Idealet är att olika kultur- och konstformer når ut till grupper som inte spontant söker sig till kulturyttringarna. Annars riskerar kulturen att bli snäv och exklusiv i social mening.
På bildkonstens område spelade tidigare Konstfrämjandet en viktig roll för att sprida bildkonsten till bredare grupper. När Konstfrämjandets riksförbund 1992 gick i konkurs blev det ett avbräck. Men efter en tid skapades en ny riksorganisation, Folkrörelsernas Konstfrämjande (Fkf), av kvarvarande distrikt och ett antal centrala folkrörelser med olika inriktning.
FKf söker bedriva en verksamhet för att nå ut till föreningsliv och arbets- platser med bildkonsten. Denna ambition bör ha ett samhälleligt stöd, i annat fall blir verksamheten mer beroende av kommersiell verksamhet vilket kan komma i konflikt med främjandets folk- och kulturbildande roll.
Frågan om statsbidrag till den nya riksorganisationen behandlades av riksdagen första gången våren 1993. Denna behandling ledde till att Kultur- rådet anvisade de medel som återstod av anslaget till det tidigare Konst- främjandets riksförbund.
Organisationen har därefter erhållit ett eget statligt stöd till verksamheten under Kulturrådets anslag Organisationer inom bild- och formkonstområdet. Därutöver har organisationen vissa möjligheter att lämna utställnings- ersättning till bildkonstnärer som medverkar i dess utställningsverksamhet och som i övrigt uppfyller villkoren för sådant stöd.
Kulturutredningen förordade att stödet till FKf skulle öka väsentligt "bl.a. för utställningsersättning".
Regeringen ökar dock stödet enbart för utställningsersättning. Detta är i och för sig bra men avviker ifrån utredningens förslag och från den position riksdagen intagit. Denna innebär att utställningsersättning skulle utgå som en allmän förstärkning av verksamhetsbidragen till organisationen.
En utebliven höjning av det ordinarie verksamhetsstödet innebär fortsatta svårigheter för FKf att bygga upp verksamheten och klara sina uppgifter för kulturlivet. Inte minst organisationens uppsökande ambitioner, att sprida upplevelser av och förståelse för den konstnärliga bilden är värd stöd. Rätten och möjligheten att ge utställningsersättning fordrar också att det ordnas utställningar, och när bl.a. sådan verksamhet skall ordnas för att nå nya grupper innebär det kostnader.
FKf har preliminärt beräknat sina medelsbehov till (inkl utställnings- ersättning) 6,8 miljoner kronor på ett år. Detta skulle motsvara 80 % av det stöd föregångaren Konstfrämjandets riksförbund fick 1991/92. Vänsterpartiet anslår 2,5 miljoner kronor till Folkrörelsernas Konstfrämjande i sin budgetmotion för utgiftsområde 17.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till Folkrörelsernas Konstfrämjande.
Stockholm den 7 oktober 1996
Kenneth Kvist (v) Charlotta L Bjälkebring (v)