Hembygdsrörelsen är ett bevis på att idealiteten inte är död i Sverige. I dag finns 450 000 betalande medlemmar och den gamla folkrörelsen växer stadigt. Satsningar på ungdomsverksamhet har gett resultat, vilket är nödvändigt för att få en generation som tar över kulturarvet och verkar för vård av natur, landskap, miljö m.m. Kulturturismen är starkt på frammarsch och de flesta län har ett stort utbud att erbjuda sina egna invånare, hemvändare under semestern och turister. I det arbetet spelar hembygdsrörelsen en viktig roll och många arbetstillfällen skapas.
Några län har en hembygdskonsulent till kostnad av ca 400 000 kr som är en "spindel i nätet" och håller kontakt med alla föreningarna. Sveriges Hembygdsförbunds kansli i Stockholm planerar utbildningsdagar, åker runt i länet och ger råd om t.ex. linneförvaring, reparationer m.m. Arbetsupp- gifterna är många och det är oftast landsting och länsmuseer som bidrar till lönen i vetskap om att de får valuta för pengarna. Att föreningarna i länet skulle klara att avlöna en hembygdskonsulent är otänkbart eftersom det kostar att hålla byggnader och föremål i bra skick och en regnig sommar kan få budgeten att gå med underskott. Även om kultur bidrar till friskvården drar många landsting in på kulturen och flera län är helt utan hembygdskonsulent.
Det finns ingen anledning att missunna att regeringen satsar på länskonstnärer och att t.ex. Folkrörelserådet och Föreningen Norden har ett direkt statligt stöd. Däremot finns det skäl att påminna om hembygdsrörelsens betydelsefulla insatser för att hela Sverige skall leva och att statligt stöd behövs för att förverkliga målet en hembygdskonsulent i varje län.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av hembygdskonsulenter i varje län.
Stockholm den 1 oktober 1996
Sigrid Bolkéus (s)