetet med högskolorna och arbetslivet.
11.6.3 Visningsersättning
En individuell visningsersättning åt bild- och formkonstnärer vid visning av verk som inte längre är i upphovstagarens ägo anser Miljöpartiet vara av godo. Vi stöder därför förslaget i sig. Men menar att man borde gå väsentligt längre.
Vi förordar att ersättning utgår vid försäljning av tomkassetter, såväl video- som ljudbandskassetter. En sådan ersättning skulle ge en beräknad inkomst till staten på 150 miljoner. Av detta ska en bestämd del avsättas till folkmusik, där musiken ofta saknar upphovsrätt.
11.6.4 Länskonstnärer
Vi stöder förslaget att ett statligt stöd inrättas för verksamheter med länskonstnärer. Förslaget syftar till att höja kvaliteten inom amatörkulturen och stimulera barns och ungdomars intresse för konst och kultur.
11.7.0 Litteratur och språk
Det svenska samhället vilar på ett gemensamt språk, där språket är den väv som binder samman våra livsmönster. Utan ett gemensamt språk skulle kommunikationen mellan medborgarna, och mellan samhällets institutioner och medborgarna, vara omöjlig. Genom språket präglas nuets erfarenheter, i ord och skrift förmedlas den historiska traditionen.
Svenskans språkområde är litet och utsatt och språket måste ständigt stärkas och underhållas. Vi har därför med stor oro konstaterat att bokförsäljningen sjunkit och att bibliotekens bokanslag under nittiotalet minskat, ofta drastiskt. En satsning på ordet, boken och biblioteken är därför idag ofrånkomlig.
Vi anser att konkurrensen mellan olika återförsäljarkanaler måste ske på lika villkor. Bokhandeln har högre ersättningsnivå vad gäller författarroyaltyn än bokklubbarna. Detta är en prisdiskriminering. I det här sammanhanget kan fasta bokpriser övervägas.
Miljöpartiet beklagar att regeringen ännu inte kommit med ett förslag om sänkt bokmoms, och vi vill här påpeka att Sverige har den högsta bokmomsen av samtliga länder i Europeiska unionen. Istället har regeringen för avsikt att utreda bokens och bokhandelns aktuella situation. Vi vill att ovan redovisade synpunkter beaktas i den utredningen.
11.8.0 Teater
Miljöpartiet de gröna finner det av stor vikt att biljettpriserna på våra nationalscener, liksom på länsteatrar och småteatrar, hålls på en rimlig nivå. Då dessa kulturinstitutioner erhåller offentligt stöd - och därmed bekostas av alla skattebetalare - bör deras föreställningar vara tillgängliga för så stor del av den tilltänkta publiken som möjligt. Detta är en ren demokratifråga.
11.8.2 Dramaten och Kungl. Teatern
De nationella uppdragen till Dramaten och Kungl. Teatern får inte ifrågasättas.
Dramaten har under en rad år varit en av landets mest framgångsrika scener och räknas idag till ett av Europas ledande teaterhus, vars internationella turnéer rönt stor uppmärksamhet och uppskattning. På Stockholmsoperan spelas musikdramatik av högsta klass.
Att regeringen nu efterskänker tidigare sparbeting är helt riktigt. Trots detta är den ekonomiska situationen djupt oroande. Båda kulturinstitutionerna måste långsiktigt kunna utvecklas och grönska.
11.8.3 Nationellt uppdrag till barn- och ungdomsteater
Att Backa Teater fått ett tidsbegränsat treårigt nationellt uppdrag avseende teater för barn och ungdom anser vi vara ett fall framåt. Det är dock viktigt med ett kontinuerligt forsknings- och utvecklingsarbete runt barnteatern.
11.8.4 Satsningar på ungdomars eget skapande
Miljöpartiet de gröna har alltid med speciell iver värnat om ungdomars eget skapande. Vi ser här positivt på regeringens förslag.
