Kulturen är själva grunden för mänsklig utveckling, demokrati i samhörighet och mänsklig värdighet. I kulturen finns ofta ett ifrågasättande, en kritik och debatt av värderingar, företeelser och tendenser i samhället. Kulturella uttryck uppstår ofta som motrörelser mot det etablerade. Kulturen öppnar nya perspektiv, vänder på synsätt och kombinerar ofta kunskaper från olika fält på ett nytt sätt. Den ger människorna perspektiv på tillvaron. Genom olika kulturella uttryck kan vi lära oss att se saker på ett nytt sätt. Vi ser gärna världen mot bakgrund av våra egna preferensramar när det gäller vår egen kultur. Som genom ett filter observerar man vissa saker, andra inte och ofta på ett visst sätt. Världen kan ses på många olika sätt och det är inte bara konstnärer som behöver kunna anlägga olika perspektiv, fantasi är nödvändig för alla. Kulturen ger medel för människor att uttrycka sin mening, att påverka och förändra. Inom kulturens sfär finns både fakta och argument, uttrycksmedel och "scener" för agerande.
Vår välfärd beror inte bara på tekniska och ekonomiska faktorer. Det handlar i lika hög grad om ett inre välbefinnande. Genom att själv få skapa och låta åsikter och känslor få komma till uttryck får människan utlopp för sin kreativitet. Människan förfogar över många uttrycksmedel, många språk. Ju fler språk, desto rikare uttrycksmöjligheter för fantasi och kreativitet. När uttrycksmedlen är många blir också debatten rik på nyanser, livfull och engagerande.
I denna motion behandlar vi förslagen i såväl prop 1996/97:3 Kulturpolitik som budgetpropositionen utgiftsområde 17, kulturdelen. Medier och fritid behandlar vi i särskilda motioner.
Det fanns stora förväntningar på kulturpropositionen som skulle vara summeringen av 20 års kulturpolitik och avstampet inför 2000-talet. Vi menar att regeringen inte har lyckats uppfylla dessa förväntningar. Framför- allt har regeringen inte lyckats ta ett samlat grepp om en nationell kultur- politik. Vi menar att det är viktigt att stat, landsting och kommuner ska gå hand i hand, att beskriva ansvarsfördelningen och att slå fast att det samarbete som utvecklats under de senaste 20 åren ska finnas kvar. Det finns inte heller någon riktig vision om våra kulturarv. Enligt vår uppfattning har folkrörelsernas och organisationernas betydelse för det levande kulturlivet fått en allt för underordnad roll i förhållande till de olika institutionerna.
Vi kan också konstatera att en stor mängd frågor lämnas öppna för att utredas vidare, vilket är beklagligt efter denna långa tid av utredande och alla de förväntningar som skapats kring kulturpropositionen.
Vi anser också att "Kultur i hela landet" lider brist på rejäla uttalade satsningar på folkbildning och föreningar. Vart tog Kulturutredningens förslag om satsning på de många människorna och eldsjälarna vägen? En satsning på eldsjälar behöver inte alls innebära en kollision mellan professionalism och amatörism utan en fruktbar blandning av båda för att främja intresset hos de många människorna till fler arrangemang och ökad kulturkonsumtion vilket leder till ökade arbetsuppgifter för de professionella kulturutövarna.
Kulturpolitik
Under de senaste hundra åren har vi fått offentliga bibliotek, länsteatrar, konsthallar, museer etc. Men vad gör vi idag för att forma dagens kulturpolitik och hur möter kulturpolitiken den framtida utvecklingen? Centerpartiet anser att en långsiktig kulturpolitik måste ge förutsättningar för kulturell förnyelse och mångfald. Samhället ska inte styra kulturutbudet utan skapa förutsättningar. Staten ska i första hand stödja och stimulera kulturverksamheten, inte reglera den. Kommuner och landsting ska självklart formulera sina egna mål för den egna kulturpolitiken. Vi anser att det är viktigt att staten har en tydlig roll i den framtida nationella kulturpolitiken även om rollen kommer att vara en annan än den är idag. Detta med tanke på de förändringar som föreslagits i propositionen om den regionala samhällsorganisationen, där nya funktioner av samverkan mellan nationell, regional och lokal nivå måste utarbetas.
Det finns idag en positiv attitydförändring när det gäller att sätta in kulturen i ett regionalt perspektiv. Det finns ett samhällsintresse som bygger på en ny och annorlunda medvetenhet om kulturens roll för människors välbefinnande, som ser kulturen och kulturmiljön som en drivkraft för bl.a. en hållbar och väl förankrad utveckling. Att värna det lokala kulturarvet ger en bas för integration i en vid gemenskap. En av de största utmaningarna för den svenska kulturpolitiken är att fler ska kunna delta i kulturverksamheter av olika slag. Kulturpolitiken måste samspela med politiken på andra samhällsområden, inte minst det sociala området och utbildningssektorn. Kulturpolitiken ska inte bara användas till den professionella konstnärliga verksamheten. Den måste vara bredare än så.
En nationell kulturpolitik
1974 års kulturpolitiska beslut innebar statliga mål för kulturpolitiken, stöd till de regionala institutionerna och ett uppdrag till kommuner att genom traditionella och nya organisationer, folkrörelser m fl svara för arrangörskap i det lokala kulturlivet.
1974 års kulturpolitiska beslut byggde på en mycket nära samverkan mellan de olika samhällsnivåerna: stat, landsting och kommuner. De statliga målen för kulturpolitiken blev i praktiken nationella mål genom att i stort sett samtliga landsting och kommuner antagit 1974 års kulturpolitiska mål även för den egna verksamheten. Genom en dialog och samverkan har staten på ett mycket förtjänstfullt och aktivt sätt uppnått denna nationella samsyn, utan detaljreglerande lagstiftning. Regionala institutioner har byggts upp med det statliga "grundbeloppssystemet" och regional finansiering. På liknande sätt har staten medverkat till ett lokalt arrangörskap för kulturverksamheten, genom statligt stöd till folkrörelser och föreningsliv genom studieförbundens lokala verksamhet.
Genom detta stöd genomförs varje år ett mycket stort antal lokala kultur- arrangemang av studieförbunden, kommunerna och fria kulturintressen. På detta sätt blev 1974 års kulturpolitik en gemensam angelägenhet för hela landet och målen kom snabbt att anammas på alla nivåer, vilket också Kulturutredningen konstaterar i utvärderingen av 20 års kulturpolitik. Man redovisar också att det som främst ökat är delaktigheten för barn. Ett annat viktigt observandum är utvärderingens slutsats att det som mest särskiljer människors möjlighet att delta i kulturverksamhet är utbildningsfaktorn.
I propositionen Kulturpolitik föreslås att nuvarande statliga mål de- finieras som nationella mål för kulturpolitiken. Medan det som i riksdagen 1974 formulerades som statliga mål i praktiken blev nationella mål, riskerar förslagen till nationella mål i föreliggande proposition att enbart bli mål för den statliga kulturverksamheten. Symptomatiskt väljer regeringen t.ex. att med lagstiftning ange riktningen för den lokala kulturpolitiken, genom förslag till ny bibliotekslag. Detta synsätt framgår även av regeringens förslag rörande fortsatt utveckling av mål- och resultatdialogen.
Genom 1974 års kulturpolitiska beslut kom statens stöd att innebära ett aktivt och offensivt stöd för utbyggnaden av regionala kulturella institutioner. Detta har inneburit en kraftig decentralisering av kulturinstitutioner i hela landet, vilket också inneburit att de konstarter och konstnärer som har möjlighet till institutionella verksamhetsformer fått ett ökat stöd. Samtidigt har statens stöd till studieförbunden medverkat till att ett aktivt arrangörskap har byggts ut för att samverka med dessa institutioners verksamhet.
Här finns två viktiga utmaningar som propositionen Kulturpolitik inte tillräckligt analyserat och lämnat förslag för.
För det första behövs en nationell kulturpolitik med ett tydligt uppdrag att sprida de kulturella arrangörskapen på lokalt plan över hela landet. Här finns fortfarande stora brister, som också uppmärksammats i de senaste årens kulturdebatt. I många kommuner har man på senare år genom, medvetna eller omedvetna, beslut i praktiken tagit bort möjligheten till lokala kulturarrangemang. Sålunda har stödet till studieförbunden och föreningslivet minskats. Många skolor har p g a detta idag små möjlig- heter att tillgodogöra sig det kulturella utbud som byggts upp runt om i landet. Denna situation har regeringen avstått från att analysera.
För det andra har regeringen i propositionen inte heller tagit hänsyn till de förslag som nu läggs om en förändrad regional samhällsorganisation. Propositionen innebär trots detta att den regionala nivån på ett mer tydligt sätt också kommer att ansvara för de politiska prioriteringarna inom kulturområdet.
Sammantaget riskerar dessa förhållanden att leda till att tankarna bakom, och avsikten med, en "nationell kulturpolitik" inte blir tillräckligt verkningsfulla för att utveckla en sådan aktiv nationell kulturpolitik inför 2000- talet. Den nationella nivån måste på ett öppet och förtroendefullt sätt kunna samspela med landsting och kommuner, bl.a. utifrån ett nytt utvecklat regionalt ansvarstagande för kulturpolitiken. Staten ska också fortsättningsvis stå för en tydlig kulturpolitik men arbets- och samverkansformerna förändras.
Centerpartiet anser att regeringen på ett mer genomgripande sätt bör formulera mål och metoder för ett offensivt nationellt kulturpolitiskt uppdrag inför 2000-talet, byggt på samverkan mellan den nationella, regionala och lokala nivån. Ett sådant uppdrag bör på ett tydligt sätt ge stöd för den fria konstnärliga utövningen samt aktivt utveckla formerna för att ge människor i hela landet en möjlighet att ta del av kulturverksamheten. Detta bör ges regeringen till känna.
Mål för en nationell kulturpolitik
Centerpartiet anser att kulturpolitiken bör formuleras tydligt. Genom kulturpolitiken tar det offentliga ställning till kulturens betydelse. Efter mer än 20 år med alla de förändringar som skett i det svenska samhället finns det anledning att anpassa målen för kulturpolitiken för en ny tid. De övergripande kulturpolitiska målen ska uttrycka det som är viktigt för den kulturella utvecklingen. Målen ska lägga grunden för ansvarsfördelning och samspel mellan olika aktörer på kulturområdet. Målen ska också innefatta sådant som har stor betydelse för alla medborgare. Centerpartiet föreslår följande mål för kulturpolitiken:
- värna yttrandefriheten och ge reella yttrandemöjligheter - - verka för allas delaktighet och stimulera till eget skapande, främja konstnärlig och kulturell mångfald, förnyelse och kvalitet i hela landet - - bevara kulturarven och främja ett positivt bruk av dem - - ge kulturen förutsättningar att vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft i samhället - - främja internationellt kulturutbyte och värna kulturell mångfald inom landet - - kulturpolitiken skall främja bildningssträvanden. - Yttrandefriheten är grundläggande för demokratin. Kulturen kan aldrig tämjas eller tystas. Under förtryck utvecklas kulturen för att stå emot förtryckarna. I frihet formulerar kulturen det nya samhället. Därför är det viktigt att kulturen ges ekonomiska möjligheter att utvecklas. Den ska i så liten utsträckning som möjligt vara detaljstyrd.
