Motionen delad mellan flera utskott
Att ha tillgång till kultur är en rättighet för alla.
Miljöpartiet de gröna menar att kulturens betydelse ökar i en tid av stora förändringar. Det må gälla förändringar som uppstår i samband med det traditionella industrisamhällets upplösning, med ändrade sociala villkor eller som en följd av globala förskjutningar.
Kulturens roll blir då att stärka människans identitet, att vara vägvisare och problemlösare, att genom sin fria karaktär verka för att såväl förändringarna som det förflutna kan bearbetas.
Därför ska kulturbudgeten successivt öka.
I övrigt hänvisar vi till vad som skrivits om kultur i vår partimotion till riksdagen med anledning av prop 1996/97:3 Kulturpolitik, särskilt då om kulturen som sammanhållande kraft i samhället, om offentligt stöd till kultur, kulturens ekonomiska betydelse, ekologisk kulturmedvetenhet, nordiskt kultursamarbete, samt om att harmonisering vad gäller kulturområdet är uteslutet i Europeiska unionen.
Vidare hänvisar vi till belysande kommentarer i samma partimotion om kulturpropositionens allmänna innehåll och dess specifika delar.
Obligatorisk videogramkontroll
Miljöpartiet vill ha obligatorisk kontroll av alla videogram.
Vi vill att den nuvarande avgiften för kontroll av film bibehålls. Inkommande medel ska Statens biografbyrå använda för att bygga upp en utökad organisation, vilket krävs för den utökade kontrollverksamheten.
Konstnärernas kollektivverkstäder, Statens kulturråd
Konstnärernas kollektivverkstäder är, på olika håll i Sverige, mycket viktiga för det konstnärliga skapandet. För bildkonstnärer, formgivare, konsthantverkare och andra kreativa grupper har dessa verkstäder stor betydelse för att deras verksamhet ska kunna bedrivas och utvecklas vidare. På flera håll är deras existens hotad av sparåtgärder.
Därför vill vi att Konstnärernas kollektivverkstäder får ett anslag på 5 miljoner för 1998 och lika mycket för 1999. Detta anslag ska fördelas av Statens kulturråd
Musik
Ingen konstform drabbas av så stora nedskärningar i regeringens budgetproposition som musiken, särskilt då länsmusiken. Miljöpartiet finner detta omöjligt att acceptera.
Regeringen vill under budgetperioden 1997-99 genomföra ett sparbeting på totalt 60 miljoner kronor på länsmusiken, varav 30 miljoner ska tas 1998 och lika mycket 1999.
Miljöpartiet vill att detta sparbeting minskas med 25 miljoner 1998 och med 25 miljoner påföljande år. De medlen vill vi istället överföra från det nya anslag om 40 miljoner som regeringen vill avsätta till de fackliga organisationerna för uppsökande verksamhet.
Av dessa vill vi att GöteborgsMusiken speciellt tillförs 7 miljoner under 1997, som ett engångsanslag.
Vidare vill Miljöpartiet att 4 miljoner går till lokalt arrangörsstöd redan under 1997.
Caprice
Miljöpartiet finner det viktigt att utgivningen av udda musik kan bibehållas på det statligt finansierade skivbolaget Caprice.
Kulturutövarnas ekonomiska villkor
Professionella kulturutövare inom film, musik, scen- och bildkonst ska få en bättre ekonomisk grundtrygghet. Vi vill att ett generellt konstnärstillägg utformas, som ska utgå till konstnärer inom alla konstformer. En kulturutövare med en inkomst på 50.000 kr per år ska kunna få ett direkt stöd på hälften av inkomsten. Stödet, som kan uppgå till maximalt 25.000 kr, trappas av och upphör om inkomsten överstiger 150.000 kr per år.
Finansieringen ska ske genom att medel förs över från Arbetsmarknads- verkets anslag för åtgärdsprogram och medför troligen små extra utgifter för statskassan. Grundtanken med konstnärstillägget är att det är bättre att stärka fler konstnärers förutsättningar att överleva på arbetsmarknaden, än att sysselsätta ett fåtal i åtgärdsprogram.
