I avsnitt 14.6.1 sägs att den statliga kulturmiljöpolitiken bör ligga fast. Ett tillägg bör dock göras:
Sedan 1939 har Riksantikvarieämbetet genomfört en systematisk fornminnesinventering av Sverige. Samtliga fasta fornlämningar har registrerats och karterats. Fornlämningsregistret ligger till grund för fysisk planering, bevarandearbete, forskning och åtgärder inom skola, turism och sysselsättningspolitik. Resultaten har stor betydelse för kunskapen om de inventerade områdenas historiska utveckling och uppfattningen av deras kulturella identitet. Fornminnesinventeringen har varit grundvalen för hela den svenska kulturminnesvården och har stått som beundrad förebild för motsvarande insatser i andra länder.
Därför uppfattades det som en märklig kursändring när Riksantikvarieämbetet 1995 plötsligt meddelade att fornminnesinventeringen skulle avbrytas och resurserna successivt överföras till andra områden. För resterande områden gäller att inventeringarna i huvudsak skall göras färdiga i södra Sverige, medan man i norra Sverige endast avser att göra mindre provytor.
Detta drabbar svårt hela det svenska fjällområdet och skogsområdet i inlandet, där de största oinventerade områdena finns. Oro över Riksantikvarieämbetets beslut att lägga ned inventeringen råder dock även i andra delar av landet.
Resultatet blir att viktiga delar av landets förhistoria förblir okänd. För berörda län och landskap är detta mycket allvarligt, eftersom kunskapen som inventeringar ger är underlag för senare insatser av forskning, bevarandeåtgärder och insatser för att främja turismen. Det är en kulturell och regionalpolitisk rättvisefråga att hela landet färdiginventeras, så att alla får samma förutsättningar.
Gjorda provinventeringar visar att till exempel fjällområdet lämnar minst lika många registreringsbara anläggningar som de tätbebyggda delarna av landet. Dessutom är fjällområdet landets ut arkeologisk synpunkt mest okända. område. Viktiga luckor i kunskapsläget orsakar till exempel den politiskt viktiga och sedan länge pågående diskussionen med förhållandet mellan samisk, svensk och norsk förhistoria.
Det är därför viktigt att regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppdrag att ompröva 1995 års beslut och inte avsluta forminnesinventeringen förrän hela landet blivit inventerat på ett likvärdigt sätt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fornminnesinventeringens fullföljande.
Stockholm den 1 oktober 1996
Jörgen Persson (s) Berit Andnor (s)