Folkbildningen, litteraturen och musiken erbjuder bl.a. rika tillfällen att uttrycka känslor och åsikter. Människor får också tillfälle att öka den personliga säkerheten i att våga framföra sin mening i politiska eller andra sammanhang. Samhället ska stödja dessa och andra kulturformer.
För Centerpartiet är den enskilda människans engagemang och medverkan i hela samhällslivet av avgörande betydelse. Fundamentet för detta engagemang är att människor känner delaktighet i kulturlivet och i vården och utvecklingen av kulturarven. Därför bör ordet delaktighet ingå i målen för kulturpolitiken.
Kultur är inte bara skapande och nyskapande verksamhet. Det handlar lika mycket om det som vi redan har skapat - att vårda ett kulturarv. I våra kulturhistoriska miljöer i samhället runt omkring oss får vi historiens efarenheter, som kan förklara varför samhället och tingen omkring oss ser ut och fungerar som de gör. Det hjälper oss att förstå vår egen tid, skapar självkänsla och tolerans och ökar möjligheterna att möta framtiden. Samhället har ett betydande ansvar för att kulturarven ska föras vidare.
Genom att inte i detalj peka ut hur kulturen ska utformas utan ge generella stöd och uppdrag kan riksdag och regering låta kulturen växa fritt. Samhällsdebatten måste ha kulturen för att sanningssägare och nytänkare ska ha ett forum att framträda i. Kulturen blir då en dynamisk, utmanande och obunden kraft i samhället.
Centerpartiet vill speciellt understryka målen om kulturell mångfald och det s k internationaliseringsmålet och behovet av insikt om den enorma utvecklingskraft och skiftande verklighet som inryms i begreppet "kulturell mångfald". Det är viktigt att det tydliggörs hur de etniska minoriteterna ska omfattas av de kulturpolitiska målen och vilka åtgärder som krävs för att anpassa kulturpolitiken till dagens och morgondagens mångkulturella Sverige. I ett samhälle med stark påverkan via massmedierna måste vår egen språkliga kultur värnas, liksom vår nära kulturella gemenskap med våra nordiska grannländer.
En brist i Kulturutredningens förslag och i regeringens proposition är att något bildningsmål ej formulerats. Statens kulturråd har också föreslagit ett sådant i sitt remissyttrande.
Kulturpolitiken ska därmed, enligt Statens kulturråd, främja bildnings- strävanden genom att:
- uppmuntra människor att skaffa sig nya kunskaper och erfarenheter utöver vad som krävs för deras yrkesroller, - - uppmuntra människor att verka i grupper och inom föreningar och organisationer som i demokratisk anda tillvaratar och utvecklar värderingar, idéer och ideologiska positioner, - - ge människor medel att uttrycka sin mening, påverka och förändra, - - särskilt stimulera folkbildningssträvanden bland människor med kort grundutbildning, - - skapa förutsättningar för människor att odla sina specialintressen. - Centerpartiet instämmer i detta. Bildningssträvandena bör vara en av hörnpelarna i kulturpolitiken och bör därmed markeras i de nationella målen.
Riksdagen bör fastställa vad som ovan sagts om de kulturpolitiska målen.
Kultur i hela landet
En mycket stor del av de statliga kulturmedlen går till Stockholm. Här finns de statliga ansvarsmuseerna och här finns nationalscenerna. Enligt Centerns uppfattning är det naturligt att en huvudstad också har en nationell uppgift för den nationella kulturen och för att visa den både för landets invånare och utländska besökare. Däremot får detta inte leda till att huvudstaden förlitar sig på statens stöd i sådan utsträckning att man anser sig kunna satsa mindre än övriga storstäder på kultur. Kulturutredningen visade att den regionala medfinansieringen är lägre i Stockholmsregionens kommuner och landsting än i övriga storstäder. Uppgifterna som presenterades i utredningen har senare reviderats något men grundförhållandet kvarstår. Enligt Centerns mening, vilken också delades av Kulturutredningen, är det angeläget att få en jämnare fördelning av kulturmedlen över landet. De nationella uppdragen som nu ges till olika institutioner i landet är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt. Utredningen föreslog en ökad regional medfinansiering av nationalscenerna för att frigöra medel till satsningar av nationell betydelse. Förslaget väckte protester och finns inte med i propositionen. I stället föreslås en flyttning av tre statliga museer till Göteborg - ett outrett, kostnadskrävande projekt som enligt vår uppfattning inte uppnår de uppställda målen. Dessutom föreslås nu ökade anslag till en del institutioner i Stockholm och även till ett nytt mångkulturellt centrum. Vi behandlar dessa frågor i särskilda avsnitt.
Problemet med oacceptabel snedfördelning av de statliga kulturmedlen kvarstår alltså. Stockholms rika kulturutbud saknar motsvarighet i landet vilket i sig innebär ett starkt tillskott till besöksnäringen i landet. De flesta svenskar reser till Stockholm för att gå på teater, besöka museer, utställningar och idrottsevenemang. Det betyder också stora inkomster för staden i form av övernattningar, restaurangbesök och handel. Både utifrån den aspekten och av rättviseskäl är det rimligt att förutsätta att Stockholmsregionens kommuner och landsting ska svara för medfinansiering av kulturlivet i samma utsträckning som man gör i övriga landet.
Vi konstaterar alltså att regeringen inte har lyckats nå målsättningen att få en jämnare fördelning av kulturresurserna i landet. Regeringen bör därför göra en förnyad analys och återkomma till riksdagen med förslag om hur detta ska gå till. Detta bör ges regeringen till känna.
Enligt vår uppfattning bör Stockholm ta ett ansvar för den publika delen av museernas verksamhet. Regeringen bör därför analysera omfattningen av denna verksamhet och därefter ta upp förhandlingar med Stockholms stad om ett sådant delat ansvar.
Synliggör kvinnorna i kulturpolitiken inför år 2000
Den nya kulturpolitiken ska leda oss in i det nya årtusendet och Centerpartiet anser att den måste innehålla tydliga signaler om att kvinnors historia och kulturella gärningar ska synliggöras. Det är helt nödvändigt inför den nya framtiden, som årtusendeskiftet symboliserar, att kvinnoperspektivet blir lika tydligt som mansperspektivet inom alla samhällsområden, varav kulturen är ett.
Dagens situation är inte bra. Kvinnorna, deras roll och betydelse, saknas ofta när olika företeelser beskrivs ur ett historiskt perspektiv. Kvinnorna är osynliga i skolans historieböcker och de är osynliga på museerna. Flickor får redan i tidiga år klart för sig att det nästan inte har funnits några kvinnor som varit så betydelsefulla att de eller det de gjort är värt att avbilda, beskriva eller visa upp. Denna situation är orimlig. Lägg till detta förhållandet att det är kvinnorna som är de stora kulturkonsumenterna.
Kvinnor har uppmärksammat denna situation i många länder. I USA uppstod för drygt tio år sedan Guerilla Girls som en protest mot att så få kvinnliga konstnärer fanns representerade vid konstutställningar. Vid en internationell utställning var endast nitton av de hundrasextiofem deltagande konstnärerna kvinnor. I Sverige har flera lokala initiativ tagits för att lyfta fram kvinnokulturen men det behövs fler.
En av de större utmaningarna inom historie- och museisfären torde vara att synliggöra kvinnors historia. Alla i samhället måste ta tillvara kvinno- perspektivet lika bra som mansperspektivet. Detta bör ges regeringen till känna.
Barn och ungdomar
Centerpartiet vill betona vikten av att barn- och ungdomskultur bör prioriteras. Vi ska uppmuntra barns och ungdomars eget skapande och vi ska erbjuda dem att tidigt få delta i kvalitativa kulturaktiviteter.
Enligt undersökningar som gjorts kan man idag se en tendens att ungdomar i mindre utsträckning tar del av det kulturutbud som i huvudsak finansieras med offentliga medel. Om inte nuvarande utveckling bryts, blir kulturutbudet alltmer begränsat och når mest ut till de äldre. Ett aktivt kulturintresse grundläggs för många människor i barndomen. Barn och ungdomar måste få hjälp att hitta vägen till det som har kvalitet men som för den skull inte behöver vara tung och svår.
Det hör till de mest angelägna uppgifterna att erbjuda barn och ungdomar en rikare kulturmiljö och förbättra deras möjligheter till eget skapande. Barnets iver att upptäcka, känna och uppleva med sina sinnen och skapa med sina händer måste få utrymme. De behöver stimulans och upplevelser för att lära sig nya begrepp och utveckla ett levande och mångskiftande språk. Barn måste få utvecklas genom fantasi och skapande. Nödvändigheten av handens och hjärnans samspel, av teori och praktik, av skapande och inlärning, är en förutsättning för att kunna utvecklas till individ.
För att nå de långsiktiga effekterna måste vuxna vara mer lyhörda för barns och ungdomars önskemål, låta barn och ungdomar själva delta i planeringen och utformningen av verksamheten. Centerpartiet har länge framhållit att en växande andel av all kulturverksamhet i kulturinstitutioner ska inriktas mot barn och ungdomar. Det är glädjande att regeringens kulturproposition betonar vikten av barns och ungdomars deltagande i kulturlivet och framför- allt att deras eget skapande bör prioriteras. Det är en stor brist att man i sammanhanget helt glömt bort förskolans och skolans roll i barns och ungdomars möte med kultur och estetisk verksamhet.
Med den centrala roll som skolan har för barn och ungdomar är skolan den viktigaste institutionen i samhället för att nå ut till barn och ungdomar. Förskolan, grund- och gymnasieskolan har en mycket stor, för att inte säga avgörande, betydelse för att väcka ungdomars intresse för kultur, vid sidan av hem och familj.
Kulturutredningen betonade däremot detta väldigt starkt. Centerpartiet anser i likhet med utredningen att:
1. Förskollärarutbildningen bör utvärderas särskilt med avseende på de estetiska och praktiska ämnenas ställning och på samspelet mellan estetiska verksamheter och barns utveckling.
2. Uppgifter att främja barns estetiska uttrycksförmåga och att låta barnen möta och ta del av olika konstnärliga uttrycksformer bör förstärkas i förskolans arbete.
3. Skolverket får i uppdrag att genomföra en nationell utvärdering av kulturens olika funktioner i skolan och vilka metoder som kan användas för att stärka skolan som kulturbärare.
4. En långsiktig satsning bör göras på kultur i skolan som tar sikte på de ungas egna uttrycksmöjligheter och omfattar olika konstnärliga uttrycks- former samt verksamheter knutna till medier av olika slag. Regeringen bör återkomma med förslag i enlighet med det ovan anförda.
Vi har i vår skolmotion föreslagit att detta bör ges regeringen till känna.
Sedan 1995 finns det en arbetsgrupp, Kultur i skolan, som ska arbeta i tre år med kulturfrågorna i skolan och hur man kan vidareutveckla verksamheten. Arbetsgruppen är ett samarbete mellan Kultur- och Utbild- ningsdepartementen. Arbetsgruppen har bl.a. bidragit med resurser till fyra kulturskolor för att driva avgiftsfria sommarskolor. Genom sommarskolorna har barn i olika åldrar stimulerats till eget skapande.