Vi anser att de medel som Arbetsmarknadsverket idag disponerar för kulturutövare och kulturändamål ska föras över till Kulturdepartementet. Bedömningar som får uppenbara konsekvenser för svenskt kulturliv bör göras av sakkunniga. Vi vill att regeringen beaktar ovanstående i den utredning som aviseras.
Folkens museum - Etnografiska, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet
Miljöpartiet de gröna motsätter sig att föremålen på Folkens museum - Etnografiska, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet flyttas från Stockholm till Göteborg. Statliga medel bör inte utgå till detta ändamål.
Istället vill vi satsa på en rörlig utställningsverksamhet, där föremål från de tre berörda museerna i spännande vandringsutställningar kan turnera över hela landet.
Kvinnomuseum
Under lång tid har kvinnor i Sverige efterlyst ett museum där kvinnors historia, betydelse och nutida position belyses. Utställningar med kvinnan som tema har en tendens att bli fragmentariska, och ofta saknas ett djupare perspektiv.
Ingenstans i Europa finns ett liknande museum. Därför borde Sverige, som alltid bemödat sig om en seriös strävan mot jämställdhet, vara det första land som tar initiativ till ett kvinnomuseum. Ett sådant museum skulle med säkerhet få internationell uppmärksamhet. Utställningar och evenemang kan komma att få en omfattande publicitet, inom och utom landet.
Museet ska belysa kvinnans ställning i ett könsrollsperspektiv: i de många rollerna som gudinna, husslav, diva, hemmafru, yrkespersonlighet, riksdagsledamot... Även kvinnans roll i förhållande till mannen ska skildras, liksom mannens liv och verklighet ur en kvinnlig synvinkel.
Miljöpartiet vill att projekteringen av museet omgående påbörjas. Vi vill anslå fyra miljoner år 1997 och fem miljoner under vardera 1998 och 1999.
Filmmuseum
Sedan länge har det funnits behov av ett filmmuseum. Miljöpartiet de gröna vill därför att ett sådant skapas.
Sverige har en lång och rik filmtradition. Många internationellt kända filmpersonligheter har utgått härifrån: Ingmar Bergman, Mauritz Stiller, Kjell Grede, Bo Widerberg, Ingrid Bergman, Greta Garbo och åtskilliga andra. Trots detta har vi varit mycket dåliga på att lyfta fram deras insatser och betydelse, tvärtom har deras livsgärning ibland varit mer uppmärksammad utomlands än här.
Filmmuseet ska visa fram svensk filmkonst och svensk filmutveckling. Det ska ske på ett engagerande sätt, där gammal teknik och äldre miljöer åskådliggörs, och där personer av betydelse får framträda i sitt mång- skiftande ljus. Museet bör, i enlighet med den snabba expansionen inom multimedieindustrin, även spegla den kommande utvecklingen, där filmkonsten består, men mediets tekniska förutsättningar förändras.
Miljöpartiet de gröna vill att ett filmmuseum omgående projekteras. Vi vill anslå fyra miljoner till detta under 1997, och fem miljoner under vardera 1998 och 1999.
Forskning
Miljöpartiet de gröna anser det viktigt med kontinuerlig forskning inom barn- och ungdomsteater. Då Backa teater fått ett tidsbegränsat nationellt uppdrag vad gäller barn- och ungdomsteater är det viktigt att även forskningen får en given plats. Vi vill att regeringen återkommer i denna fråga.
MIMER
Forskning inom folkbildning är en förutsättning för att folkhögskolor och studieförbund ska kunna bedriva sina verksamheter med största möjliga utbyte för anslagsgivare, samt som förnyelsekälla. Där har det 1990 inrättade nätverket för folkbildningsforskning, MIMER, utfört ett värdefullt arbete för att utveckla intresset för folkbildningsforskning.
Miljöpartiet de gröna vill därför anslå 1 miljon kronor extra under 1997. Vidare vill vi att regeringen överväger att under åren 1998-99 omfördelar medel från utgiftsområde 16 till denna typ av forskning.