11.8.7 Riksteatern
Riksteatern har under en lång rad år visat sin unika kompetens i att turnera med kvalitativ teater till en låg kostnad. Stödet till Riksteatern bör därför ligga fast och det är av största vikt att teatern kan fortsätta med sin egen produktion.
Riksteaterns turnéer är mycket betydelsefulla för teaterlivet på mindre orter, och deras gästspel i storstäderna är ofta uppskattade. Miljöpartiet vill att Riksteaterns kunskap och förmåga att skapa en teater som är såväl underhållande som seriös ska komma alla svenskar tillgodo.
11.8.9 Samisk teater
Den samiska kulturen är en mycket gammal, ursvensk kultur.
Det svenska samhället måste därför bereda väg för alla samiska kulturyttringar. Inte minst gäller detta en fast samisk teaterinstitution. Miljöpartiet de gröna anser det inte nödvändigt att finna en lokal eller regional medarrangör för en samisk teater, utan menar att detta kan vara en ren statlig angelägenhet.
Möjligheterna för en samisk teater att uppbära regionalt EU-stöd bör utredas och tas tillvara. Inte heller ett eventuellt sådant stöd kan dock frånta svenska staten sitt ansvar för den samiska kulturen. Även inom filmrådet bör de ha en kulturellt och språkligt betingad särställning och ett eget stöd.
11.9.0 Dans
Intresset för dans har ökat markant under det senaste decenniet, inte minst bland ungdomar. Mycket intressant har skett i gränslandet mellan dans och teater, dans och bild, dans och ljud.
11.9.3 Nationellt uppdrag till Norrlandsoperan, Norrlands Musik- och dansteater etc.
Vi uttalar vår belåtenhet med att de tre samverkande kulturinstitutionerna i Umeå, Östersund och Härnösand erhållit ett statligt stöd. Vi vill att de erhåller ett permanent nationellt uppdrag.
11.10.1 Musik
Ingen annan konstform utsätts för så hårda sparbeting som musiken. I regeringens proposition ska inte mindre än 60 miljoner av länsmusikens anslag skäras ned.
Miljöpartiet de gröna finner detta omöjligt att acceptera.
Det finns i vårt land ett mycket stort och utbrett musikintresse, som har djupa rötter i en kultur som präglats av långa avstånd, där musiker och musikanter blev bärare av en gemensam tradition och tilldelades speciella roller. Svensk musik har dessutom blivit en världsattraktion, och en mycket lönsam näringsgren.
De stora nedskärningarna bygger delvis på uppfattningen att länsmusiken utvecklats i fel riktning. Från regeringens sida har man velat se ett större stöd från landstingen till regionmusiken, vilket på grund av ekonomiska inskränkningar inte alltid varit möjligt.
Samtidigt vill regeringen återinföra facklig uppsökande utbildning och investera 40 miljoner kronor till de fackliga organisationerna. Miljöpartiet de gröna vill att dessa 40 miljoner, som planerats gå till de fackliga organisationerna, istället används på följande sätt: 25 miljoner går tillbaka till länsmusiken, 5 miljoner avsätts till ett kvinnomuseum, 5 miljoner till ett filmmuseum och 5 miljoner till en förstärkning av musiklivets lokala arrangörsstöd redan 1997.
Blåsarmusikens ställning i Sverige har dramatiskt förändrats det senaste året. När regeringen avslöjade sin ambition att frånta Rikskonserter uppdraget för svensk blåsmusik slutade de ge Stockholms blåsarsymfoniker ekonomiskt stöd. Numera finns endast en civil blåsarorkester för professionella musiker kvar, Göteborgsmusiken.
Miljöpartiet vill rikta 7 av de 25 miljoner kronor som vi tillför länsmusiken just till Göteborgsmusiken.
