Motionen delad mellan flera utskott
Den kristdemokratiska synen på kultur, medier, trossamfund och fritid
Kristdemokraterna anser att ett mångsidigt kulturliv och en förståelse för vår egen och andras kulturtradition är en viktig förutsättning för ett högtstående samhälle. Det är oerhört angeläget att kulturen finns nära människorna och ger en möjlighet till utveckling. Kultursatsningar kan inte bara betraktas som subventioner, utan måste många gånger också ses som investeringar. Kyrkor och samfund måste ges goda möjligheter att verka och utvecklas efter sin särart. De ska ha full frihet att bestämma över sina egna angelägenheter. Religionsfriheten är en betydelsefull del av de demokratiska fri- och rättigheterna. Statliga kontrollingrepp gentemot kyrkor eller andra religiösa samfund och organisationer strider mot religionsfriheten.
Massmedia spelar en ovärderlig roll som förmedlare av samhälls- information och opinionsyttringar och har även ett grundläggande ansvar gör yttrandefriheten. Mediapolitiken ska syfta till självständighet och mångfald. Alla medier ska beakta sitt ansvar för mångfalden. Monopolisering av yttrandemöjligheten ska motverkas. Medierna ska också beakta sitt ansvar för folkbildning och en god språkvård.
Det offentliga stödet till idrotten ska främst satsas på ungdoms- och motionsidrotten. Stödet ska utformas så att kvinnors och mäns idrotts- utövande behandlas lika. Ideellt föreningsliv ska prioriteras framför kommersiella intressen vid utformningen av statens fritidspolitik.
Verksamhetsområden inom utgiftsområde 17
Kristdemokraterna vill i denna motion särskilt lyfta fram följande områden.
Teater
Statens insatser ska syfta till att efterfrågan på teater ökar, tillgängligheten förbättras, teaterutbudet blir allsidigt och håller god kvalitet, barn och ungdomar får tillgång till teater av hög kvalitet, den regionala teatern utvecklas samt att nationalscenernas ställning i landet stärks.
Teater i skolorna
Under senare år har antalet teaterbesök minskat. Intresset för teater måste öka liksom förståelsen för vad teater kan åstadkomma. Bland annat i Stockholm har man under en tid låtit skådespelare resa ut i skolorna för att spela teater och tala om rasism. Detta är ett bra exempel på hur man kan använda de resurser och det kunnande som finns. För många elever kanske besöket är den första kontakten med teatern. Förhoppningsvis väcks ett intresse som kan förbli levande resten av livet.
Operan och Dramaten - en viktig del av kulturarvet
Operan och Dramaten är en viktig del av vårt lands kulturarv. En nationalskatt men också en i högsta grad levande kulturklenod. Det är därför viktigt att dessa nationella institutioner är öppna och tillgängliga för en bred allmänhet så att denna del av kulturarvet kan förankras och föras vidare.
Dans
Dans som konstnärligt uttryck har länge betraktats som en exklusiv konstform. Dansen som konstart befinner sig sedan några år i ett expansivt skede och intresset att se dans på scen har ökat. Dans är också ett uttrycksmedel för individen, samtidigt som den har en social funktion och kan stärka gemenskap och samarbetsförmåga.
Dansare har ofta en kort karriär. Även utan skador i arbetet kan de fysiska förutsättningarna att utöva yrket upphöra i 40-årsåldern. Det bör i grundutbildningen alltid finnas en förberedelse till en alternativ karriär och en planering för dansares omskolning eller vidareutbildning.
Musik
Statens insatser för musiklivet ska syfta till att fler får tillgång till musik, möjlighet att utöva musik, skapa intresse för olika slags musik och främja kvalitetssträvanden. Intresset för musik kan skapa kontakter över alla gränser. Oavsett ålder, nationalitet eller språk kan människor kommunicera med varandra genom musiken.