Folkbildning
Miljöpartiet de gröna motsätter sig bestämt det extra anslag till de fackliga organisationerna för uppsökande verksamhet som regeringen vill anslå i sin budgetproposition.
Pengarna bör anslås till länsmusiken, GöteborgsMusiken, lokala arrangörs- stöd, MIMER:s forskning inom folkbildning, samt till ett kvinnomuseum och ett filmmuseum i enlighet med vad som presenterats ovan.
Folkbildningsrådet
Under föregående budgetperiod fick kommunerna medel till utbildningar för vuxna arbetslösa. Av de medlen, som ingår i budgeten för utgiftsområde 16 Utbildning, har komvux endast tagit 58 procent i anspråk.
Miljöpartiet de gröna föreslår att av de medel som inte har tagits i anspråk ska 45 miljoner under 1997 kunna utnyttjas av Folkbildningsrådet, för att fördelas mellan folkhögskolor och studieförbund. Vi vill att regeringen återkommer med en fördelningsplan med en rimligare balans mellan folkhögskola och komvux vad gäller studier för arbetslösa vuxna. Fördelningsplanen ska bygga på den utbildning som faktiskt efterfrågas.
Trossamfund
Arbetet med att förändra relationerna mellan stat och kyrka pågår. Därför görs inga konkreta förändringar i regeringens budget.
Miljöpartiet de gröna vill dock peka på att kyrkobyggnaderna tillhör landets äldsta historiska byggnader. Många är av medeltida ursprung, andra är djupt förbundna med reformationen och den historiska utvecklingen på 1600- och 1700-talet. Samtliga kyrkor speglar det svenska samhällets framväxt.
Kyrkobyggnaderna är kulturminnesmärken. Det är av vikt att det historiska och kulturella arv som förmedlas genom dem bevaras till kommande generationer, liksom att byggnaderna hålls öppna för allmänheten.
Idrott och hälsa
Idrottsrörelsen är den största folkrörelsen i vårt land. Det är därför viktigt att idrotten förmår behålla karaktären av bred folkrörelse, och att demokratin i föreningarna bevaras och fördjupas. Därför är det av stor vikt att hitta en balans mellan elitidrotten och det breda idrottsutövandet. Den breda idrotten, som sysselsätter och intresserar en stor mängd människor i vårt land, måste förbli basen i samhällets alla satsningar på fysiska aktiviteter.
Idrott och friskvård ska gå hand i hand. I ett samhälle som i allt mindre grad präglas av fysisk rörelse är det av största vikt att den mänskliga kroppen, det redskap som utför alla våra handlingar, vårdas och utvecklas. Under de senaste decennierna praktiseras en rad nya former för fysiskt utövande. Vi vill att samhället i sina satsningar stimulerar och ger stöd till de nya aktivitetsformerna, parallellt med stödet till den traditionella idrotten.
Intresset för lek och idrott befästs i unga år. Det finns ett klart samband mellan fysisk och intellektuell utveckling; regelbunden rörelse gör att barn orkar med undervisning på ett bättre sätt. Av det skälet har skolan en avgörande roll för att ta tillvara barns naturliga rörelseintresse.
Lokalt utför idrotten ett imponerande arbete med att nå ut till barn och ungdomar. Idag aktiverar idrotten mer än hälften av alla ungdomar mellan sju och femton år. Samtidigt kan den frivilliga idrotten aldrig ta på sig ansvaret att nå ut till alla; detta åvilar samhället och i synnerhet skolan.
När riksdagen i december 1993 i den nya läroplanen reducerade den obligatoriska tiden för ämnet "Idrott och hälsa" till 460 timmar begicks ett allvarligt misstag. Miljöpartiet de gröna vill att den garanterade minimitiden för "Idrott och hälsa" höjs till samma nivå som tidigare, det vill säga 500 timmar under grundskolans nio år.
På samma sätt vill Miljöpartiet att betyget från ämnet "Idrott och hälsa" ska räknas in i slutbetyget från gymnasieskolan vid ansökan till universitet och högskola.