Centerpartiet anser att kulturskolornas verksamhet är bra men vill ändå poängtera att kulturen i skolan kan komma att marginaliseras, om man förlitar sig helt på att kulturskolorna ska sköta kulturen. Kulturskolornas verksamhet genomförs på elevernas fritid och ska inte förväxlas med grundskolor som väljer kultur som ett profilområde och därför kallar sig kulturskolor.
Centerpartiet anser att resurser behövs direkt i skolan som på ett mer aktivt sätt bör arbeta med kultur t.ex. genom projektverksamhet, samarbete med lokala och regionala kulturinstitutioner och genom att engagera olika kulturarbetare i skolans verksamhet. Arbetsgruppens arbete bör leda fram till att kulturen i skolan ökar.
Vi har i vår skolmotion föreslagit att detta bör ges regeringen till känna.
För att lyckas i arbetet krävs också större flexibilitet hos kultur- institutionerna, organisationer, museer etc. Det borde vara naturligt och ingå i deras planering att dels satsa på barn- och ungdomsföreställningar, utställningar etc., dels bedriva en del av verksamheten ute i de miljöer där barn och ungdomar finns. Kulturen ska finnas i vardagsmiljön. Det är i det dagliga livet som intresset kan väckas. Kulturen som estetiskt uttryck är inte något som barn med möda måste lära in. Förutsättningarna finns där redan från födseln som ett spontant och nyfiket förhållningssätt och ett starkt behov av kommunikation.
Kulturinstitutionerna prioriterar idag de studerande genom generösa rabatter som inte kommer arbetande eller arbetslösa ungdomar till del. Centerpartiet anser att den nuvarande studeranderabatten på kultur- institutioner bör omformas till en generell ungdomsrabatt. Centerpartiet anser att regeringen bör återkomma med förslag om detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser vidare att kulturinstitutionerna bör ges i uppdrag att upprätta bokslut där staten kan avläsa vilka insatser institutionerna gjort för barn och ungdom, vilka effekter som uppnåtts och vilka slutsatser som dras för den framtida verksamheten.
Detta bör ges regeringen till känna.
Mångkultur
Ett av de nya målen för den svenska kulturpolitiken är att främja kulturell mångfald. Det är ett mycket viktigt mål. Vi har idag ett mångkulturellt samhälle men ett mångkulturellt samhälle som inte fungerar bra. Främlingsfientlighet och rasism breder ut sig. Den allra viktigaste åtgärden för ökad förståelse, för delaktighet och integration är att svenskar och invandrare träffas på ett naturligt sätt. Vi svenskar måste lära oss att kulturmöten och mångfald skapar en ny styrka och nya möjligheter, inte minst i företagen.
Nordamerikansk forskning visar att blandade grupper löser problem snabbare och mer innovativt. Både Kulturutredningen och Invandrarpolitiska kommittén behandlade frågan om kulturell mångfald men på ett alltför summariskt sätt. Det är bra att regeringen nu försöker göra något för att främja kontakten över kulturgränserna. Ett världskulturhus i Stockholm ska utredas. Syftet är vällovligt men vi skulle önska att man tar ett bredare grepp för att främja naturliga mångkulturella mötesplatser i hela landet.
Det handlar om att ge alla konstnärliga institutioner ett uppdrag att främja kulturmöten. Det handlar också om att involvera hela föreningslivet mer än tidigare i den uppgiften. Genom att mötas i våra olika traditioner, seder och bruk uppstår spännande möten, inte minst för våra ungdomar. Vi är inte övertygade om att ett särskilt hus är det mest effektiva sättet att uppnå en fruktbar kulturell mångfald i Sverige. Risken är att det blir ett hus bara för invandrare och att svenskarna inte finner vägen dit.
Vi menar att utredningen om Världskulturhuset ska arbeta förutsättnings- löst för att finna bästa möjliga metod för att skapa "Världskulturhuset" i hela Sverige. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionalisering
En strävan att decentralisera det statliga kulturansvaret gäller förslaget om reformerat och utvidgat grundbeloppssystem till regionala och lokala kulturinstitutioner, liksom förslagen om decentraliserat statligt huvudansvar inom skilda verksamhetsområden för att utveckla dessa. Sålunda ges Backa teater i Göteborg det nationella uppdraget för att utveckla barn- och ungdomsteatern 1997-1999 samt Kulturskolan Rosteriet i Luleå det nationella uppdraget att utveckla ungdomskultur. Stiftelsen Falun Folkmusik Festival ges ett nationellt uppdrag inom området musik åren 1997- 1999, liksom Film i Väst i Alingsås ges liknande nationella ansvar för lokal och regional filmverksamhet. Inom museiområdet ges samma uppdrag när det gäller Arbetets museum liksom särskilda satsningar görs för samtidskonsten på det nya Moderna museet, Bildmuseet i Umeå och Rooseum i Malmö. Röhsska museet i Göteborg får nätverksansvaret för konsthantverk och formgivning.
Detta ligger väl i linje med Centerpartiets strävan att decentralisera det kulturpolitiska ansvaret. Vi anser också att nya nationella uppdrag bör, inom ytterligare konst- och kulturområden, kunna förläggas till andra orter än Stockholm. Det sägs ingenting om fortsättningen efter denna period. Det finns en risk att långsiktigheten går förlorad i dessa tidsbegränsade projekt. Centerpartiet anser att en utvärdering av dessa nationella uppdrag bör göras efter periodens slut. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionala utvecklingsplaner för kulturen
Enligt de förslag som aktualiseras i propositionen om den regionala samhällsorganisationen måste nya samverkansmetoder utvecklas utifrån tidigare ansvarsfördelning mellan statliga, regionala och lokala aktörer.
I Teaterutredningen redovisades förslag om regionala utvecklingsplaner inom teaterområdet. Detta förslag utvecklades på fler områden i Kulturutred- ningen.
Mot bakgrund av den regionalisering som nu sker är det särskilt viktigt att regionala utvecklingsplaner utformas för hela det kulturpolitiska fältet. Ett arbete har också inletts mellan Svenska Kommunförbundet och Landstings- förbundet för att på olika sätt utveckla det regionala samspelet inom kulturen. Vi ser det som angeläget att man på nationell nivå ger ett stöd för detta utvecklingsarbete. På det viset kan man också få en bättre samverkan mellan de regionala kulturinstitutionerna och det lokala "arrangörskapet".
Centerpartiet anser att regionala utvecklingsplaner måste tas fram för hela det kulturpolitiska fältet. Den nationella kulturpolitiken måste inriktas att stimulera detta och att stödja det utvecklingsarbete som initieras av och mellan kommuner och landsting. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionala grundbelopp
I propositionen Kulturpolitik har föreslagits ett system där man under två år avräknar vardera 2 % från det statliga stödet till regional kulturverksamhet. Det innebär att staten det tredje året skulle "hålla inne" 6 % av anslaget för att istället i projektform fördela detta anslag till olika institutioner. Vi ser detta som ett något byråkratiserat system där vi befarar att statens detaljstyrning över institutionernas verksamhet förstärks istället för att leda till ett förtroendefullt och mer kulturpolitiskt inriktat utvecklingsarbete. Vårt förslag är istället att regionerna ges möjlighet till att självständigt fördela dessa resurser. Detta skulle då främst inriktas på att stödja och utveckla olika arrangörskap, bl.a. i samarbete med studieförbunden, utifrån de regionala utvecklingsplaner som bör tas fram i samarbete mellan landsting/regionfullmäktige och kommuner. På detta sätt ser vi också möjlighet till att ge stöd till de eldsjälar som är beredda att på olika sätt utveckla delaktighet och främja kulturintresset i sina vardagsmiljöer.
Centerpartiet anser att de "rörliga" delarna av stödet till regional kulturverksamhet fördelas regionalt enligt ovanstående, i syfte att stödja och utveckla olika former av arrangörskap, bl.a. i samarbete med studie- förbunden.
Detta bör ges regeringen till känna.
Kulturen som motor för arbete
Kulturen är en positiv drivkraft i samhället. Där människor samlas kring kulturprojekt och där ett levande kulturliv finns uppstår en mängd positiva kringeffekter. Identiteten och självkänslan stärks. Idéer som leder till fler arbetstillfällen uppstår. Glasgow som var kulturhuvudstad 1990 brukar nämnas som ett bra exempel. Vi menar att kulturen som motor för att minska arbetslösheten är klart underskattad i Sverige. Det är angeläget att ta vara på kraften hos de idérika "eldsjälar" - män och kvinnor - som finns på olika håll i landet för sysselsättningsskapande kulturprojekt för arbetslösa.
Vår kultur bygger till stor del på traditioner och kulturarv. Det är viktigt för alla att känna sin historia, sina traditioner, seder och bruk. Med den kunskapen är det lättare att förstå våra likheter och skillnader och därmed kunna möta framtiden med större tolerans och förståelse. Ett av målen för vår kulturpolitik är just bevarande och brukande av kulturarvet. SESAM- projektet är ett exempel på hur nya arbetstillfällen förenas med detta mål. Byggnadsvårdsinsatser som gjorts i stor omfattning under senare år är ett annat. Industriminnen är ett tredje. Nu föreslår regeringen 1,2 miljoner kronor till informations-, samordnings- och utvecklingsinsatser för våra industriminnen och dessutom 2,5 miljoner kronor för uppbyggande av lokala organisationer som ger en bas för arbetsmarknadsinsatser och utbildningar inom kulturarvsområdet. Det är bra och vi ser det som en förberedelse för nya arbetsmarknadsinsatser. Däremot krävs ytterligare insatser för att angelägna projekt verkligen ska komma till stånd. Det finns en rad områden som bör prioriteras vid beslut om kommande sysselsättningsåtgärder.
Riksdagen har tidigare uttalat att uppdraget om industriminnen även ska inkludera arbetsliv, konsumtionsmönster, värderingar och livsformer. Sådana projekt kan ge arbetstillfällen åt både kvinnor och män. Överhuvudtaget bör i vården av kulturarvet större hänsyn tas till kvinnornas kulturarv. Vi förutsätter att regeringen i kommande beslut om sysselsättningsåtgärder prioriterar kulturarvet med denna inriktning. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Publikarbete
Internationellt sett ligger Sverige på en hög nivå när det gäller delaktighet i kulturlivet. Varje år är det ca tre miljoner svenskar som deltar i någon skapande kulturverksamhet, i studiecirklar eller annan bildningsverksamhet. Dubbelt så många besöker minst en gång per år någon konsert, teaterföreställning, bio etc.
För en del människor är kulturen en självklarhet medan det för andra är något som man mer sällan ägnar sig åt. En av utmaningarna för svensk kulturpolitik är att fler ska kunna delta i olika former av kulturverksamhet. Vi menar inte att ökad delaktighet bara innebär att fylla salongerna med besökare. Det handlar mer om att utforma en verksamhet som berör fler.
Publikarbetet har inte varit speciellt prioriterat eller framgångsrikt. Därför behöver publikarbetet hitta nya former. Hur når man då fler människor, hur får man en efterfrågan på konstnärligt arbete och hur utvecklar man kulturmöten? Kanske genom att på ett mer aktivt sätt profilera och målinrikta publikarbetet i sin helhet. Här kan studieförbund och olika föreningar vara en brygga mellan institutionerna och publiken. Att ha större flexibilitet när det gäller tider, enkla former att skaffa biljetter, möjlighet till delaktighet och påverkan, att förlägga en del kulturverksamheter i vardagsmiljön, på arbets- platser i bostadsområden etc. kan vara ett led i publikarbetet.