Kommunernas musikskolor
Kommunernas musikskolor har de senaste decennierna grundlagt och utvecklat många människors musikintresse. Barn i alla åldrar har tagit sina första stapplande steg in i musikens värld genom dessa skolor. Alltifrån den första lektionen i blockflöjt till ett livslångt spelande på tuba kan musiken vara till glädje. Kanske finns det inga instrument i hemmet; på kommunens musikskola får man pröva hur det känns när toner strömmar från en tvärflöjt. Man får också uppleva hur det är att spela i grupp. Att varje instrument har sin viktiga uppgift i en orkester.
Barns och ungdomars musikutövande och musikskapande måste stimuleras. Det är angeläget att betona betydelsen av fortsatta kommunala satsningar på musikskolor. En prioritering bör ske på detta område.
En nationalinstitution, en nationalorkester
Inom de flesta konstformer finns i vårt land en nationalinstitution som representerar nationella intressen inom sitt område. Detta bör även finnas på musikområdet.
I likhet med hur det är inom andra konstområden skulle en national- institution inom orkesterområdet främja och utveckla konstarten. I ett sådant uppdrag bör främst ingå att genom att bedriva en konstnärlig verksamhet på hög nivå stärka musikens ställning i kulturlivet och verka stimulerande på andra delar av musiklivet. En nationalorkester ska bevara och utveckla det specifikt svenska i orkesterklang och -uttryck. En nationalorkester skall förvalta det svenska musikaliska kulturarvet och skapa nya uttryck till såväl form som innehåll.
De produktioner som genomförs vid konserter och på fonogram ska hålla en god kvalitet som är jämförbar med de främsta orkesterinstitutionerna i Europa. Kvalitetsbegreppet måste vara av central betydelse för verksamheten. Det ska på ett fullödigt sätt säkerställas genom att så bra musiker som möjligt anställs och ges goda arbetsvillkor. Orkestern måste ges möjlighet att arbeta med en varierad repertoar i samarbete med de främsta dirigenter och solister som finns. En annan viktig uppgift är att framföra svenskkomponerad musik och genom beställningar ge svenska tonsättare möjlighet att komponera för och bli framförda av en fullt utbyggd symfoni- orkester.
Utveckling av verksamhet för barn och ungdom liksom en verksamhet riktad till nya målgrupper är en annan viktig uppgift. Slutligen ska orkesterns uppgift vara att utgöra en förbindelselänk mellan det svenska och internationella musiklivet.
Göteborgs Symfoniker har en lång historia med många tongivande personer som Wilhelm Stenhammar, Jean Sibelius och de senaste femton åren Neeme Järvi. Under den senaste tioårsperioden har orkestern gjort ett välförtjänt internationellt genombrott.
Enligt vår mening skulle med skapandet av en nationalorkester denna konstform jämställas med andra konstformer. Göteborgs Symfoniker bör därför i framtiden formellt kallas nationalorkester.
Litteraturen och språket
Det tryckta ordet skapar förståelse och påverkar. Oberoende av begränsningar i tid och rum kan nya världar öppnas för läsaren. Litteraturen är historiens och nutidens pelare. Den speglar människans behov av att uttrycka sig, att samtala, att utbyta tankar. Andra människors insikter och erfarenheter blir tillgängliga i litteraturen. Genom det tryckta ordet ges vi möjlighet att förstå vilka tankar och idéer som påverkat och skapat dagens samhälle. Det tryckta ordet har stor betydelse för opinionsbildning och folkbildning. Boken intar en särställning i kulturverksamheten.
Böcker till barn
Många länder har ingen eller låg mervärdesskatt på böcker. I Sverige är momsen på böcker 25 %, vilket måste anses vara högt. Vi anser att litteraturen bör vara befriad från mervärdesskatt. Bokförsäljningen har sjunkit kraftigt under senare år och en sänkt mervärdesskatt skulle ha stor betydelse. I nuvarande ekonomiska situation ter det sig dock svårförsvarligt. Under 1995 fick staten in 669 miljoner kronor i momsintäkter från bokförsäljning. Därav var statens intäkter från barnboksförsäljning drygt 70 miljoner kronor.
