Hembygdsrörelsen är en av de stora folkrörelserna i Sverige och har sin bas i de självständiga hembygdsföreningarna. Det finns idag ca 1 700 hembygdsföreningar. Föreningarna har ungefär 450 000 betalande medlemmar. På landskaps- och länsnivå samarbetar föreningarna i hembygdsförbund; de är 26 i hela landet. Hembygdsförbunden är medlemmar i riksorganisationen Sveriges Hembygdsförbund, SHF.
Sveriges Hembygdsförbunds ändamål är att främja hembygdens kultur och verka för vården av natur, landskap och miljö. I detta syfte arbetar förbundet för:
- att kunskapen om och känslan för hembygden och kulturarvet vidgas och fördjupas - - att kulturminnen och kulturmiljöer vårdas och bevaras - - att miljö- och kulturminnesvårdens krav liksom tradition och hävdvunnen sed beaktas vid mark- och byggnadsplanering, nyanläggningar och exploatering av naturtillgångar. - För att hembygdsrörelsen ska vara effektiv och svara mot de krav och förväntningar samhället ställer behövs länshembygdskonsulenter - personer som endast har till uppgift att samordna, informera och administrera hembygdsrörelsen. En länshembygdskonsulent har till uppgift att hålla kontakten med i genomsnitt 65 föreningar i varje län, med andra länshembygdskonsulenter och med Sveriges Hembygdsförbund. Eftersom hembygdsrörelsens arbetsfält är mycket brett blir givetvis kontakterna täta med myndigheter, studieförbund, turistbranschen samt andra kulturorganisationer och folkrörelser etc.
Jag anser att hembygdsrörelsen är en samhällelig resurs som bättre måste tas till vara. Införandet av länshembygdskonsulenter är en förutsättning för att detta ska kunna förverkligas. Regeringen bör återkomma med förslag om hur detta ska kunna förverkligas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länshembygdskonsulenter.
Stockholm den 7 oktober 1996
Erik Arthur Egervärn (c)