Den svenska spelmarknaden har förändrats radikalt under de senaste åren. Den tekniska utvecklingen och den ökade konkurrensen på spelmarknaden är de främsta orsakerna. För att bidra till en lugnare utveckling har Kristdemokraterna medverkat till att slå samman de statliga bolagen Tipstjänst och Penninglotteriet. Därmed kan också statens kostnader minimeras och intäkter maximeras, utan att en osund spelutveckling främjas.
Den tekniska utvecklingen och uppfinningsrikedomen inom spelbranschen medför, enligt regeringen, att det ånyo är lämpligt med en översyn av lotterilagen. Vi kristdemokrater stöder detta. Ett exempel på en viktig fråga att överväga noga i detta sammanhang är hur interaktivt spel från hemmet och med kreditkort kan stävjas och regleras. Spel på kredit och från hemmiljö ser vi med stor oro på, eftersom det finns stora sociala risker med en sådan utveckling.
Det är dock viktigt att den utredning som tillsätts är parlamentariskt sammansatt för att alla partier ska ha möjlighet till inflytande och delaktighet i utredningsarbetet. Eftersom spelfrågorna inte i första hand handlar om teknik utan om sociala aspekter, folkrörelsernas finansiering och statens inkomster bör utredningen vara parlamentarisk.
I propositionen föreslås vissa ändringar i lotterilagen. Kristdemokraterna stöder dessa ändringar. Det är bra att 18 år blir lagstadgad åldersgräns för deltagande i vissa lotterier.
Det är också viktigt att en sådan företeelse som spel på det s.k. Lyckohjulet kommer att höra till automatspel i lotterilagens mening. Förekomsten av Lyckohjul i samband med bingospel får betraktas enbart som ett resultat av en lucka i lagen.
En annan liknande företeelse kommer man däremot inte tillrätta med genom de nu föreslagna förändringarna i lotterilagen.
För en tid sedan började värdeautomater i restaurangmiljö att introduceras av Tipstjänst. Tipstjänst har som enda företag koncession för dessa spel och är underkastade ett regelverk för säkerhet, etableringskontroll, antal, tekniska krav, vinstutdelningsprinciper etc.
Privata aktörer har uppenbarligen letat efter en lucka i lagen för att kunna konkurrera med värdeautomaterna, vars överskott för närvarande skall tillfalla folkrörelsernas barn- och ungdomsverksamhet på lokal nivå.
Privata aktörer startade för ett par månader sedan en introduktion av automater som man kallar varuspelsutomater. För närvarande torde det finnas cirka 300 stycken på den svenska marknaden.
Lagen definierar en varuspelsautomat på följande sätt: en spelautomat som betalar ut vinst i form av varor och där vinstmöjligheterna helt eller delvis beror på slumpen.
De "varor" spelarna vinner i dessa nya varuspelsautomater är av två slag. En del automater ger en "vara" i form av en guldtacka som är instansad på ett plastkort. Vinnaren får sedan växla in "varan" mot upp till 120 kronor. Andra automater ger en "vara" i form av en berlock (som kan köpas in för 3 kronor och 50 öre). En guldfärgad berlock kan vinnaren växla in mot 20 kronor, en silverfärgad mot 120 kronor.
Det står utom allt tvivel att de "varor" som används som vinster saknar det värde som de växlas in mot. Det är utomordentligt förvånande att dessa automater kallas varuspelsautomater. De fungerar i praktiken som och konkurrerar med de regelrätta värdeautomaterna, men är inte inordnade under regelverket för värdeautomater.
Eftersom inget ingripande gjorts mot dessa automatspel torde det vara nödvändigt att ändra lagstiftningen så att en automat som ger en vinst i form av en "vara" som används som värdebevis inte kan betraktas som varuspelsautomat, utan som värdeautomat. Av lotterilagen måste det framgå att varuvinstens värde i varuspelsautomater skall vara det reella värdet. Annars ska de bli att betrakta som värdeautomatspel med de krav som gäller för dem. Denna förändring är så angelägen att det inte är försvarbart att invänta en översyn av lotterilagen. Riksdagen bör nu begära en ändring av lotterilagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en parlamentarisk utredning för en översyn av lotterilagen,
2. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring i lotterilagen att varuvinstens värde i varuspelsautomater måste vara det reella värdet.
Stockholm den 6 oktober 1996
Rose-Marie Frebran (kd)
Fanny Rizell (kd) Inger Davidson (kd) Göran Hägglund (kd) Michael Stjernström (kd)