Vi föreslår som en början att barnböcker undantas från beskattning såsom gjorts i England. Det är i linje med den prioritering som det råder stor enighet om, nämligen att satsa på barnens läsande. Böcker betyder mycket för barn. Böcker inspirerar och utvecklar. Läsandet ger barnet ett rikt språk och därigenom också en möjlighet att kunna uttrycka sina tankar och kommunicera med andra. Det är inte ovanligt idag att en barnbok kostar över 150 kronor. Det är inte lätt för barnfamiljerna att prioritera inköp av flera barnböcker under dessa förhållanden. Många familjer har inte råd, andra utgifter får gå före.
Genom att undanta barnböcker från beskattning ges fler barn tillfälle att träda in i böckernas magiska värld. Vi kristdemokrater vill särskilt prioritera detta område.
Biblioteken
Biblioteken har en viktig uppgift att nå ut till alla, särskilt till barn och ungdomar. Bibliotekens utlåning sker också i mycket hög grad till denna grupp. Cirka en tredjedel av alla lån görs av barn och ungdomar. På några ställen i landet gör bibliotekarien hembesök. Små barn får i hemmamiljö möjlighet att stifta bekantskap med vad som finns på ett bibliotek. Försöket har fallet mycket bra ut. Böckerna blir en naturlig del av vardagen. Bibliotekens utåtriktade verksamhet till hem, förskolor och skolor bör stödjas. Ett gott samarbete med förskola och skola behövs för att skapa positiva läsvanor. Särskilt viktigt är att uppmärksamhet ges åt läshandikappade barn och invandrarbarn för att främja deras språkutveckling. De medel regeringen i kulturpropositionen föreslår ska gå till läsfrämjande verksamhet via Kulturrådet ska istället användas till bibliotekens verksamhet ute på fältet. Den kompetens bibliotekarierna har är oerhört värdefull.
Konstnärernas villkor
Konstnärers kunnande bör tas i anspråk inom hela samhällslivet. Människor behöver konst i många sammanhang. Inte bara kommunalhuset ska vara smyckat. Daghem, skolor, sjukhus, bibliotek är några exempel på lokaler där konst kan smycka och glädja.
Vi kristdemokrater anser att det är önskvärt att stödet till enskilda konstnärer i större utsträckning knyts till särskilda projekt eller bestämda konstnärliga uppdrag, i stället för att utgöra inkomststöd och -garantier.
Kulturmiljö
Begreppet kulturmiljö omfattar såväl enskilda kulturminnen som sammanhängande kulturmiljöer, såväl byggnader och skulpturer som hällristningar och runstenar. Miljöförstöringen och samhällsutvecklingen i allmänhet drabbar inte sällan det fysiska kulturarvet. Kulturmiljövården måste ha tillräckliga resurser för att klara detta hot.
Kulturmiljövården ska vara en integrerad del av den övergripande samhällsplaneringen. Kulturminnen och det byggda kulturarvet bör i större utsträckning betraktas som en resurs i samhällsutvecklingen och det är angeläget att formerna för samverkan mellan kulturmiljövårdens organ, högskolan och näringslivet utvecklas när det gäller kunskaps- och metod- utveckling. Dessutom bör den offentliga organisationen för kulturmiljö- vården i högre grad utformas enligt subsidiaritetsprincipen.
Museer och utställningar
Religion, språk, traditioner men även de fysiska spår som tidigare generationer lämnat efter sig, byggnader, kulturlandskap och fornlämningar är delar av vårt gemensamma kulturarv, vårt gemensamma minne. Museerna är våra minnesbanker.
