Litteraturen och läsfrämjandet är viktiga delar i kulturpolitiken. Regeringens ambition i kulturbilagan sammanfaller med vår uppfattning i den delen. Det är angeläget att denna viktiga kultursektor också följer målet om ett decentraliserat kulturutbud. För det krävs insatser för att stimulera den regionala och lokala kulturen till förnyelse och utveckling.
I dag finns det en mängd lokala och regionala författare som gör en mycket viktig kulturinsats genom att skriva och ge ut lokala och regionala verk av olika slag. Men de lever under mycket svåra ekonomiska förhållanden. Den regionala bokkulturen håller därmed på att utarmas därför att den är bort- prioriterad i den statliga stödgivningen. Statens kulturråd prioriterar enbart de stora förlagens satsning på bred allmänkultur för ett riksgenomsnitt. Den regionala och lokala kulturen hamnar i skymundan. Därmed är risken påtaglig att det statliga stödet av bokkulturen resulterar i förflackning, utslätning och förytligande av landets kultur medan den lokala och regionala kulturen som bär det genuina svenska sätts åt sidan. På samma sätt förhåller det sig med biblioteksersättningen som delas ut av Författarförbundet, som också det är ett statligt organ.
Den regionala bokkulturen viktig
Den regionala kulturen är utomordentligt viktig inte blott för den vuxna publiken utan kanske i än högre grad för barn i skolåldern. För dem skapar det nära och välkända en förankring och trygghet i tillvaron och utgör en grund för inlärning och utveckling. Den lokala litteraturen är lätt tillgänglig ur barnens perspektiv och förser dem med nära och lokala företeelser som talar till deras sinnen, som skildrar en del av deras egen vardag och verklighet och som de kan ta till sig och utvecklas med därför att den begränsar sig till deras referensramar. Den lokala litteraturen kan med sitt innehåll ge barnen viktiga och bestående värden som de kan bära med sig och som kan ge impulser till en fördjupad och breddad kulturtaktivitet livet igenom.
Den lokala litteraturen har också en viktig uppgift i att bevara det gamla kulturarvet. Böcker om den uppväxande generationens hembygd, om deras del av Sverige blir ytterst påtaglig och gripbar i det nära perspektivet. Böcker framsprungna ur den lokala kulturkretsen lyfter fram gamla traditioner och tänkesätt ur glömskan att bevaras till kommande generationer. Det är också en angelägen kulturhistorisk uppgift.
I många av landets skolor letar man febrilt efter litteratur om den nära och lokala miljön för att användas i undervisningen. Sådan litteratur som ett pedagogiskt utomordentligt hjälpmedel är sällsynt. Bristen beror inte på att det saknas lokala kulturarbetare utan på att de lokala kulturarbetarna inte har möjlighet att kunna producera sina alster under samma förutsättningar som de kulturarbetare som arbetar med den bredare allmänkulturen.
Omprioritering
En omprioritering av de statliga kulturmedlen från stöd endast till de stora förlagens allmänutgivning till att också den regionala bokkulturen får del av stödgivningen bör därför ske. Det kan ifrågasättas om inte de stora förlagen med sin allmängiltiga utgivning, baserad helt på kommersiella aspekter, har möjligheter att klara större delen av sin verksamhet utan stöd. Ett stöd också till den lokala och regionala bokkulturen skulle därmed få en bredare effekt och göra ökad nytta i strävandena att bevara det svenska kulturarvet.
Stor målgrupp
En sådan omprioritering av stödet har en rad positiva effekter. Den skulle stimulera den lokala kulturen att utvecklas såväl när det gäller omfattning som kvalitet. Vinsten av en sådan satsning blir att stora delar av landets befolkning den vägen kunde stimuleras till ökat läsande och ökad kulturkonsumtion. En konsumtion som inte skulle komma igång utan stimulans från det nära och kända och från nyfikenheten om den egna bygdens traditioner, händelser och skeenden. Målgruppen är stor. Förutom gängse läsargrupper, som traditionellt till stor del utgörs av kvinnor, nås i ökad omfattning den manliga populationen om man också tillhandahåller böcker om männens egen och nära miljö.
Alla tusentals hembygdsföreningar i landet som sysslar med kulturen i sin region utgör också en del av den stora målgruppen. För dem skulle satsningar på en lokal bokkultur bli ett utomordentligt hjälpmedel i vägledning och kunskap i sitt omfattande forskningsarbete kring hembygdens historia. En lokal och regional satsning kommer också att stimulera föreningsmedlem- marna till ökade aktiviteter på området och förläna de framställda lokala verken den högre kvalitet allt nerlagt arbete förtjänar.
Detsamma gäller beträffande samlingslokalorganisationer, bygdegårdar, Folkets Hus och ordenshus. De spelar redan i dag en viktig roll i det decentra- liserade kulturarbetet. Samtidigt som de utgör en viktig målgrupp kan de i ännu högre grad medverka i det decentraliserade kulturarbetet.
I målgruppen ingår också hobbyförfattare, amatörforskare, skrivglada människor av olika åldrar och erfarenheter, inte minst pensionärer och alla ambitiösa släktforskare, skolorna med sin brist på lokalt studiematerial och böcker om ortens och regionens kultur. Ökad tillgång härvidlag innebär också att underlag skapas för regionens studenter inför examensarbeten vid högskolor och universitet, inte minst i perspektivet av den stora satsningen som nu sker på de mindre högskolorna i hela landet.
En satsning på lokal och regional kultur kommer att medföra att uppteckningar då kommer att göras omkring befolkningens tänkesätt, handlingar, vanor och förhållningssätt under gångna tider lika väl som i nutid. Det är en viktig kulturhistorisk uppgift som gör vårt land kulturellt rikare för framtiden.
Kulturarbetarna finns
Det är inte enbart en stor målgrupp som finns. Även kulturarbetarna finns. Redan idag finns det ett ansenligt antal lokala författare som trots den svåra ekonomiska situationen gör en betydande insats för att ge ut lokala verk. Deras insatser är mer eller mindre att betrakta som ideella. De har i de flesta fall väldigt svårt att finansiera sin utgivning. En hastig rundfrågning i länen visar att det finns minst ett 50-tal förfrågningar efter stöd till tryckning av lokala verk varje år på länsnivån. Förfrågan rör sig om lokalt produktionsbidrag, hjälp till tryckkostnad och stöd till lokal förlagsverksamhet.
Förslag
Vi föreslår att en omdisponering av pengarna för litteraturstödet sker så att regionala fonder, en i varje län, bildas som t.ex. kan förvaltas av en fristående organisation som länens hushållningssällskap, som är vana vid att förvalta fonder. Till fonden bör det knytas ett regionalt kulturråd sammansatt av representanter från länets berörda organisationer med anknytning till den lokala kulturen och det parlamentariskt valda länsorganet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en omfördelning av kulturanslagen så att stöd till lokal och regional bokkultur kan utgå i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 3 oktober 1996
Agne Hansson (c) Birgitta Carlsson (c)