Mångfalden i invandrarkulturerna skall bejakas.
Grundbegreppen för olika kulturtraditioner, såväl svenska som "invandrade", är desamma - erfarenhet, tro, etik och moral, rättsföreställ- ningar, färdigheter och seder som vi har förvärvat som samhällsmedlemmar. Människans förflutna samverkar i en utvecklingsprocess för att förändra och bearbeta de nuvarande och de förväntade problemen, vilket ger förutsätt- ningar att påverka tillvaron.
En av de mänskliga rättigheterna är rätten till den egna kulturutövningen. Detta kräver observans vad gäller hinder som finns i detta avseende. Den ekonomiska krisen med arbetslöshet drabbar invandrarna hårt, särskilt ungdomar och kvinnor. Denna utveckling kan skapa främlingsfientlighet som i sin tur bidrar till isolering av människor. I denna sociala situation kan växande polarisering diktera våra handlingsmönster och ge utrymme åt brott mot människors integritet, såväl svenskars som invandrares.
Kulturen utgör ett instrument för samhället att motverka polarisering. Därför skall samhället värna om allas lika rättighet till den egna kultur- utövningen. Samhället kan skapa förutsättningar för att tillgodogöra sig den kompetens - kulturellt, utbildningsmässigt och vetenskapligt - som kommer genom invandringen. Samhällets uppgift är att främja öppen kommunikation och dialog grupper och människor emellan.
Invandrarna bör uppmuntras och stödjas till att själva inrätta utbildnings- institutioner i syfte att utveckla musik, dans och andra kulturyttringar från olika delar av världen. Invandrarnas egen utgivning av kulturtidskrifter och kvalitetslitteratur skall stödjas. De kulturaktiviteter som skapar förutsätt- ningar för kommunikation grupper emellan behöver stöd. Nya kulturer och konstarter behöver fora för debatt, möten och synliggöranden.
Öppenhet krävs för människans religiösa och andliga dimension och behov av mer tid och rum för existentiell reflektion. Kulturens helande kraft bör också göra det självklart att stödja invandrarnas egna insatser inom vård och psykiatri, speciellt när det gäller vården i livets slutskede.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning för utveckling av invandrarnas kulturyttringar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgivning av kulturtidskrifter och kvalitetslitteratur,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kulturens roll utreds vid sjukvård, rehabilitering och vård i livets slutskede.
Stockholm den 2 oktober 1996
Pär-Axel Sahlberg (s) Juan Fonseca (s)
Gotab, Stockholm 1996