Våra nationalklenoder är unika. De stora museerna bör vara lokaliserade så att de är tillgängliga för största möjliga antal medborgare. En koncentration bör undvikas men samtidigt är det idag inte försvarbart att medel läggs på stora omorganisationer. Dessa kan istället användas till de lokala museerna, museer som har en viktig uppgift att bevara och förmedla det lokala kulturarvet.
Folkens museum - Etnografiska, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet
Regeringens förslag att flytta huvudmannaskapet för Folkens museum, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet till Göteborg har mött stor förvåning. Åtgärden har ingen förankring i de utredningar som gjorts. Dessutom är det oklart vad omorganisationen kommer att kosta. Befintliga, fungerande lokaler måste utrymmas och nya iordningställas. Den nuvarande personalen ställs utan arbete eller tvingas flytta. En omorganisation är ett stort och kostsamt företag. Medlen kan användas betydligt mer effektivt. Vi säger nej till denna modell.
Vi föreslår därför att Etnografiska museet i Göteborg och Folkens museum sammanförs till en gemensam myndighet. De båda museerna ska dock förbli i Göteborg respektive Stockholm.
De lokala museerna
De lokala museerna har en uppgift att bevara och förmedla det lokala kulturarvet. Dessa museer bör uppmuntras i sin verksamhet, närheten till människorna är viktig. Samtid och dåtid måste bevaras för kommande generationer. De lokala museerna är unika i sitt sätt att vårda den kultur som är unik för den nära omgivningen. Det bör också finnas möjlighet för dessa museer att ta emot "vandrande utställningar" från de större museerna. På så sätt når våra nationalklenoder allt fler.
Film
Svensk film håller, internationellt sätt, en mycket hög standard. Ingmar Bergman, Jan Troell och många andra bidrar till att föra den svenska filmen ut i världen. Dessa ambassadörer utför ett enastående arbete. Filmproduktion i mindre skala, på det lokala planet, är inte mindre viktig. Barn och ungdomar kan till exempel genom filmen spegla sin omgivning och situation, vilket blir en värdefull kulturhistorisk dokumentation för framtiden. Filmen som konstform och kulturbärare är unik och saknar gränser.
Statens insatser bör bland annat syfta till att upprätthålla och utveckla värdefull svensk filmproduktion, säkerställa tillgången till ett brett utbud av värdefull film i olika visningsformer i hela landet, ge särskilt barn och ungdomar en möjlighet till eget skapande med film och andra medier för rörliga bilder, regionalt och lokalt stärka filmens roll i kulturlivet, bevara filmer och material av film- och kulturhistoriskt intresse samt upprätthålla och utveckla det internationella utbytet och samarbetet på filmområdet.
De små biografernas värde
De små landsbygds- och kvartersbiograferna har ett stort socialt, kulturellt och historiskt värde. Vi ser idag en utveckling mot allt större "filmpalats". Allt samlas under ett tak. Salongerna krymper, filmdukarna likaså. Biograferna liknar allt mer storskärmade tv-apparater.
Samtidigt läggs gamla vackra och kulturhistoriskt värdefulla biografer ned. Filmen flyttas från människorna in till storstadens centrum. Den sociala och lokala mötesplats som dessa biografer utgör kommer att försvinna. Det är hög tid att stoppa denna utveckling.
Fortsatt stöd till svensk barnfilmsproduktion
Barnen i Bullerbyn, Pippi Långstrump, Vi på Saltkråkan, Ture Sventon och berättelserna om Sune är exempel på svensk barnfilm som producerats under åren. Filmerna är väl kända och har inspirerat många barn. Filmen är också ett steg in i böckernas värld, liksom böckerna kan skapa en nyfikenhet för filmen.
Biografernas utbud domineras av tecknad barnfilm producerad i utlandet. I bästa fall är filmen dubbad, om inte blir den otillgänglig för många. De kommersiella krafterna runt dessa filmer är starka. Företag i mat- och kläd- branschen är aktiva i marknadsföringen, vilket barnen har svårt att värja sig emot.