Länsmusiken kan ses som toppen på ett isberg, längst ner finns de kommunala musik- och kulturskolorna. Miljöpartiet ser mycket allvarligt på att musik- och kulturskolornas existens och betydelse helt förbigås i kulturpropositionen. Utvecklingen i landet är också oroande. I dag har tio kommuner beslutat om nedläggning och lika många skolor står inför nedläggningshot. Vem tar ansvar för att alla barn får lika möjlighet till musik- och kulturverksamhet? Vi vill att musik- och kulturskolans existens lyfts fram och värnas. Varje barn ska ha rätt till en grundutbildning i ett instrument på musik- eller kulturskolenivå, oavsett var de bor i landet.
11.10.3 Rikskonserter och Caprice
Skivbolaget Caprice fyller en viktig funktion för utgivningen av speciell musik. Vi finner det synnerligen väsentligt att denna utgivning kan fortsätta.
11.11.0 Film
En nationell filmproduktion är en grundsten i ett nationellt självmedvetande. Att ha tillgång till upplevelser i rörliga bilder, tolkade och uttryckta på det egna språket, är ytterst väsentligt för den egna självbilden, inte minst för barn och ungdom. Av det skälet bör svensk filmproduktion uppbära offentligt stöd.
11.11.5 Filmmuseum
Miljöpartiet vill skapa ett svenskt filmmuseum.
Sverige har en lång och rik filmtradition. En lång rad internationellt kända filmpersonligheter har utgått härifrån; Ingmar Bergman, Mauritz Stiller, Kjell Grede, Bo Widerberg, Ingrid Bergman, Greta Garbo och åtskilliga andra. Trots detta har vi varit mycket dåliga på att lyfta fram deras insatser och betydelse, tvärtom har deras livsgärning ibland varit betydligt mer uppmärksammad utomlands än här.
Filmmuseet ska visa fram svensk filmkonst och svensk filmutveckling. Det ska ske på ett engagerande sätt, där gammal teknik och äldre miljöer åskådliggörs, där personer av betydelse får framträda i sitt mångskiftande ljus. Museet bör, i enlighet med den snabba expansionen inom multimedieindustrin, även spegla den kommande utvecklingen, där filmkonsten består, men mediets tekniska förutsättningar förändras.
Ett filmmuseum ska vara lustfyllt, vibrerande av filmens fantasmagori.
11.12 Arkitektur
Ingen annan konstart påverkar oss så direkt som arkitekturen.
Upplevelser av skönhet, sammanhang och harmoni - som förmedlas genom arkitektur, bildkonst, skulptur och formgivning - ska på ett självklart sätt förenas med behoven av humana, livsvärdiga miljöer och ekologiskt hållbara byggnadslösningar.
Det historiska byggnadsarvet rymmer vitala delar av vår svenska kulturella identitet. Utan tidens mångskiftande fotspår - från slott till grythyttor - skulle våra stads- och kulturlandskap vara fattiga och ensidiga. Ett beslutsamt värn av våra kulturmiljöer och en aktiv kulturminnesvård ska därför ingå i all stadsplanering.
Detta och åtskilligt annat har på ett positivt sätt berörts i Kultur- utredningen. I kulturpropositionen sägs att kvalitets- och skönhetsaspekter inte ska underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden. För att ge styrka åt dessa sköna ord vill Miljöpartiet göra ett tillägg i plan- och bygglagen liknande det som vid årsskiftet 1996-97 blir verklighet i Norge. Där ska kommuner, via förstärkt lagstiftning, kunna stoppa planer för hus som inte är vackra nog.
Från 1937 finns en rekommendation om att 1 % av byggnadskostnaderna skall avsättas till utsmyckning för offentliga byggnader. Stat och landsting har någorlunda levt upp till detta under årens lopp, medan det har varit betydligt sämre ute i kommunerna.
Miljöpartiet kräver att 1 % av den totala investeringskostnaden avsätts till estetisk utformning samt konstnärlig utsmyckning vid ny- och ombyggnad av offentliga lokaler, hyresbostäder och bostadsrätter som stöds med någon form av statligt stöd.
