Sammanfattning
Kultur har ett värde i sig. Det är fel att med skattemedel försöka styra människornas deltagande i kulturlivet. Kulturutbudets innehåll och den enskildes val bör vara utslagsgivande. Moderata samlingspartiet förordar en kulturpolitik som möjliggör ett rikt kulturutbud med hög kvalitet.
Med ökade internationella kontakter får den svenska kulturen och det svenska kulturarvet en särskild betydelse som grund för vår identitet. Men kulturen är inte statisk; nya impulser tillförs och invanda mönster omprövas. Alla skall kunna utöva sin kultur så länge den inte står i strid med grundläggande värderingar i vårt samhälle.
Regeringens förslag till mål för kulturpolitiken avvisas, liksom förslaget till bibliotekslag. Vidare avvisas förslaget att flytta Folkens museum, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet från Stockholm till Göteborg.
Fria media är en förutsättning i ett modernt demokratiskt samhälle. Sveriges Radios och Sveriges Televisions dominans på alla programområden måste brytas. Den licensfinansierade verksamheten bör koncentreras till en TV-kanal och två radiokanaler vilka bör få en central roll i det svenska kulturlivet. Public service bör vara ett kvalitetsalternativ som genom djup och bredd svarar för ett varierat kulturutbud, en seriös nyhetsförmedling och en saklig debatt.
Grunden för ett framtida kulturintresse och engagemang läggs tidigt. Förskolans, skolans och lärarutbildningens betydelse framhålls.
Det statliga ansvaret på kulturområdet bör renodlas. Huvuddelen av kulturutgifterna betalas av de enskilda människorna själva. Kulturverksamheten är ändå i allt för stor utsträckning beroende av offentlig finansiering. Vad gäller övriga medel bör kulturen vila på många finansieringskällor.
Vår syn på kultur och kulturpolitik
Moderata samlingspartiet vill föra en kulturpolitik som leder till kulturell mångfald och rika möjligheter att välja i ett kulturutbud av hög kvalitet. Kulturpolitikens uppgift är att främja en sådan utveckling, inte att styra människornas val.
Kultur ger glädje, samhörighet och identitet. Kulturens former är mångfasetterade och låter sig ej fångas i en enkel beskrivning. Kulturupplevelserna medverkar till att vi bildar oss olika uppfattningar och bidrar till viktiga delar av vår identitet. Enskilda människor, grupper och nationer binds samman i kulturella likheter. Samtidigt framträder olikheter som bör förstås och respekteras.
Kultur i vid mening kan vara ett värderande eller normativt begrepp. Andlig odling och förkovran är för flertalet något i grunden positivt eller eftersträvansvärt. Ur kulturpolitisk synvinkel behövs en avgränsning och Kulturutredningen (SOU 1995:84) valde ett beskrivande kulturbegrepp genom att med kultur avse konstarterna, medierna, bildningssträvanden och kulturarven. Kulturverksamhet är dock inte avgränsad till det kulturpolitiska området. Inom t.ex. utbildning, forskning och samhällsplanering görs insatser som bidrar till utveckling av kulturarv och kulturklimat.
Kulturen har ett värde i sig, ett värde i relation till enskilda mottagare som kommer till uttryck genom den enskildes val av aktivitet . Att med skattemedel söka styra medborgarnas val till olika former av kulturverksamhet är att underskatta den enskilda människans val och värderingar. Det är i stället kulturutbudets innehåll och kvalitet som bör få vara utslagsgivande.
Kulturutövning är en aktivitet som ger personliga upplevelser. Antingen vi läser en bok, lyssnar på en skiva eller går på en konsert är det den personliga upplevelsen som är det centrala. Detta gäller även den som väljer att tillsammans med andra dansa, studera eller spela ett instrument. Åtskilligt av det vi gör på vår fritid kan hänföras till kultursfären.