Litteratur
Som identitets- och kulturbärare är språket av avgörande betydelse. Det är också det främsta kommunikationsmedlet mellan människor. Genom det skrivna ordet kan tankar, känslor, erfarenheter och idéer delas och spridas. Det ger oss kunskap och sätter igång fantasin. Språket bevaras och utvecklas när tillgången till litteratur stimuleras. Biblioteken har utgjort grunden för samhällets insats på litteraturens område. Utvecklingen har de senaste 20 åren, enligt Kulturutredningen, karaktäriseras av att
- bokläsandet har ökat - - nästan hälften av utgivningen av skönlitteratur är svensk medan böcker från engelskan dominerar bland översättningarna - - fem ägargrupper svarar för tre fjärdedelar av bokutgivningen - - det totala antalet utgivna boktitlar fördubblats medan det totala antalet sålda volymer i stort varit konstant. - Centerpartiet anser att statens relation till den kommunala ekonomin ska regleras i ett samlat statsbidrag. Vi är i princip motståndare till riktade statliga stöd till kommunerna.
Med tanke på det stora behovet av att stimulera barns och ungdomars läsande och de ekonomiska problem som många bibliotek står inför accepterar vi förslaget om ett statligt stöd för inköp av litteratur till folk- och skolbiblioteken med målgruppen barn och ungdomar.
Bibliotekslag
Centerpartiet vill markera betydelsen av att det finns väl utvecklade bibliotek i alla kommuner samt att man får låna böcker gratis på varje bibliotek. Vi vill uppmuntra till lokal samverkan mellan folkbildningens intressenter för att utveckla biblioteken.
I propositionen föreslås att en bibliotekslag ska stadga en minsta nivå för kommunernas skyldighet på detta område. Centerpartiet tror inte att detta är lösningen på de frågor som är aktuella i kommunerna. Enligt en redovisning som gjorts om kommunernas minskningar av anslagen inom kulturområdet är de vanligaste indragningarna inom kultursektorn "att minska bidragen till studieförbunden, lägga ner bokbussar och biblioteksfilialer, minska öppettiderna på biblioteken och antalet kulturarrangemang".
Med förslaget till bibliotekslag stadgas att varje kommun ska ha folkbibliotek och att allmänheten avgiftsfritt ska få låna litteratur. Ovanstående beskrivna realiteter lär inte påverkas av föreslagen lagstiftning. En statligt reglerad miniminivå är inte detsamma som en väl utbyggd biblioteksverksamhet i människors vardag. Tvärtom kan den istället förstärka en negativ utveckling genom att många kommuner inskränker satsningarna på biblioteksverksamhet till den miniminivå lagstiftningen angivit. Det finns heller ingenting som motiverar att staten gör en inskränkning av den kommunala självstyrelsen genom att lagreglera folkbiblioteksverksamheten.
Centerpartiet anser inte att den föreslagna bibliotekslagen löser de problem som Kulturutredningen pekat på. Vi anser att väl utvecklade bibliotek ska finnas i varje kommun och vill att biblioteken ska spela en aktiv roll i medieutvecklingen. Centerpartiet vill uppmunta till lokal samverkan med folkbildningens intressenter för att utveckla biblioteken.
Centerpartiet avslår regeringens förslag om att en bibliotekslag ska införas.
En bok för alla
Vi noterar med tillfredsställelse att En bok för alla får möjlighet att fortsätta sin utgivning. Den fyller en stor funktion med sina utgåvor av kvalitetslitteratur till lågt pris. Särskilt viktig är utgivningen av barn- och ungdomslitteratur.
Teater
Teaterområdet har genomgått en stark utveckling under den senaste tjugoårsperioden. Teatern var en av de krafter som banade väg för utvecklingen av 1974 års kulturpolitik. Det fanns då ett mycket dynamiskt förhållande mellan teatern och det omgivande samhället. Utvecklingen på teaterområdet de senaste 20 åren karaktäriseras, enligt Kulturutredningen, av att
- antalet teaterinstitutioner och antalet fria grupper ökat - - utbudet från regionala teatrar och fria grupper ökat medan antalet föreställningar från Riksteatern minskat - - antalet teaterbesök minskat påtagligt - - amatörteaterverksamheten och samverkan mellan amatörer och professionella ökat. - Utvecklingen sedan 1974 har ökat mångfalden i fråga om teatrar, uppsättningar och föreställningar. Den geografiska närheten till en teaterinstitution har ökat. Till den negativa sidan hör den minskande publiken och tilltagande problem för arrangörsledet - främst för skolteaterarrangörerna - vilket skapat problem för de turnerande teatrarna.
Under 1980-talet gick också mycket av det dynamiska samspelet mellan teatern och det omgivande samhället förlorat. Åtskilliga av 80-talsidéerna var främmande för teatern som uttryckmedel. Mycket av det som fanns i 80-talets samhälle hade svårt att få fäste på teaterscenerna. Det var andra uttrycksmedel som drog nytta av tidens idéer.
Teatrarna har idag en hård konkurrens genom utvecklingen på medieområdet. Denna utveckling föder successivt nya värderingar och referensramar hos befolkningen. Skillnaden mellan teaterns uttrycksformer - som förändras påfallande lite under vår tid - och de moderna massmedierna tenderas att vidgas. För generationer som idag växer upp med denna mångfald kan det kanske vara långt till teatern som uttrycksmedel. I den situation som teatern befinner sig i ställs stora krav på nytänkande om publiken skall kunna återerövras. Teatern behöver utrymme för omprövning, experiment och profilerade satsningar. Teaterutredningen konstaterade att "det går att koppla teatrarnas konstnärliga toppar till enskilda teaterledare som lyckats frigöra ensemblens konstnärliga förmåga. Teaterkonsten är i hög grad beroende av den mänskliga kreativiteten uttryckt i såväl kollektiva som enskilda former."
Samisk teater
Den samiska teatergruppen Dálvadis bildades i Jokkmokk i mitten av 1970-talet och flyttade senare till Karesuando. De samiska teaterarbetarna har drivit olika tillfälliga projekt i 23 års tid och många föreställningar har haft sin givna visningsplats i Jokkmokk. Nu har Samiska Teatern med nuvarande säte i Kiruna arbetat fram en plan för hur en samisk nationalscen etappvis ska byggas upp. Kulturutredningen instämmer i Teaterutredningens bedömning att det bör finnas en teaterinstitution i Sverige och föreslår att staten ger bidrag till den.
På regional nivå och även i kommunerna längs Lule Älvdal har det vuxit fram en vision om ett samiskt kulturcentrum i form av en särskild byggnad. Tanken är att bygga ett centrum för professionell scenisk produktion inom området musik, teater, konst, konsthantverk och multimedia, där den samiska nationalscenen skulle finnas i direkt anslutning. Det samiska kulturcentrumet skulle ha resurser för att skapa samverkan mellan olika konstarter, t.ex. mellan teatern, bildkonstnärer och konsthantverkare.
Ett kulturcentrum av detta slag ska ses som ett internationellt centrum för utbyte mellan samer i Barentsregionen och övriga urbefolkningar i världen.
Regeringen skriver vältaligt i sin kulturproposition om mångkulturellt och internationellt samarbete. Man föreslår t.o.m. inrättande av ett Världskultur- hus i Stockholm. Det är därför en stor brist i sammanhanget att man inte vill satsa på Sveriges egen urbefolkning. Centerpartiet anser att det är viktigt att en samisk nationalscen etableras. Regeringen ger Sametinget i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att etablera en fast samisk teaterinstitution. Vi anser att det uppdraget bör vara klart senast den 1 juni 1997. Detta gör det möjligt för regeringen att lägga förslag i samband med budgetpropositionen 1997. Detta bör ges regeringen till känna.
Dans
Sedan några år tillbaka befinner sig dans som konstart i ett expansivt skede och intresset att se dans på scen har ökat. Danskonsten har länge betraktas som en "smal" konstform. Den är idag bara "smal" i bemärkelsen geografisk spridning. Att se dansframträdanden på scen har under lång tid varit ett fåtal förunnat. Det är bara 2 % av Sveriges befolkning som under de senaste åren sett en professionell dansföreställning. Däremot är det mer vanligt att man sett uppträdanden av folkdanslag eller andra amatörgrupper.
Genom att bl.a. ta tillvara Riksteaterns kunskaper och erfarenheter av turnerande med dans och Dansens hus omfattande kontakter med svenskt och internationellt dansliv skulle nätverk för återkommande turnerande dansföreställningar kunna växa fram. Så kan människor utanför storstäderna få möjlighet att upptäcka dansen. Detta bör ges regeringen till känna.
Med riktade insatser kan man utveckla danskonsten, skapa ett publikintresse och möjligheter att se dansföreställningar. De senaste 20 åren har, enligt Kulturutredningen, dansområdet karaktäriserats av att
- antalet dansföreställningar och besökare har ökat - - dansföreställningar fortfarande i hög grad är en storstadsföreteelse - - det inte har byggts upp en regional struktur för danskonsten - - en stor och viktig del av det nyskapande arbetet inom området äger rum utanför institutionerna - - det inom det fria danslivet finns små resurser och dåliga möjligheter till kontinuerligt arbete vilket gör att de flesta arbetar i projektform - - de ekonomiska satsningarna på området har varit begränsade. - Dansen är en viktig konstform som bör få ökade möjligheter att verka ute i hela landet. Det blir möjligt i samband med förändringen av stödet till den regionala kulturen.
Östgötabaletten
Centerpartiet ifrågasätter regeringens förslag om bidrag till Östgötabaletten. 3 miljoner kronor ska betalas ut för en engångssatsning. Även om Östgötabaletten har en bra verksamhet förutsätter ändå ett statligt stöd att man på regional och lokal nivå tar ett ansvar för verksamheten, vilket inte sker idag.
Centerpartiet anser att riksdagen inom anslaget B 2 ska minska bidraget till Östgötabaletten med 3 000 000 kronor som istället fördelas till andra verk- samhetsområden inom anslaget B 2.
Musik
Musiken lever. Det märks på olika festivaler, rockklubbar och konserthus. Musikområdet är det mest vittförgrenade och omfattande konstområdet. Speciellt bland ungdomar finns ett mycket stort intresse. För många unga är musiken en livsstil. Musiken är ett sätt att berätta och påverka. Detta bör stödjas och det är framförallt viktigt att samhället hjälper till med musiklokaler för ungdom. Samhället har ett ansvar i att stödja nytänkande och experimentell musik som har svårt att finansieras av egen kraft. Inom folkbildningen har musikverksamhet stor betydelse inte minst när det gäller ungdomsverksamheten. Vissa folkbildningsorganisationer har t.o.m. byggt upp speciella musikhus för ungdomsmusiken.
