Kulturlivets fortsatta existens och utveckling - en kulturskola i varje kommun
Det svenska kulturlivet av idag har till mycket stor del sin grund i de kommunala musikskolorna. Det gäller såväl det professionella musiklivet - länsmusiken, yrkesorkestrar, artister inom genren - som amatörmusicerandet och ett växande intresse för musik, inte minst bland barn och ungdomar.
Utvecklingen av musikskolor till kulturskolor ger ökade möjligheter för barn och ungdom att aktivt kunna utveckla sitt kulturintresse inom olika konstarter och att delta i samhällets kulturliv.
En kulturell jämlikhetspolitik förutsätter att barn och ungdomar, oberoende av vilken kommun de växer upp i, kan ges möjlighet att delta i musik- eller kulturskoleverksamhet.
I dag är flera musikskolor nedlagda och andra står inför nedläggningshot.
Jag ser det som ytterst angeläget att den statliga kulturpolitiken inte fråntar sig ansvaret för musik- och kulturskolornas fortsatta existens och utveckling. Därför föreslår jag att en utredning tillsätts.
Uppdraget bör vara att utreda förutsättningarna för staten att permanent stödja musik/kulturskoleverksamheten - att utreda förutsättningarna för en musik/kulturskola i varje kommun, utifrån lokala förutsättningar. Vidare bör uppdraget analysera vikten av kulturskolornas verksamhet ur ett köns- och jämställdhetsperspektiv.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturskolor.
Stockholm den 7 oktober 1996
Charlotta L Bjälkebring (v)