Kolmårdens djurpark är en av Sveriges fem största turistattraktioner. Parken är av stor vikt för Norrköpings kommun. Det är därför av betydelse att parken ges möjlighet att utvecklas och också stärka sin konkurrenskraft på marknaden.
Kolmårdens djurpark är med sina 250 hektar Europas största djurpark. Den ligger där Kolmården stupar brant ner mot Bråviken. Bland tusentalet djur finns etthundra olika arter representerade. Många av dem är sällsynta och hotade i sin ursprungliga miljö.
Djurparken är byggd för att ge besökaren överskådlighet, lätttillgänglighet och närhet till djuren. Samtidigt skall djuren kunna leva ett naturligt liv med gott om utrymme och frihet att röra sig.
Kolmårdens djurpark är nu över trettio år gammal. År 1995 genomgick parken en genomgripande upprustning, men den kanske viktigaste förändringen var en ny prispolicy. En lågprissatsning med tillhörande marknadsföring genomfördes. Denna innebar bl.a. fri parkering och fri entré för barn under tretton år. Satsningarna medförde att en tidigare negativ besökstrend vändes och under 1995 besöktes parken av närmare 380 000 personer.
Det eftersatta underhållet av parken har dock gjort att nödvändiga publika investeringar fått vänta. Enligt parkledningen är ytterligare investeringar nödvändiga för att öka konkurrensförmågan.
Under 1995 startades en avdelning för forskning och utbildning i Kolmårdens djurpark. Målet är att bli ledande när det gäller forskning och utbildning om utrotningshotade djurarter. Denna avdelning är tänkt att vara självfinansierande genom utbildningsintäkter och bidrag från stiftelser och företag.
Kolmårdens djurpark är ett kunskaps- och serviceföretag. Företagets soliditet måste på grund av hög skuldsättning betraktas som svag. För att bära de kostnader som företaget har erfordras omkring 700 000 besökare per år. En kapacitet som parken, trots lågprissatsningen, inte har idag. En mer långsiktig lösning av företagets räntebärande skulder måste ske. Prognosen pekar på ett underskott under 1996 på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Ett underskott som ägaren Norrköpings kommun måste skjuta till medel för att täcka. Behovet av ett kontinuerligt kapitaltillskott från kommunen kan medföra att djurparken måste avvecklas. Detta trots att djurparken skapar regionala spridningseffekter och en meromsättning på ca 75 miljoner kronor. Även ur sysselsättningssynpunkt är parken viktig för regionen.
Jag menar att Kolmårdens djurpark är av riksintresse och vill i det sammanhanget särskilt peka på avdelningen för forskning och utbildning när det gäller utrotningshotade djurarter. Det skulle också vara möjligt att knyta Kolmårdens djurpark till en större ekologisk, biologisk och miljömässig utbildningssatsning, eventuellt i samarbete med Lantbruksuniversitetet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om Kolmårdens djurparks riksintresse utreds,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten tillsammans med Norrköpings kommun tar fram en plan för hur de uppkomna finansiella svårigheterna skall avhjälpas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att denna plan även innehåller uppgifter om hur kostnaderna för parken i framtiden fördelas.
Stockholm den 2 oktober 1996
Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)
Gotab, Stockholm 1996