Utvecklingen inom musikområdet har sedan 1974, enligt Kultur- utredningen, karaktäriserats av att
- intresset för musik ökar - - tillgänglighet till inspelad musik har ökat - - utbyggnaden av kommunala musikskolor har varit stark - - antalet besökare på musikevenemang har fördubblats - - den statliga regionala musikorganisationen har fått bredare uppdrag och fått landstingen som huvudmän - - utbyggnaden av symfoni- och kammarorkestrar har fortsatt. - Musikskolor
Musiken har länge dominerat många ungdomars kultur- och fritidsliv både vad gäller att lyssna och att själv musicera. Här har våra musikskolor haft en stor betydelse för barns musicerande. Nära hälften av alla barn mellan 9 och 12 år spelar ett instrument. Bredden på musikundervisningen i Sverige sägs vara enastående i världen. Men det har sedan mitten på 80-talet skett en stor förändring. Allt färre barn spelar något instrument.
Problemet med att elevantalet kraftigt minskar inom musikskolan förklaras av Kulturutredningen bl.a. av att det inte finns något entydigt ansvar för verksamheten. På den kommunala nivån finns ingen självklar och enhetlig uppfattning om musikskolornas roll och organisatoriska tillhörighet. Dessa förhållanden anges ibland som förklaring till senare års besparingar inom musikskolan. Besparingarna har lett till kraftigt höjda avgifter, som i sin tur har lett till färre elever. Med detta ökar risken för en social snedrekrytering.
Musikcentrum
För att stärka bredden och främja utvecklingen och förnyelsen i det svenska musiklivet anser Centerpartiet att stöd bör kunna utgå till profilerade centrum inom t.ex. jazz, kammarmusik, folkmusik, körliv och ungdomsmusiken. Tanken är att dessa centrum skulle kunna fungera som mötesplaster för de som är verksamma inom respektive område. Utveckling av de olika genrerna skulle kunna finna ett forum. Även uppgifter som fortbildning och dokumentation skulle dessa centrum kunna svara för.
Vi föreslår att Rikskonserters minskade anslag kan används till dessa centrum.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur dessa ska organiseras praktiskt och organisatoriskt. Detta bör ges regeringen till känna.
Länsmusiken
Kulturutredningen föreslog att anslaget till länsmusiken skulle minskas med 50 % med argumentet att det inte i längden är hållbart med så olika regionala bidragsnivåer till olika konstformer. Protesterna mot detta har varit omfattande. Anslaget till länsmusiken ska införlivas i det reformerade bidragssystemet för regional verksamhet och successivt minska med knappt 25 %. Enligt vår uppfattning är det en rimlig avvägning.
Göteborgsoperan
Göteborgsoperan har haft en lyckosam start. Detta arkitektoniskt spännande bygge har fyllts med innehåll, flera konstnärliga framgångar och fulla hus - 250 000 besökare per år vilket är mer än vad Stockholmsoperan har. Barn- operor, ungdomsbalett och operaexperiment på lilla scenen är intressanta delar förutom flera uppmärksammade operaoppsättningar. Kristina från Duvemåla är den mest aktuella succéen som dessutom varit lönsam. Man arbetar fortfarande med uppbyggnaden av ett antal produktioner som ska kunna komma tillbaka flera år i rad. Detta för att kunna erbjuda en omväxlande repertoar. Målsättningen är att kunna erbjuda Västsveriges publik minst lika intressanta föreställningar som Stockholmsoperan kan erbjuda.
Göteborgsoperan kom till stånd genom ett omfattande engagemang av staten, Göteborgs stad, grannkommuner, företag och en mängd privat- personer.
Göteborgsoperan brottas idag med ekonomiska problem vilket inte är märkligt med tanke på att det offentliga stödet per besökare uppgår till mindre än hälften av vad Stockholmsoperan får. Av detta stöd kommer största delen från Göteborgs kommun. Operan saknar 15 miljoner kronor per år för att kunna behålla nuvarande verksamhet och för att fortsätta att bygga ut verksamheten. Ingen begär att stödet ska bli lika stort som för nationalscenen men en bättre fördelning behövs.
Centerpartiet anser att det är anmärkningsvärt att Göteborgsoperan överhuvudtaget inte nämns i kulturpropositionen. Staten har ett ansvar för att en större del av landet också ska kunna erbjudas det kulturutbud som huvudstadregionen får inom musikteaterområdet. Vi har på annan plats i denna motion presenterat ett förslag som skulle kunna stärka såväl Göteborgsoperan som Göteborgs symfoniker och Göteborgsmusiken. De senare är orkestrar av mycket hög kvalitet med verksamhet över landet och även internationellt.
Rikskonserter
Centerpartiet anser att riksdagen ska besluta att bidraget till Svenska rikskonserter ska minska med 3 miljoner koronor.
Bild
Bilder av olika slag omger oss överallt i samhället idag, bilder som alla har olika funktioner och syften. Bildområdet har en stor bredd både när det gäller innehåll, verksamhetsformer och aktörer. Utvecklingen på bildområdet har, enligt Kulturutredningen, de senaste 20 åren karaktäriserats av att
- antalet bildkonstnärer har ökat - - konst i den offentliga miljön och bostadsområden har ökat - - antalet konstmuseer och konsthallar har ökat - - arrangerande och förmedlande föreningar har vuxit - - tillströmning till gymnasieskolornas estetiska program och till konst- närliga förberedande utbildningar har ökat. - Det har visat sig att bildkonsten som konstart är den som minst berörts av regionaliseringen. Det finns idag institutioner uppbyggda på bildområdet men inte ett lika systematiskt uppbyggt institutionsnät som på teater- och musikområdena.
Foto
I flera europeiska länder har fotografi under senare år fått en mer framträdande plats i kulturlivet. Orsaken till detta är att man satsat på kvalificerad utbildning. I Sverige har det under senare år tagits betydande initiativ för att förbättra fotokonstens förutsättningar, bl.a. så är en väl fungerande högskoleutbildning för fotografi sedan tio år knuten till Göteborgs universitet.
Foto-Sesam
En kraftfull satsning på att bevara och göra den fotografiska bilden tillgänglig behövs, både vad gäller stillbildsfotografiet och film.
Den nationella planen för fotografi, "Mot glömskans tyranni", ger en mycket genomarbetad lägesbeskrivning där behov och problematik blir mycket väl belysta. Konkreta förslag till hur vi i framtiden ska rädda Sveriges bildsamlingar saknas dock i bevarandeplanen.
Ett kommande Foto-Sesam är en nödvändighet. Det är nu angeläget att formulera konkreta arbetsområden och en strategi för hur arbetet ska beräknas, organiseras och finansieras. Planeringsarbetet måste kopplas till museerna ute i landet. Flera länsmuseer och kommunala museer har omfattande erfarenheter av att arbeta med vård, registrering och tillgänglighet av fotosamlingar. Bildvårdscentraler och länsanknutna bildarkiv kan knytas till länsmuseerna i varje län. Inom varje län bör arbetet inledas med en inventering och utredning, som ska bedrivas på såväl lokal som regional nivå.
En satsning på bevarande, vård och förmedling av den fotografiska bilden ska inte bara omfatta stillbildsfotografiet utan även film. Centerpartiet anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur ett nationellt Foto-Sesam bör utformas. Detta bör ges regeringen till känna.
Film
Trots att ingen annan kulturyttring, med undantag för musiken, når så många människor som filmen har denna inte alls fått samma ställning i det offentliga kulturlivet som andra konstarter. Medan samhället byggt upp centralt, regionalt och lokalt samverkande strukturer till stöd för såväl det konstnärliga skapandet som för mötet mellan konsten och publiken inom nästan alla andra konstområden saknas detta fortfarande för filmen.
Orsaken kan inte enbart vara den speciella blandning mellan renodlad kulturyttring och kommersialism som filmen utgör. För liknande förhållanden finns ju också inom andra områden. Snarare är det ett faktum att filmen alltid behandlats vid sidan av den ordinarie kulturpolitiken först genom filmavtalet 1963 och sedan också i 1974 års kulturpolitiska beslut.
Desto mer glädjande är det att filmen nu tagits med i såväl Kultur- utredningens betänkande som i föreliggande proposition. Enligt Center- partiets uppfattning är detta en viktig förutsättning för att vi skall få se ett liknande strukturbygge som det som så framgångsrikt genomförts på teater- och musikområdena under det senaste decenniet.
Film i hela landet
De markeringar som finns i propositionen om angelägenheten av att "människor i hela landet får tillgång till filmutbudet", i synnerhet utbudet av kvalitetsfilm, ser vi därför mycket positivt på. Vi menar att statens insatser när det gäller den visningsfrämjande verksamheten helt klart måste inriktas på detta.
Även om TV- och videodistributionen påtagligt har ökat människors möjlighet till fler filmupplevelser kan dessa när det gäller ljud- och bildupplevelse och social samvaro inte mäta sig med den som erhålls på biograf. Det är därför en viktig kulturpolitisk uppgift att se till att, precis som det heter i propositionen, "upprätthålla och utveckla biografen som kulturell mötesplats" och "skapa förutsättningar för att fler människor får del av bioupplevelsen".
I propositionen informerar regeringen om att man avser att från Filminstitutet "begära in en redovisning av spridningen i hela landet av aktuell biograffilm och kvalitetsfilm för biografer och video, för att få en bild av hur de föreslagna kulturpolitiska målen uppfylls på detta område". Vi menar att detta är ett mycket viktigt uppdrag och att de kunskaper och erfarenheter som vinns måste läggas till grund för statens agerande i förhandlingarna om ett nytt filmavtal. Med all sannolikhet kommer dessa nämligen att visa att insatserna med avtalsmedel för att främja distributionen behöver förstärkas och med särskild prioritet riktas till mindre orter och platser med endast en biografsalong. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Visningsfrämjande stöd
Även när det gäller det visningsfrämjande stöd som ingår i Svenska Filminstitutets filmkulturella uppdrag är det angeläget att de inom detta område underförsörjda orterna särskilt prioriteras. I Svenska Filminstitutets handlingsprogram "Filmen i det framtida kulturlandskapet" har man lagt fast att det är film på bio som skall vara den dominerande visningsformen. Enligt vår uppfattning får detta dock inte medföra att inte visningsfrämjande stöd också kan ges till organisationer och grupper som utnyttjar andra distributionsformer, till exempel 16 mm visning. Detta bör ges regeringen till känna.
Regionala filmcentra
För att åstadkomma en regional struktur liknande den som finns inom andra kulturformer är det bra att regeringen nu föreslår ett särskilt statligt stöd till de regionala resurscentrum för film och video som är under uppbyggnad. Vi delar uppfattningen att detta stöd skall ingå i det nya enhetliga stödsystem för regionala kulturinstitutioner som regeringen också föreslår och att Filminstitutet bör svara för bidragsgivningen. Det är enligt vår uppfattning rimligt att som förutsättning för stöd skall krävas en regional och lokal motprestation som minst motsvarar den statliga insatsen.
Uppbyggandet av en regional struktur på filmens område måste syfta till att så småningom täcka in hela landet. De statliga resurser som nu avses tillskjutas får naturligtvis inte begränsas till att endast omfatta de regioner som redan är igång. Det kommer därför att vara en viktig uppgift för Svenska Filminstitutet att noga överväga fördelningen mellan satsning på redan befintliga centrum och att initiera nya. Under en övergångsperiod måste man dessutom fortsätta med att fördela stöd direkt till lokala verksamheter. I takt med att den regionala strukturen byggs upp bör de resurser som används för detta ändamål föras över till de regionala resurscentrumen. Detta bör ges regeringen till känna.