Av det stöd som ges för att upprätthålla och utveckla svensk film- produktion bör minst 50 % gå till barnfilmen. Genom filmen ges barnen en möjlighet att vidga vyerna, lära sig att förstå andra men också bara ha roligt.
Trossamfunden
I anslutning till 1993 års samlingslokalutredning genomfördes en kartläggning av trossamfundens samlingslokaler. Kartläggningen visar bland annat lokalernas spridning, utnyttjande, standard, handikappanpassning samt församlingarnas planer på nybyggnad och renoveringar under de närmaste fem åren. Totalt beräknade församlingarna att genomföra ca 120 projekt per år, vilket överensstämmer tämligen väl med antalet projekt under de senaste åren.
Utredningen konstaterar också att 40 % av dessa lokaler inte är handikappanpassade. Handikapptoalett finns i drygt 40 % av lokalerna och hörslinga i drygt 50 %, en liten del har handikapphiss eller trapplift. En fortsatt handikappanpassning är därför angelägen. Också de trossamfund som betjänar invandrare behöver bättre förutsättningar för sin verksamhet.
Det är angeläget att framhålla att bidraget till samfunden stimulerar till att frigöra församlingarnas resurser för byggnadsverksamhet, vilket är positivt för byggnadsmarknaden. Regeringen föreslår nu att detta bidrag ska dras ned. Vi kristdemokrater anser inte att det är motiverat att minska stödet i föreslagen omfattning. Trossamfunden bör få ett bidrag för detta ändamål på 3,5 miljoner kronor.
Folkbildning m m
Regeringen framhåller att folkbildningen och då särskilt studieförbunden bör fortsätta att ytterligare utveckla sin roll som anordnare av kulturaktiviteter i hela landet. Regeringen har här föreslagit en besparing på 100 miljoner kronor. Med tanke på det stora utbildningsbehov som finns, talet om ett kunskapslyft, inte minst bland arbetslösa, är det beklagligt att folkbildningens resurser utsätts för denna urholkning. Vi anser att den aviserade besparingen är helt i strid med den utbildningssatsning som nu bör göras. Detta är verksamheter som engagerar många människor, speciellt arbetslösa och ungdomar.
Förslaget att ge 40 miljoner av folkbildningsanslaget till de tre fackliga huvudorganisationerna samt några andra intresseorganisationer för uppsökande verksamhet och andra utbildningsinsatser avslås. Vi vill istället ge 60 miljoner kronor ytterligare till folkbildningen.
Ungdomsfrågor
Varje ny generation har rätt att känna en tilltro till framtiden. Det är viktigt att ungdomar uppmuntras att ta ansvar både för sig själva och för andra. Det är också viktigt att kunna påverka de beslut som fattas. Demokrati måste vara något påtagligt och verkligt för alla generationer. Ungdomspolitiken omfattar frågor som påverkar dels ungdomars villkor under uppväxttiden, dels ungdomars förutsättningar inför vuxenlivet.
Ungdomsfrågorna berör inte bara en utan flera sektorer i samhället. Utbildnings-, bostads- och arbetsmarknadsfrågor är några exempel. Ett ungdomsperspektiv bör därför anläggas på allmänna åtgärder inom olika sektorer utifrån ungdomars behov och livssituation.
De bidrag som ges till detta verksamhetsområde är mycket angelägna. Stödet möjliggör att många projekt kan förverkligas och ungdomars eget engagemang stärkas.