Utsmyckning kan lika gärna vara särskilda insatser i arkitekturen och utformningen, som en satsning på enskilda konstverk knutna till byggnaden. Det är dags att låta den enskilda arkitekten få "signera" sina hus och låta konstnären stärka kvaliteten och identiteten i våra gemensamma ute- och innerum.
11.14.4 Ett samlat etnografiskt centralmuseum i Göteborg
Miljöpartiet de gröna stöder förslaget att ge Göteborg ett nationellt uppdrag med sektorsansvar.
Vi avvisar dock kategoriskt tanken på att flytta tre museer - Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Folkens museum - etnografiska - från Stockholm. En avsevärd del av samlingarna på dessa museer består av mycket sköra föremål som svårligen torde gå att flytta. Vissa av samlingarna har skänkts till museerna av privatpersoner eller fonder, med speciella villkor kopplade till donationerna.
I regeringens förslag ingår att bygga ett nytt statligt centralmuseum i Göteborg, med ansvar för samlingarna från samtliga fyra nämnda museer. Byggnationen av ett omfattande museum i Göteborg skulle uppskattningsvis kosta en halv miljard, och flyttkostnaderna bör uppgå till lika mycket. Inga medel har dock reserverats för ändamålet, vare sig i kulturpropositionen eller på annat ställe.
Ärendet är inte berett och har inte varit föremål för remissbehandling, vilket vi tolkar som en allvarlig brist på respekt för det demokratiska systemet. Miljöpartiet anser det bättre att ekonomiskt stödja landets museer så att de har råd att producera utställningar. Detta ökar möjligheten för alla svenskar att ta del av dessa kulturskatter.
11.15.1 Inriktningen av de framtida insatserna för dagspressen
Regeringen vill införa förändringar av dagstidningsbegreppet. Syftet är att begränsa antalet stödberättigade tidningar och strama upp driftsstödet.
Miljöpartiet de gröna motsätter sig mycket bestämt en utveckling där utgivningen av fådagarstidningar begränsas till att kunna utges av politiska partier. Istället ska fådagarstidningar, som idag, kunna ges ut av ideella organisationer, folkrörelser, religiösa organisationer m fl.
Vi accepterar inte heller regeringens förslag på hur stödberättigade dagstidningar ska särskiljas.
De demokratiska grundaspekterna lyfts fram och betonas i propositionen, men skulle vinna på att belysas utifrån en mer problemorienterad infallsvinkel. Idag tillbringar en svensk ca 5,5 timmar dagligen med någon medieform. Begreppet konsumentmakt i mediesammanhang borde därför utredas. V-chips för att spärra vissa TV-utsändningar borde diskuteras, exempelvis våld, pornografi och barnreklam.
Miljöpartiet de gröna föreslår att ekonomiskt stöd av elektroniska medier utreds.
Kvinnomuseum
Vi ska bygga ett kvinnomuseum, det första i världen. Där ska en allomfattande verksamhet kunna äga rum, och museet ska kunna visa allt om kvinnan, i såväl historisk som nutida och allmänkulturell betydelse.
Projekteringsarbetet bör komma igång omgående. Vi avsätter fem miljoner så att arbetet med planering och utredning kan påbörjas.
Kulturmoms
Miljöpartiet de gröna motsätter sig regeringens planer på att kulturaktiviteter och kulturutövares tjänster ska beläggas med mervärdesskatt. Istället menar vi att skattesatsen ska vara noll procent.