Doping har varit ett stort problem i idrottssammanhang. Utredningen "Doping i folkhälsoperspektiv" föreslår en kriminalisering även av konsumtion av doping, samt skärpta straffsatser för grovt dopingbrott. Miljöpartiet ser detta som enda sätt att komma åt dopingproblematiken, och kan därför tänka sig att stödja utredningens förslag.
Rösträtt för ungdomar
Ungdomar tar allt tidigare del av det offentliga livet, ofta genom engagemang i enskilda sakfrågor, eller i politiska ungdomsförbund. Engagemanget i politiska ungdomsförbund tenderar dock att minska, vilket kan bero på att många aktiviteter idag konkurrerar om ungdomars uppmärksamhet.
Ett annat problem är att ungdomar tenderar att flytta till annan ort, särskilt vid studier. I ungdomen finns i allmänhet behov av att flytta runt med kort varsel - av utbildnings-, relationsmässiga eller ekonomiska skäl. Att då bedriva politiskt arbete på bostadsorten kan bli svårt.
Sannolikheten att ungdomar engagerar sig politiskt på det lokala planet är större om rösträttsåldern sänks till 16 år, då de flesta börjar på gymnasieskola. Detta skulle med säkerhet stimulera det politiska arbetet i kommuner och landsting. Frågan är än mer aktuell idag då mandatperioderna har förlängts med ett år och många ungdomar får vänta länge på sin första valdag.
En sänkt rösträttsålder har förespråkats av Ungdomsstyrelsen i rapporten "Krokig väg till vuxen" och av Åldersgränsutredningen (C 1995:2) i dess slutbetänkande. Miljöpartiet de gröna anser att röst- och valbarhetsåldern ska sänkas till 16 år i kommun- och landstingsval.
Miljöpartiet föreslår följande fördelning av anslag inom utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid.
Förslag till anslag 1997 och beräkningar för 1998 och 1999, milj. kr.
17 Kultur, medier, trossamfund och fritid Regeringen
Miljöpartiet
Förslag Beräknat Beräknat Avvikelse från regeringen
1997 1998 1999 1997 1998 1999
Totalt för utgiftsområdet
7 162 7 274 7 428 0 0 0
Anslag
A 1 Statens kulturråd 28 28 29
5 5
A 2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete 131 123 145
A 3 Kulturåret 1998 65 74
A 4 Nationella uppdrag 6 6 6
B 1 Bidrag till Svenska riksteatern, Operan, Dramatiska teatern, Dansens Hus och Svenska rikskonserter 712 734 755
B 2 Bidrag till regional musikverksamhet samt regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner 660 655 649 11 25 25
B 3 Bidrag till vissa teater-, dans- och musikändamål 93 98 103
C 1 Bidrag till regional biblioteksverksamhet 38 39 40
C 2 Litteraturstöd 71 66 96
C 3 Stöd till kulturtidskrifter 20 20 20
C 4 Stöd till bokhandel 7 7 7
C 5 Talboks- och punktskriftsbiblioteket 57 57 59
C 6 Bidrag till Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur 13 13 14
C 7 Bidrag till Sveriges Dövas Riksförbund för produktion av videogram på teckenspråk 18 18 18
C 8 Bidrag till Svenska språknämnden och Sverigefinska språknämnden 3 4 4
D 1 Statens konstråd 5 5 5
D 2 Konstnärlig gestaltning av den gemensamma miljön 43 43 43
D 3 Nämnden för hemslöjdsfrågor 1 1 1
D 4 Främjande av hemslöjden 17 17 18
D 5 Bidrag till bild- och formområdet 15 15 15
E 1 Konstnärsnämnden 9 9 10
E 2 Ersättningar och bidrag till konstnärer 235 239 276
F 1 Riksarkivet och landsarkiven 224 230 237
F 2 Arkivet för ljud och bild 25 26 27
F 3 Språk- och folkminnesinstitutet 28 28 28
F 4 Svenskt biografiskt lexikon 3 3 4
G 1 Riksantikvarieämbetet 148 136 141
G 2 Bidrag till kulturmiljövård och kulturstöd vid ombyggnad 224 235 235
G 3 Utställningsgarantier och inköp av vissa kulturföremål 0 0 0
G 4 Restaureringsarbeten vid de kungliga slotten och rikets fästningar 50 50 50
H 1 Centrala museer: Myndigheter 507 530 564
H 2 Centrala museer: Stiftelser 169 173 173
H 3 Bidrag till regionala museer 106 110 113