Regional filmproduktion
Kulturutredningen föreslog för sin del att statligt stöd även skulle kunna utgå till regionala fonder för filmproduktion på professionell nivå. Även om regeringen säger sig dela utredningens uppfattning att "den geografiska spridningen av filmproduktion bör öka" är man mer försiktig i sitt förslagsställande. Från vår sida menar vi att den begränsning av regionala resurscentrums möjlighet att använda de statliga insatserna till filmproduktion som regeringen föreslår bör avvisas.
Det kommer knappast att mer än i ett fåtal fall och med högst begränsade belopp vara möjligt för någon regional instans att medverka i långfilms- produktion men möjligheten bör inte vara utesluten.
Särskilt viktigt är det att regionerna kan engageras i arbetet med att få fram nya filmare, s.k. växthusarbete. Det bör också vara möjligt för ett regionalt resurscentrum att precis som nu stå som producent för ett filmprojekt, oavsett om detta avser lång-, kort- eller dokumentärfilm.
Vad som ovan anförts om regional filmproduktion bör ges regeringen till känna.
Tidsbegränsat nationellt uppdrag
Från Centerpartiets sida är vi också positiva till att Film i Väst utsetts att vara en av de regionala institutioner som avses få ett tidsbegränsat regionalt uppdrag. Det är dock viktigt att detta utformas på ett sådant sätt, och att samarbete sker med Svenska Filminstitutet, att insatsen verkligen kommer hela landet till del och inte enbart blir till en tillfällig resursförstärkning.
Film- och TV-fond
I takt med att att antalet TV-företag har vuxit har efterfrågan på program från fristående produktionsföretag ökat. Centerpartiet anser att det är angeläget att öka andelen svenskproducerade program och att mångfalden inom området kan stimuleras. Fristående TV-filmare och TV- producenter måste få fler av varandra oberoende finansieringskällor att vända sig till.
I propositionen om ett nytt avtal för public service-radio och -TV som presenterades under våren, som även Centerpartiet står bakom, slås det fast att omfattningen av utomstående medverkan i programproduktionen skall öka i Sveriges Television, Sveriges Radio och i Sveriges Utbildningsradio. En särskild utredare fick också i uppdrag att lägga fram förslag om att förbättra möjligheterna för fria producenter och produktionsbolag att göra kvalitetsprogram.
Det är en nationell angelägenhet att produktionen av film och TV-program sprids över hela landet. För att öka mångfalden och möjligheten att söka produktionsstöd kan t.ex. en film- och TV-fond skapas där representanter från filmbranschen och televisionen samt filmskapare ingår. Detta bör ges regeringen till känna.
Intäkter från TV-reklam
Centerpartiet anser att det ska finnas möjligheter att finansiera mer kvalitetsproduktion av TV-filmer genom intäkter från den ökade TV-reklamen. En särskild utredare har redan i uppdrag att se över de tekniska aspekterna i denna frågeställning. Detta bör leda till ett kulturpolitiskt motiverat föreslag om att intäkter från TV-reklam, skattevägen, eller på annat sätt, slussas till kvalitetsproduktion av TV-film.
Detta bör ges regeringen till känna.
Arkitekturen
Vi välkomnar att arkitekturen nu får en framträdande plats i kulturpolitiken. För att utveckla byggandet och få större variation är det också önskvärt att arkitekternas roll i byggprocessen stärks.
Konstnärernas villkor
Det är positivt att regeringen nu följer Kulturutredningen och satsar på stöd till främjande av god konst, till publikarbete och till inkomststöd. Centerpartiet anser att det är bra att regeringen är beredd att utveckla stödet till den fria konstnärliga verksamheten. Detta bl.a. genom att förstärka konstnärsstödet samt att inrätta stöd till länskonstnärer. Däremot har vi synpunkter på delar i förslagen. Fördelning av stöd till konstnärer är en ytterst grannlaga uppgift, och det är viktigt att de som har den uppgiften är opartiska och utses på ett sätt som i största möjliga utsträckning undviker beroende av något slag. Vi menar också att medlemskap i viss organisation inte ska vara en förutsättning för att få del av de resurser som går till konstnärerna. På flera områden ser vi det också som nödvändigt att ytterligare stärka och utveckla möjligheterna för fria konstnärer att utveckla sin verksamhet. Det är väsentligt att stärka fria yrkesverksamma kulturarbetares möjligheter att få en försörjning genom sitt konstnärskap.
Eftersom de flesta konstnärer lever under knappa ekonomiska förhållanden välkomnar vi att regeringen nu återinför den individuella visnings- ersättningen. Förutom ett ekonomiskt stöd innebär den också ett erkännande av den enskilde konstnärens konstnärskap. Den ideella föreningen Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS) föreslås bli den som utser mottagare av den individuella visningsersättningen. Återigen vill vi påpeka vikten av opartiskhet och att medlemskap i en organisation inte ska utgöra förutsättning för att få del av visningsstödet.
De flesta konstnärer lever under knappa ekonomiska villkor och de egenföretagande konstnärerna känner sig tyngda av socialavgifter och skatter som gör att deras nettoinkomster blir mycket små. Det är en situation som de delar med andra egenföretagare. Frågan om ett särskilt inkomstslag för konstnärer eller andra särlösningar har varit uppe till behandling vid flera tillfällen men alltid fallit p.g.a. svårigheten att särbehandla en grupp i skattehänseende. Nu aviserar regeringen att man åter tänker utreda frågan om egenföretagande konstnärers skatte- och avgiftssituation. I vår närings- politiska motion tar vi upp frågan om företagares sociala situation med utgångspunkt från de nya osäkra förhållanden som många egenföretagare lever under i dag med kombination deltidsarbete-företagande, säsongsbetonat företagande etc. Vi menar att satsningarna i högre grad ska inriktas på hjälp till visning och försäljning.
Konstnärsnämnden
Konstnärsnämnden har själv begärt att få en styrelse som är oberoende av konstnärsorganisationerna. Under de senaste åren har man haft en modell där man haft regelbundna överläggningar med organisationernas representanter. I propositionen föreslås nu att Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (KLYS) ska få förslagsrätt till fem ledamöter i Konstnärsnämndens styrelse. Det innebär ett korporativt inslag i styrelsens sammansättning som är olyckligt och i konflikt med gällande konkurrensregler, vilket också framförts av Konkurrensverket. Centerpartiet anser att en opartisk styrelse bör utses. Detta bör ges regeringen till känna.
Bildkonstnärsfondens styrelse
Samma sak gäller för denna styrelse där regeringen föreslår att bildkonstnärsorganisationerna ska ges förslagsrätt beträffande sju av de tretton ledamöterna. Bland de organisationer som nämns finns inte Svenska Konstnärsförbundet över huvud taget med trots att det är den till medlemsantalet största organisationen. Näringsfrihetsombudsmannen (NO) har redan 1992 angående konkurrensbegränsningar inom bild- och formkonstens område påpekat att det finns anledning att se över de regler som gäller för tillsättning och sammansättning av Bildkonstnärsfondens styrelse. Ett alternativ kan då vara att bredda representationen av organisationer i styrelsen. Det andra alternativet är att utse en opartisk styrelse och anlita expertis, konstnärer etc som rådgivare. Av samma skäl som anförts ovan föredrar vi det senare alternativet. Detta bör ges regeringen till känna.
Konstnärlig utsmyckning
Vi vill peka på möjligheten att utvidga principen när det gäller konstnärlig utsmyckning av offentliga byggnader. Där har staten ett principmål för konstnärlig utsmyckning om 1 %. Ett liknande principiellt synsätt bör gälla andra offentliga investeringar, främst när det gäller utbyggnad av kommunikationer, vägar och järnvägar. Vi föreslår därför ett principbeslut som innebär att viss andel av de anslag som anvisas för infrastrukturella investeringar ställs till förfogande för att utveckla ett kulturellt skapande i samband med dessa investeringar. Det kan t.ex. gälla konstnärlig utformning i samband med byggande av rastplatser utmed vägar m.m.
Centerpartiet anser att ett principmål för konstnärlig utsmyckning fastställs även vid offentliga investeringar inom kommunikationsområdet, vägar och järnvägar.
Detta bör ges regeringen till känna.
Folkrörelsernas Konstfrämjande
Folkrörelsernas Konstfrämjande arbetar med att föra ut god konst till nya grupper och till grupper som är ovana att möta konst. Genom en aktiv distriktsorganisation som nu byggs upp i hela landet efter gamla riksförbundets konkurs har man möjligheter att arbeta över hela landet. Som vi ser det är deras verksamhet ett av de viktigaste instrumenten för att öka kunskapen om och intresset för god konst hos den breda allmänheten. Det leder i sin tur på sikt till ökad försäljning och därmed inkomster för konstnärerna. Kulturutredningen föreslog också "att stödet till SKR och Folkrörelsernas Konstfrämjande ökas väsentligt, bl.a. för utställningsersättning".
Regeringen har tagit fasta på utredningens förslag rörande utställnings- ersättning och föreslår en väsentlig ökning av detta stöd. Det är bra. Samtidigt konstaterar vi att förslaget innebär att stödet "skall användas för att betala utställningsersättning till konstnärer". Det avviker från både Kultur- utredningens förslag och riksdagens tidigare hållning. Den senare innebar att utställningsersättningen skulle utgå som en allmän förstärkning av verksamhetsbidragen till organisationerna för att ge dessa förutsättningar att inom verksamhetens ram också betala utställningsersättning till konstnärerna. Däremot föreslår regeringen ingen ökning av verksamhetsbidraget till Folkrörelsernas Konstfrämjande. Som vi förstår det förutsätter man att den egentliga utställningsplaneringen och de övriga kostnader som är förenade med konstfrämjandeverksamheten som helhet finansieras med andra medel. Folkrörelsernas Konstfrämjande kommer att få uppenbara svårigheter att fullfölja sina uppgifter att vidga deltagandet i kulturlivet och att bygga upp distriktsorganisationen för att nå hela landet.
Vi menar att de samlade medel som föreslås inom anslaget D 5 Bidrag till bild- och formområdet som avser konstfrämjande verksamhet och visnings- ersättning bör kunna fördelas så att Folkrörelsernas Konstfrämjande samman- taget tillförs en resurs på 1,8 miljoner för sin verksamhet. Detta bör ges regeringen till känna.
Folkbildningen
Folkbildning är inte samma sak som utbildning. Utbildningens mål är att lära ut kunskaper och färdigheter som att skriva, läsa och räkna. Folkbildningen vill ge människor upplevelser och kunskaper som förändrar deras tänkande. Målet är att människor aktivt ska delta i samhällets förändring. Pedagogiken inom folkbildningen bygger därför på aktiva deltagare. Kunskapen är inte ensidigt given utan deltagarnas egna erfarenheter är grunden. Folkbildningen ska vara fri och frivillig. Inga läroplaner dikterar innehållet. Istället bestämmer deltagarna själva var tonvikten ska ligga. Man studerar inte för att få betyg utan drivkraften är människans naturliga nyfikenhet och vilja att förstå. Folkbildningen har något att erbjuda alla människor.