Frågan är för närvarande inte aktuell. I övrigt motsätter vi oss harmoniseringar inom kulturområdet i enlighet med paragraf 128 i fördraget i Maastricht av år 1993.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kulturens växande betydelse för industri, handel och turism aldrig tillåts begränsa utrymmet för kulturens nyskapande, omvälvande och människovårdande karaktär,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att komplettera de kulturpolitiska målen med en ny målsättning som visar på en ny livsstil utan snävt marknadstänkande och beroende av myndigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det nordiska samarbetet på kulturområdet bibehålls och förstärks,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att noggrant uppmärksamma att EU-harmonisering inom kulturområdet är utesluten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga berörda nationella institutioner under kulturhuvudstadsprojektet skall bistå såväl Stockholm som resten av landet med stöd och hjälp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kulturstöd från Stiftelsen framtidens kultur skall vara generellt befriat från beskattning,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en höjning av anslaget i budgetpropositionen till utgifter för kultur, medier och trossamfund med 40 miljoner kronor skall beviljas,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att 400 miljoner kronor till digital utveckling av Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television omedelbart skall utbetalas ur Rundradiofonden,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel till kulturen successivt bör ökas,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att obligatorisk videogramkontroll skall införas,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vad i motionen anförts om att införa moraliska, etiska och estetiska generella regler för kultursponsring, som skall bygga på respekt för de mänskliga rättigheterna,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphovsrättsfrågorna noggrant bör bevakas vad avser den tekniska utvecklingen,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den beredning som regeringen avser att tillsätta utreder möjligheterna till ett generellt konstnärsstöd,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kollektivverkstäderna skall kunna söka bidrag genom Statens kulturråd för sin löpande verksamhet,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inventering av de olika kollektivverkstädernas speciella resurser och inriktningar,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stöd till kulturutövare skall flyttas över från Arbetsmarknads- till Kulturdepartementet,4
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ersättning skall utgå vid försäljning av tomkassetter, såväl video- som ljudbandskassetter,3
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är viktigt att värna det svenska språket och det gemensamma kulturarvet,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kommande utredning vad avser konkurrens mellan återförsäljare av litteratur, villkor för prisdiskriminering, bokpriser och bokmoms,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bokmomsen bör sänkas,1
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kultur som erhåller offentligt stöd skall hålla sina biljettpriser på en rimlig och låg nivå,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ett kontinuerligt forsknings- och utvecklingsarbete runt barnteatern,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den samiska teatern bör få ett nationellt uppdrag och att ett eget bör stöd ges till samisk filmutveckling,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett permanent nationellt uppdrag ges till Norrlandsoperan och Norrlands Musik- och dansteater,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minska sparbetinget på Länsmusiken,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Göteborgsmusiken skall erhålla ett statligt anslag till sin verksamhet för 1997,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att musik- och kulturskolornas ställning i kommunerna värnas och lyfts fram,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att varje barn skall ha rätt till en grundutbildning i ett instrument på musik- eller kulturskolenivå oavsett var de bor i Sverige,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett tillägg bör göras i plan- och bygglagen som innebär att kommunen kan stoppa hus som inte är vackra nog,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om estetisk utformning och konstnärlig utsmyckning vid ny- och ombyggnad av offentliga lokaler, hyresbostäder och bostadsrätter,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte flytta vare sig Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet eller Folkens museum - etnografiska från Stockholm till Göteborg och att flyttkostnaden i stället används till att öka landets museers utställningsbudget,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte begränsa antalet stödberättigade dagstidningar, strama upp driftsstödet eller strama upp dagstidningsbegreppet,
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte införa ytterligare regler för att särskilja stödberättigade dagstidningar,
34. att riksdagen ger regeringen i uppdrag att utreda förslag till ekonomiskt stöd av elektroniska medier,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begreppet konsumentmakt i mediesammanhang bör utredas och att möjligheten att spärra TV-apparaten för vissa typer av programutbud bör ses över,3
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett allomfattande kvinnomuseum omgående bör projekteras,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett filmmuseum omedelbart bör projekteras,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bibehålla 0 % kulturmoms.1
Stockholm den 27 september 1996
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Eva Goës (mp) Peter Eriksson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Ragnhild Pohanka (mp)
1 Yrkandena 6, 20, 38 hänvisade till SkU.
2 Yrkande 7 hänvisat till FöU.
3 Yrkandena 12, 17, 35 hänvisade till LU.
4 Yrkande 16 hänvisat till AU.
Gotab, Stockholm 1996