Idrotten
Idrott i alla dess olika former spelar en viktig roll i många människors liv. Många utövar idrott aktivt, ännu fler får en rikare fritid genom att som åskådare intressera sig för idrottens värld. Idrottsrörelsen bidrar i allra högsta grad till ett rikare socialt liv, meningsfulla aktiviteter och en god folkhälsa. Nästan tre miljoner svenskar deltar, som ledare eller aktiva, i någon av de ca 37.000 lokalföreningarna. Hundratusentals ideella ledare lägger varje år ner mer än 140 miljoner timmar på att ta hand om mer än hälften av alla Sveriges barn och ungdomar i över 19.000 aktiviteter varje dag året om. Samhällsutvecklingen har lett till att många beslut i folkvalda organ är styrande för idrottsrörelsen och enskilda människors idrottsutövande. Från kristdemokratiskt håll anser vi att idrottsrörelsen ska ha samhällets stöd men vara självständig i förhållande till stat, kommun och näringsliv.
Under 1900-talet har fritiden ökat kraftigt bl a genom att arbetstiden förkortats och att nya tekniker utvecklats. Människor har fått mer tid att disponera efter eget intresse och läggning. Folkrörelserna spelar en mycket viktig roll för att kanalisera engagemang och skapa gemenskapskänsla inom en förening, en stadsdel, en ort eller ett land. Idrottsrörelsen har under generationer tillfört samhället oersättliga värden. Många unga människor har inom idrottsrörelsen fostrats till ansvarskännande, solidariska medborgare och ett gott kamratskap. De mer än 500.000 ideellt arbetande ledarna gör ett arbete och en insats som för samhället som helhet är ovärderlig. Arbetet med att integrera invandrare sker helt naturligt inom idrotten och tjänar som förebild i det svenska samhället.
Vissa besparingar drabbar idrottsrörelsen liksom alla andra sektorer i samhället. Det är av största vikt att besparingar ändå görs på ett genomtänkt sätt. Majoriteten av de 63 specialförbunden under Riksidrottsförbundets tak är starkt beroende av statliga bidrag för sin verksamhet. Även om Kristdemokraterna betonar att idrottsrörelsen och andra folkrörelser måste kunna ges goda möjligheter att finansiera verksamhet med lotterier m m, ska det slås fast att det offentliga stödet måste ligga på en rimlig nivå.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att kraftiga besparingar görs på anslaget till idrotten. Vi vill föreslå att 30 miljoner kronor ytterligare läggs på detta område. Detta behandlas också i en separat motion.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av dansutbildningen i syfte att underlätta omskolning eller vidareutbildning,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de kommunala musikskolorna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Göteborgssymfonikerna som nationalorkester,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att barnböcker skall undantas från mervärdesskatt,2
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de medel som enligt regeringen föreslås gå till läsfrämjande verksamhet via Kulturrådet i stället skall gå till bibliotekens läsfrämjande verksamhet: hembesök, besök på dagis, skolor, sjukhus m.m.,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stödet till enskilda konstnärer i större utsträckning skall knytas till särskilda projekt eller bestämda konstnärliga uppdrag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den offentliga organisationen för kulturmiljövården i högre grad skall utformas enligt subsidiaritetsprincipen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Etnografiska museet i Göteborg och Folkens museum i Stockholm sammanförs till en gemensam myndighet och att de båda museerna skall förbli i Göteborg respektive Stockholm,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de lokala museernas verksamhet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarandet av landsbygds- och kvartersbiograferna,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte mindre än 50 % av det stöd som ges för att upprätthålla och utveckla svensk film ges till produktion av svensk barnfilm,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till trossamfunden,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkbildning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsfrågorna,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om idrotten,
16. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområdet Kultur, medier, trossamfund och fritid enligt uppställning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
tusental kronor
K 1 Stöd till trossamfund 57 300 + 3 500
L 1 Bidrag till folkbildningen 2 357 533 + 60 000
N 3 Stöd till idrotten 480 240 + 30 000
Summa för utgiftsområdet + 93 500
Stockholm den 6 oktober 1996
Rolf Åbjörnsson (kd)
Åke Carnerö (kd) Inger Davidson (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd)
1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.
2 Yrkande 4 hänvisat till SkU.