Det finns en rad exempel på att kulturen är en positiv drivkraft i samhället. På orter med ett levande kulturliv och där männinskor samlas kring kulturprojekt uppnås en mängd positiva kringeffekter. Identiteten och självkänslan stärks; idéer som leder till arbetstillfällen uppstår. Som ett tydligt exempel brukar Glasgow som var kulturhuvudstad 1990 omnämnas. I dessa dagar när vi söker efter metoder och modeller och insatser för att få ned arbetslösheten måste kulturen bättre uppmärksammas som en del i lösningen. Vi anser att kulturens del i denna lösning är klart underskattad.
Kulturen bygger till stor del på traditioner och kulturarv. Det är viktigt både för gamla och nya svenskar att känna sina rötter och sin historia, sina traditioner och seder och bruk. Vi måste alla veta var vi kommer ifrån för att veta var och vilka vi är idag och för att förstå likheter och skillnader. Med den kunskapen som grund kan vi med större tolerans och förståelse för varandra gå vidare in i framtiden. Vi kan utnyttja och dra ömsesidig nytta av varandras likheter och olikheter. Kulturarvet har med rätta fått en framskjuten plats i kulturdebatten.
Det mesta som skildras när det gäller kulturarvet, i historien och konsten, är männens historia trots att det till mycket stor del är kvinnorna som är de verkliga kulturbärarna, åtminstone när det gäller vardagskulturen. Detta är en brist som bör rättas till. Inför kulturhuvudstadsåret tillförs medel under 1997 som ska användas både i Stockholm och i hela landet. Enligt vår uppfattning bör en betydande del av dessa medel riktas till projekt, utställningar och aktiviteter som belyser kvinnors del i vårt gemensamma kulturarv.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturen som drivkraft,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda medel för att under kulturhuvudstadsåret belysa kvinnors del av kulturarvet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ingbritt Irhammar (c)
Rigmor Ahlstedt (c) Marianne Andersson (c) Margareta Andersson (c) Birgitta Carlsson (c) Birgitta Hambraeus (c) Karin Israelsson (c) Ingrid Skeppstedt (c) Karin Starrin (c) Görel Thurdin (c) Kerstin Warnerbring (c) Marie Wilén (c)