H 4 Bidrag till vissa museer 38 39 39 8 10 10
H 5 Stöd till icke-statliga kulturlokaler 10 10 10
H 6 Stiftelsen Riksutställningar 34 34 34
I 1 Filmstöd 125 130 134
I 2 Statens biografbyrå 8 8 8
I 3 Utbyte av TV-sändningar mellan Sverige och Finland 31 32 32
I 4 Bidrag till dokumentation om den mediepolitiska utvecklingen och till europeiskt mediesamarbete 2 2 2
J 1 Forsknings- och utvecklingsinsatser inom kulturområdet 37 38 39 1
J 2 Forskning och dokumentation om medieutvecklingen 1 1 1
K 1 Stöd till trossamfund 57 56 56
L 1 Bidrag till folkbildningen 2 358 2 404 2 456 -20 -40 -40
L 2 Bidrag till vissa handikappåtgärder inom folkbildningen 68 70 72
L 3 Bidrag till kontakttolkutbildning 9 9 9
M 1 Ungdomsstyrelsen 12 12 12
M 2 Bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet m.m. 98 98 98
N 1 Bidrag till allmänna samlingslokaler 40 40 40
N 2 Stöd till demokratiutveckling 8 8 8
N 3 Stöd till idrotten 480 475 475
N 4
Lotterinspektionen 18 18 19
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1997 anvisa anslagen under utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund, fritid enligt Miljöpartiets förslag i tabell i motionen,
2. att riksdagen beslutar godkänna beräkningarna av anslagen inom utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund, fritid för åren 1998 och 1999 enligt tabell i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om obligatorisk kontroll av alla videogram i enlighet med vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen beslutar att fördela medel till länsmusiken, Göteborgsmusiken och lokala arrangörsstöd enligt vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen vid bifall till yrkande 1 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av anslaget till Statens kulturråd,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrade ekonomiska villkor för kulturutövare i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att instifta ett kvinnomuseum i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att instifta ett filmmuseum i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att medel inte skall utgå till att flytta föremål från Folkens museum - Etnografiska, Östasiatiska museet eller Medelhavsmuseet i Stockholm till Göteborg vare sig under 1997, 1998 eller 1999,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning inom barn- och ungdomsteater,
11. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen beslutar att Folkbildningsrådet för utbildning av arbetslösa vuxna får ta i anspråk en summa motsvarande 45 miljoner kronor från ej utnyttjade medel inom utgiftsområde 16 Utbildning, anslag A 14, under budgetåret 1997,2
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör återkomma med en jämnare fördelning av medel mellan Folkbildning och komvux för utbildning av arbetslösa vuxna och att fördelningen bättre bör anpassas till faktisk efterfrågan,
13. att riksdagen vid bifall till yrkande 1 som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nätverket för folkbildningsforskning MIMER,3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya aktivitetsformer inom idrott och friskvård,
15. att riksdagen beslutar vad som i motionen anförts om att minimitiden för Idrott och hälsa inom grundskolan höjs till 500 timmar per år,3
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag i enlighet med vad som anförts i motionen om att dopningspreparat inom idrotten skall straffbeläggas,4
17. att riksdagen beslutar att rösträtts- och valbarhetsåldern sänks till 16 år i kommun- och landstingsval fr.o.m. 1998 års val.1
Stockholm den 6 oktober 1996
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp)
1 Yrkandena 3 och 17 hänvisade till KU.
2 Yrkande 11 hänvisat till FiU.
3 Yrkandena 13 och 15 hänvisade till UbU.
4 Yrkande 16 hänvisat till SoU.