Ser man tillbaka historiskt kan man konstatera att folkbildningens roll varit som viktigast i tider av stora samhällsomdaningar. När idéerna om folkupplysning växte fram i början av förra seklet ledde detta till såväl den allmänna folkskolan som de första bildningscirklarna. Kring sekelskiftet, när folkrörelserna föddes och utvecklades, blev folkbildningen ett viktigt instrument för att ge medlemmarna kunskaper och kraften att göra sin röst hörd i samhället. Folkbildningens främsta syfte vid den tiden var att sprida upplysning och bildning för att höja bildningsnivån och stärka demokratin. Det handlade om allmänbildning och kunskap om medborgerliga rättigheter.
Vilken roll kan folkbildningen spela idag?
När vi idag upplever stora och oerhört snabba förändringar i samhället har åter folkbildningen en huvudroll. Inte bara som utbildningsplats för att få nya kunskaper, höja bildningsnivån, förstå sammanhang och få helhetsperspektiv utan också som mötesplats för att diskutera och påverka vad som händer runt omkring oss. Då behövs folkbildningspedagogiken och folkbildningens arbetsformer mer än någonsin.
Såväl Kulturutredningen som propositionen om kulturpolitiken markerar återkommande folkbildningens stora betydelse. Folkbildningens viktiga roll för att öka delaktigheten i kulturlivet betonas. Centerpartiet ser det som särskilt betydelsefullt att kunna erbjuda människor en aktiv och skapande roll i kulturlivet, liksom att slå bryggor mellan amatörer och professionella kulturutövare. På de allra flesta ställen är det just studieförbunden som är garanten för det lokala arrangörskapet inom kulturen och en kulturverksamhet spridd i hela landet.
Det är självfallet positivt att folkbildningens roll markeras tydligt i kulturpolitiken. Samtidigt konstaterar vi att det samhälleliga stödet till folkbildningen inte utvecklas i den riktning som de verbala utfästelserna ger anledning att förmoda. Sedan 1990 har stödet till folkbildningen minskats kraftigt. Framför allt är det oroväckande att en del kommuner t o m beslutat om att helt ta bort stödet till studieförbunden, nu eller på sikt.
Centerpartiet anser att folkbildningens vikt i kulturpolitiken också åtföljs av ett ekonomiskt stöd som svarar mot de uppgifter studieförbunden förväntas utföra. Ett särskilt försöks- och utvecklingsanslag för det lokala kulturella arrangörskapet skapas genom vårt förslag med de "rörliga" delarna av stödet till regional kulturverksamhet och fördelas i enlighet med vad vi tidigare i motionen föreslagit.
Amatörkultur
Sverige har en rik amatörkultur. Den förgrenar sig på många kulturområden. Amatörkulturen ger många människor möjlighet att vara aktiva och delaktiga. Amatörkulturen stärker människors uttrycksförmåga och självtillit. Den föder möjligheter att förstå och bedöma andras skapande. Amatörkulturen inspirerar till ökad kulturverksamhet. Ett levande lokalt kulturliv ger en grund för fungerande demokrati. Ett samspel mellan amatörer och välutbildade, professionellt verksamma konstnärer är viktigt. Genom mötet stärks amatörkulturen och intresset och kunskapen för den professionella kulturen får livskraft.
Amatörkulturen bör stödjas på utövarnas egna villkor. För att amatör- kulturen ska utvecklas vidare bör staten garantera ett grundläggande stöd till amatörkulturens egna organisationer.
Kultur i vården
Kulturutredningen pekade på behovet av att Statens kulturråd i samarbete med berörda parter snarast får utvärdera effekterna av ÄDEL-reformen ur kulturell synpunkt. Reformen som innebar att stora delar av huvudmannaskapet för äldrevården flyttades från landstingen till kommunerna har medfört både resurssplittring och kompetensförlust, anser Kulturutredningen. Ett stort antal remissinstanser har instämt i detta. I propositionen om kulturpolitiken berörs inte dessa frågor, inte heller frågor kring funktionshindrades kulturella möjligheter. Detta är anmärkningsvärt. Kulturell aktivitet och aktivering har ett värde i sig men kan också spela en viktig roll i rehabilitering och behandling av sjukdomstillstånd. Studieförbundens verksamhet för just dessa grupper är av särskild betydelse. Trots att Kulturutredningen uppmärksammat folkbildningens insatser inom detta område återfinns ej detta i propositionen.
Centerpartiet anser att en nationell kulturpolitik ska omfatta alla. Folkbildningens viktiga roll för personer med funktionshinder måste betonas. Statens kulturråd bör i samarbete med berörda parter snarast utvärdera effekterna av ÄDEL-reformen ur kulturell synpunkt. Detta bör ges regeringen till känna.
Allmänna samlingslokaler/mötesplatse r
Målen för kulturpolitiken står fast, d.v.s. att verka för allas möjlighet till kulturupplevelser och eget skapande, att värna yttrandefrihet och skapa reella förutsättningar för att använda dem. Satsningar sker på arrangörsledet vilket är av största vikt för att främja en god spridning av kulturen i hela landet.
Skall detta vara möjligt krävs allmänna samlingslokaler/mötesplatser och många eldsjälar som engagerar sig för kulturen. Träffpunkter behövs inte bara i regionernas centrum utan också väl spridda över landet och nära människorna. I glesbygd och mindre tätorter utgör de allmänna samlings- lokalerna ett nödvändigt medel för en decentraliserad kulturpolitik. Ett fint förgrenat nätverk av lokala arrangörer är en nyckel till att kunna genomföra lokala kulturutbud och väl förberedda och genomförda evenemang.
De föreningsdrivna samlingslokalerna: bygdegårdar, folkets hus och ordenshus erbjuder 3 000 möteslokaler. Lokaler utgör idag ett viktigt forum för amatörers skapande och en möjlighet för möten mellan professionellt verksammma konstnärer och publik i människors närmiljö.
Samhället har en uppgift att se till att förutsättningar finns för lokalhållare att driva tidsenliga lokaler. Här sker möten mellan amatörer och professio- nella som kan utveckla och berika den lokala kulturen. Här sker möten som kan utveckla bygden, byn, kvarteret eller stadsdelen. Detta är ytterligare ett oroväckande exempel på att dessa frågor om lokal kulturverksamhet överhuvudtaget inte berörs i en proposition om framtidens nationella kultur- politik.
Samhället bör, särskilt i tider med hög arbetslöshet, positivt stödja upprustningar och standardhöjningar.Centerpartiet anser att samhällsstöd för samlingslokaler är en förutsättning för att hålla tidsenliga samlingslokaler i hela landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Internationellt samarbete
De kulturella synsätten och uttrycksmedlen är speciellt viktiga i det kontaktskapande internationella arbetet. Genom att stimulera det folkliga samarbetet tryggas också en stabil och folkligt förankrad parlamentarisk demokrati i de forna kommunistiska staterna. Tolerans och förståelse mellan människor och kulturer främjas.
Sverige har aktivt och förtjänstfullt utvecklat samarbetet och de kontaktskapande åtgärderna mellan människor runt Östersjön. Regeringen har särskilt anvisat en miljard kronor för att utveckla detta Östersjösamarbete. Det är viktigt att det mellanfolkliga samarbetet också stärks på det lokala planet. Vi föreslår att 50 miljoner kronor riktas till fortsatt och stärkt kontaktskapande verksamhet genom svenska folkrörelser, föreningsliv och studieförbund främst med Baltikum och Östeuropa.
Centerpartiet anser att 50 miljoner kronor avsätts ur Östersjösamarbetet för kunskapsutbyte och kontaktskapande verksamhet inom studieförbunds och folkrörelsers aktiva verksamhet i dessa länder. Detta bör ges regeringen till känna.
Kulturarvet och kulturmiljön
Kultur är inte bara skapande och nyskapande verksamhet. Det handlar lika mycket om det som vi redan har skapat - att vårda ett kulturarv. I våra kulturhistoriska miljöer i samhället runt omkring oss får vi historiens erfarenheter som kan förklara varför samhället och tingen omkring oss ser ut och fungerar som de gör. Det ger känslor av förankring och trygghet, speciellt i den föränderliga tid som vi lever i idag, att kunna identifiera sig med tidigare generationers människor och kunna tolka spåren av deras liv och arbete. Det hjälper oss att förstå vår egen tid, skapar självkänsla och tolerans och ökar möjligheterna att möta framtiden. Samhället har ett betydande ansvar för att kulturarvet ska föras vidare.
Regeringen slår fast att "engagemanget i bevarande och vård av den egna vardagsmiljöns kulturvärden förefaller ha blivit större" och "att kultur- miljövården har också i högre grad inriktats mot förmedling, deltagande i samhällsutvecklingen i stort och allmänhetens delaktighet". Centerpartiet kan instämma i detta resonemang och anser att det i hög grad stämmer in på hembygdsrörelsen. Det är därför ytterst märkligt att hembygdsrörelsen inte berörs i propositionen.
Hembygdsgårdar
Cirka 1 000 hembygdsgårdar/museer förvaltar ungefär 6 000 byggnader, de flesta av historisk och kulturell betydelse. Hembygdsföreningarna sköter dessutom vården av otaliga kulturmiljöer och för vidare kunskap och traditioner. Hembygdsrörelsen är därmed en viktig aktör vad beträffar vård och skötsel av vårt kulturarv. Hembygdsrörelsen är förankrad i stort sett i varje socken över hela landet och har en stor potential vad beträffar t.ex. en ökad kulturturism, fler arbetstillfällen, vård och skötsel av samt utbildning och information om kulturmiljön och kulturarvet etc.
Kulturturism
I dag kan vi se en positiv attitydförändring från samhällets sida när det gäller att sätta in kulturen och kulturarvet i ett regionalpolititiskt perspektiv. Den allmänna uppfattningen i dag är att den globala turismen är en expanderande näringsgren. Det anses också att satsningar på kulturprojekt kan vara lönsamma investeringar, att kultursatsningar kan generera inkomster och ge ett starkt bidrag till den lokala ekonomin. Det är en syn som gradvis vuxit fram och som fått starkt genomslag internationellt. Det politiska intresset är uppenbart. Men också kommersiellt kan vi se ett ökat intresse för kultur och kulturverksamhet och för kulturmiljön.
Det behövs samverkan mellan kulturlivet och turistorganisationer för att göra landets kultur och konstnärliga verksamhet mer känd och lättillgänglig. Även på detta område spelar hembygdsrörelsen en viktig roll. Hembygds- föreningarna medverkar till att bevara och levandegöra den lokala kultur- traditionen. Många turister som kommer till Sverige är nyfikna på svensk kultur, arbete och liv, och vill träffa männsikor som kan förmedla bilden av Sverige.
Fornminnesinventering
Sedan 1939 har Riksantikvarieämbetet genomfört en systematisk fornminnesinventering av Sverige. Samtliga fasta fornlämningar har registrerats och karterats. Fornlämningsregistret ligger till grund för fysisk planering, bevarandearbete, forskning och åtgärder inom skola, turism och sysselsättningspolitik. Fornminnesinventeringen har varit grundvalen för hela den svenska kulturminnesvården och har stått som förebild för motsvarande insatser i andra länder.
