Ett område som flitigt debatterats i riksdagen och som inte finns med i regeringens proposition 1996/97:3 Kulturpolitik är ett nationellt kvinnohistoriskt museum. Hela fem riksdagspartier motionerade under förra riksdagsåret om kvinnomuseer. Trots denna uppslutning fattades inget beslut i frågan, utan ledande partier hänvisade till de remissvar som skulle komma med anledning av kulturpropositionen. Förslagen och viljeinriktningen var tydlig hos ledamöter från fem olika partier i riksdagen och vi saknar därför ett förslag om ett kvinnohistoriskt museum i kulturpropositionen.
Det verkar som om regeringens jämställdhetssträvanden enbart räcker till att inrikta sig på kvinnorepresentation i politiska organ. Men det räcker inte. Även kvinnors liv och historia måste lyftas fram i all dokumentation. Det behövs ett nationellt kvinnomuseum med centralt ansvar där kvinnors insatser visas för samtiden och bevaras för framtiden. Vi måste ifrågasätta männens ensamrätt till historiebeskrivningen.
Alla är vi överens om att museerna skall spegla förändringar i naturens och människans liv och verksamhet över årtusenden. Att museerna är en del av samhällets kollektiva minne. Museer är platsen där historien skall tolkas och gestaltas. Inom olika vetenskapliga discipliner och i forskning har i ökad utsträckning uppmärksamhet riktats mot skillnader i mäns och kvinnors situation. Inom den historiska forskningen har kvinnors historia kallats den "glömda" eller "osynliga" historien. Denna historia håller nu på att få tydligare konturer, och forskningen kring könsrelationer och kvinnors liv i historien och nutiden är ett växande forskningsfält.
Det finns ett ökat behov hos kvinnor och män att förstå sig själva, att söka sina rötter i sociala och kulturella miljöer. Det finns därför ett behov av ett museum som i framtiden tar på sig uppgiften att insamla och systematiskt behandla och bearbeta föremål och information om kvinnors situation. Utrymmet på de i dag redan etablerade museerna och den nuvarande museistrukturen gör det befogat att upprätta ett separat museum med ett nationellt ansvar för att gestalta kvinnors historia.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kvinnomuseum.
Stockholm den 4 oktober 1996
Charlotta L Bjälkebring (v) Ewa Larsson (mp)