Det är därför märkligt att Riksantikvarieämbetet avbrutit fornminnes- inventeringen och överfört resurserna till andra områden. Detta drabbar hela det svenska fjällområdet och skogsområdet i inlandet, där de största oinventerade områdena finns. Resultatet blir att viktiga delar av landets förhistoria förblir okända. För berörda län och landskap är detta mycket allvarligt eftersom kunskapen som inventeringarna ger är underlag för senare insatser av forskning, bevarandeåtgärder och insatser för att främja turismen. Det är en kulturell och regionalpolitisk rättvisefråga att hela landet färdiginventeras så att alla får samma förutsättningar.
Det är därför viktigt att regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppdrag att ompröva 1995 års beslut och inte avsluta fornminnesinventeringen förrän hela landet blivit inventerat på ett likvärdigt sätt. Detta bör ges regeringen till känna.
Museer
Länsmuseerna
Länsmuseerna har en nyckelroll i det regionala kulturlivet bl.a. som samverkansparter med hembygdsrörelsen, den folkligt förankrade kulturverksamheten och inom flera andra samhällsområden som skola och fysisk planering och nu i alltmer ökande grad också turismen.
Länsmuseerna kämpar idag med betydande ekonomiska svårigheter.
Därför är det olyckligt att kulturpropositionen föreslår indragning av delar av det nuvarande statsbidraget och omvandling till rörliga projektbidrag. Museerna skulle med sin mångfacetterade verksamhet och höga andel fasta kostnader drabbas hårt. De procent av statsbidraget som skulle gå förlorade utgör vid många länsmuseer nästan alla fria medel som finns till förfogande för kostnader i samband med utställningar och annat publikarbete. För att garantera fortsatt verksamhet bör länsmuseerna få behålla sina nuvarande statsbidrag. I konsekvens med vad vi tidigare i motionen anfört om de regionala grundbeloppen bör även grundbeloppen för länsmuseerna fördelas av de olika regionerna och inte fördelas av staten.
Ytterligare ett viktigt skäl för detta är som Kulturutredningen anger deras uppgifter inom kulturminnesvården. Inga andra kulturinstitutioner har något liknande åtagande kopplat till statsbidraget, och det gör att staten redan kraftfullt påverkar en stor del av verksamheten.
I kulturpropositionen skrivs att länsmuseerna skall tillgodose länsstyrelsernas behov av biträde inför fattande av beslut och att statsbidraget skall anpassas till i vilken utsträckning museet är villigt att påta sig och utföra dessa arbetsuppgifter.
Som förslaget är skrivet tar det inte någon hänsyn till att länsmuseets verksamhet inom kulturmiljöområdet riktar sig minst lika mycket till kommuner och allmänhet som till staten. Dessutom kullkastar det den av Riksantikvarieämbetet hävdade principen att länsmuseer och länsstyrelser bör betraktas som två självständiga och jämbördiga parter i planeringen av det regionala arbetet där länsstyrelsen ansvarar för myndighetsfunktion och vård och länsmuseerna för kunskapsuppbyggnad och levandegörande.
För länsmuseernas verksamhet och för det regionala kulturmiljöarbetet i sin helhet är det därför viktigt att ansvarsfördelningen blir annorlunda än som föreslås i propositionen. Riksdagen föreslås uttala att arbetsfördelningen bör ses över i enlighet med Riksantikvarieämbetets förslag och att Riksan- tikvarieämbetet och Statens kulturråd får i uppdrag att på grundval av detta utfärda gemensamma riktlinjer för ansvarsfördelningen mellan länsmuseer och länsstyrelser. Detta bör ges regeringen till känna.
Fäbodarna utgör en värdefull kulturhistorisk miljö bl.a. för förståelsen av jordbruk och utmarksnäring i Bergslagen och norra Sverige. Av Sveriges ca 20 000 fäbodar under 1800-talet återstår nu endast drygt ett 100-tal.
De sista resterna av denna kultur måste bevaras inte minst i ett europeiskt kulturperspektiv. Fäbodarnas betydelse för kulturturismen kan också framföras. En utredning och bevarandeplan bör därför utarbetas. En bevar- andeplan för fäbodar kan också ses som ett led i ett sysselsättningsperspektiv inom t.ex. kultursektorn och byggsektorn. Detta bör ges regeringen till känna.
En samlad etnografisk museimyndighet
Kulturpropositionen innehåller ett förslag om att verksamheten vid Folkens museum - etnografiska, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet läggs ned och samlingarna flyttas till Etnografiska museet i Göteborg med sistnämnda institution som huvudman.
Centerpartiet välkomnar att Etnografiska museet i Göteborg får den erkänsla och det starka stöd som detta museum så länge saknat. Museet har stort behov av statligt stöd för att bygga upp sina samlingar och utveckla sin verksamhet. Vi anser dock att förslaget om att flytta ovannämnda museer från Stockholm till Göteborg varken är genomarbetat eller väl motiverat.
Centerpartiet anser därför att riksdagen bör avslå förslaget om en flytt av museerna. Detta bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet ifrågasätter att denna gigantiska sammanslagning och flyttning stämmer med de kulturpolitiska mål som propositionen för fram, nämligen decentralisering, mångfald och tillgängliggörande av kulturarvet. De målen skulle uppfyllas på ett betydligt bättre sätt genom utökat samarbete mellan museerna och ett tydligt uppdrag att arbeta mot främlingsfientlighet och för kulturell mångfald. De resurser som satsas på en flyttning av museernas samlingar och en investering i Göteborg skulle kunna användas till att i stället stärka museernas möjligheter till arbete i hela landet, t.ex. med skolverksamhet, vandringsutställningar och samarbete med andra museer och kulturinstitutioner runt om i landet.
Centerpartiet anser att det istället bör satsas resurser för att utveckla dels de befintliga verksamheter som finns på museerna, dels att understödja nya idéer, detta såväl i Göteborg, Stockholm som på andra orter. Detta vore betydligt mer framsynt än att offra mångmiljonbelopp på att slå sönder väl fungerande museiverksamhet.
Det är uppenbart att förslaget är avsett som ett grepp för att förstärka kulturen i Göteborg men inte på ett av Göteborg prioriterat sätt. Kostnaden är inte preciserad men skulle lågt räknat röra sig om flera hundra miljoner kronor. Det finns emellertid några angelägna områden där göteborgarna länge kämpat för att få del av statligt stöd. Göteborgsoperan, Göteborgsmusiken och Göteborgssymfoniker, som alla är stora tillgångar inte bara för Göteborg och Västsverige utan även för större delen av landet, befinner sig i ett trängt ekonomiskt läge och har låga eller inga statliga stöd. Vi menar att den aviserade organisationskommittén ska få ett vidgat uppdrag att även se över hur dessa organisationer kan få del av de medel som avsetts för flyttning och nyinvestering.
Centerpartiet anser att förslaget om flyttning av museerna inte bör genomföras. Däremot kan myndighetsdelen av museerna flyttas till Göteborg och Etnografiska museet där bör stärkas så att man kan ordna sina samlingar, förstärka kompetensen, förbättra förutsättningarna för forskningssamarbete och utvidga synen på etnologin.
Detta bör ges regeringen till känna.
Det handlar om att se på människan, se sammanhangen, förstå likheter och olikheter. Hittills har man saknat instrumentet för att göra detta. Dessutom bör alla museer få ett tydligt uppdrag att arbeta mer med publikarbete, för mångkultur och mot främlingsfientlighet och rasism. Större del av verk- samheten bör ske i samarbete med museer, organisationer och institutioner i hela landet.
Detta bör ges regeringen till känna.
Den organisationskommitté som regeringen avser tillsätta bör få i uppgift att arbeta med dessa frågor. För att Etnografiska museet i Göteborg ska komma igång med det arbetet bifaller vi förslaget om ett statligt anslag för l997.
Vad som ovan angivits om organisationskommitténs uppdrag bör ges regeringen till känna.
Statens sjöhistoriska museer
Regeringen föreslår att Marinmuseum i Karlskrona inom Statens försvarshistoriska museer ska läggas samman med Statens sjöhistoriska museer från och med den 1 juli 1997. Centerpartiet delar den uppfattningen liksom att särskild vikt ska fästas vid vidareutvecklingen av Marinmuseum som under våren 1997 tar i bruk nya lokaler och basutställningar. Kulturutredningen behandlade frågan om Sjöhistoriska museets lokalisering samt behovet av ett förstärkt samarbete inom den sjöhistoriska museiverksamheten. När det gäller lokaliseringen av Sjöhistoriska museet aviserar nu regeringen att man tänker återkomma med denna fråga till riksdagen, vilket också utlovades av den förra kulturministern i en frågedebatt i riksdagen. Det framgår däremot inte klart av propositionen var myndighetsdelen ska ha sitt säte. Man säger bara att Marinmuseum inom myndigheten bör ges största möjliga ansvar för insatserna inom sitt område. Enligt vår uppfattning bör det klart uttalas att myndighetsdelen ska förläggas till Karlskrona. Detta bör ges regeringen till känna.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt kulturpolitiskt uppdrag för 2000-talet,
2. att riksdagen fastställer vad som i motionen anförts om de kulturpolitiska målen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en analys angående fördelning av kulturresurserna i landet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att synliggöra kvinnorna i kulturpolitiken,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en generell ungdomsrabatt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bokslut för kulturinstitutioner,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Världskulturhuset,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering av de nationella uppdragen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala utvecklingsplaner,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala grundbelopp,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturen som motor för arbete,
12. att riksdagen avslår regeringens förslag om en bibliotekslag,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en samisk nationalscen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turnerande dansföreställningar,
15. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om att inom anslaget B 2 för budgetåret 1997 anvisa 3 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit till Östgötabaletten samt att resurserna i stället fördelas till andra verksamhetsområden inom anslaget B 2,
16. att riksdagen till anslaget B 2 för budgetåret 1997 anvisar 3 000 000 kr mer än vad regeringen föreslagit eller således 662 843 000 kr,
17. att riksdagen till anslaget B 1 för budgetåret 1997 anvisar 3 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit eller således 709 254 000 kr,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Foto-Sesam,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om film i hela landet,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om visningsfrämjande stöd,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regionala filmcentrum,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional filmproduktion,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en film- och TV-fond,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om intäkter från TV-reklam,1
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Konstnärsnämnden,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Bildkonstnärsfondens styrelse,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konstnärlig utsmyckning,
28. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om att inom anslaget D 5 för budgetåret 1997 fördela resurserna så att Folkrörelsernas Konstfrämjande sammantaget tillförs en resurs på 1 800 000 kr,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kultur i vården,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmänna samlingslokaler/mötesplatser,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurserna för Östersjösamarbetet,2
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fornminnesinventering,
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsmuseerna och anvarsfördelningen,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fäbodar,3
35. att riksdagen avslår förslaget om en flyttning av Folkens museum - etnografiska, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stärka Etnografiska museet i Göteborg och att myndighetsdelen för museerna flyttas till Göteborg,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om museernas uppdrag,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisationskommitténs uppdrag,
39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Statens sjöhistoriska museer.
Stockholm den 6 oktober 1996
Olof Johansson (c)
Per-Ola Eriksson (c) Helena Nilsson (c) Agne Hansson (c) Andreas Carlgren (c) Karin Starrin (c) Elving Andersson (c) Marianne Andersson (c)
1 Yrkande 24 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 31 hänvisat till UU.
3 Yrkande 34 hänvisat till JoU.
Gotab, Stockholm 1996