Kulturens former har kanske aldrig varit så rikhaltiga som nu. Aldrig har så många kunnat ta del av eller medverka i ett så omfattande kulturutbud. Skälen härtill är främst utvecklingen inom medierna, den ökade internationaliseringen och samspelet dem emellan. Fria media är en av det öppna samhällets viktigaste förutsättningar. Den ökade friheten i etern - mot socialdemokraternas vilja framtvingad under trycket av en kraftfull opinion och av den tekniska utvecklingen - ger oss möjlighet att välja i ett ständigt växande utbud. Denna utveckling kommer att fortsätta och måste leda till förändringar av den svenska mediepolitiken. Informationstekniken utvecklas i ett tempo som innebär att lagstiftningen inte håller jämna steg. Informationsteknik ger möjligheter till kommunikation i ständigt nya konstellationer. IT kan bredda demokratin. På kulturområdet ger IT dramatiska möjligheter att utveckla nya arbetsformer och öka tillgängligheten av kulturarvet.
Ingen anser att bidragen till kulturen helt kan upphöra. Däremot måste kulturstödets inriktning och omfattning kunna diskuteras utan att detta ses som kulturfientligt. Statens insatser på kulturområdet bör styras mot verksamheter som har nationellt intresse och som inte skulle komma till stånd utan det statliga stödet. Kulturpolitiken står inför ett strategiskt vägval som gäller inriktning och långsiktig ansvarsfördelning. Det statliga ansvaret bör avgränsas och tydliggöras.
Samtidigt skall kulturen kunna vara en fri och obunden kraft. Många kulturyttringar är viktiga - och annorlunda - former att utöva yttrandefriheten. Det kan ge perspektiv och väcka debatt. Kulturstödet bör därför kanaliseras via många bidragsgivare för att garantera den pluralism som bör vara en utvecklad nations kännemärke. Det måste slås fast att all kultur inte kan uppbära stöd.
Socialdemokraternas kulturpolitik
Socialdemokraterna ser kulturen som ett redskap att nå människor och knyta dem till sig. Detta sker genom att kanalisera betydande delar av bidragen till ändamål som socialdemokraterna vill gynna eller till organisationer som står socialdemokratin nära. Genom stöd riktade till "eftersatta grupper" har man strävat efter att få fler att medverka i ett kulturliv de själva inte valt. Betydande resurser satsas på att få människor att läsa, gå på teatrar, konserter eller i studiecirklar. Att, samtidigt som man föreslår en besparing på 100 miljoner kronor på folkbildningen (en besparing som vi i och för sig tillstyrker), belasta detta anslag med 40 miljoner kronor som skall användas för utbildnings- och folkbildningsinsatser i de fackliga organisationerna och vissa andra organisationer är en åtgärd som inger stora betänkligheter. I projekt som Kultur i arbetslivet har fackliga företrädare med hjälp av generösa statsbidrag strävat efter att engagera sina medlemmar i olika kulturaktiviteter. Åtskilligt i denna verksamhet har varit av stort värde för deltagarna men satsningarna har bara nått ett fåtal redan aktiva och till en relativt hög kostnad. Emellertid bygger dessa verksamheter på tanken att många människor inte förstår sitt eget bästa utan måste hjälpas att komma i kontakt med en mer värdefull kulturform än de annars skulle ha valt.
Det är karakteristiskt för socialdemokratisk politik att vilja ställa saker till rätta genom att vidta "åtgärder" på olika områden i stället för att erbjuda den enskilde möjlighet att göra egna val för sig och de sina.
Ofta ser socialdemokratin kulturpolitiken som ett redskap att nå andra mål. Det kan gälla att påverka attityder till sådant som jämställdhet, miljö- eller fredsfrågor. Även om verksamheten i sig kan synas angelägen innebär riktade bidrag för vissa ändamål en styrning av verksamheter som bör vara obundna. En kultur som står fri i förhållande till politiska beslutsfattare är en viktig del av ett demokratiskt samhälle. Kulturskaparna bör på eget initiativ ta upp de problem man vill belysa. Att regeringen nu återkommer med ett förslag om att kulturen skall motverka kommersialismens negativa verkningar är ett utslag av just denna felaktiga politik.
Regeringens förslag till bibliotekslag som tidigare endast stötts av vänsterpartiet är ytterligare ett exempel på socialdemokraternas förkärlek för att styra genom lagstiftning. Det aktuella förslaget är uddlöst och innebär inte någon form av kvalitetssäkring av biblioteksverksamheten. Ingen kommun har för avsikt att avveckla folkbiblioteken som ofta är en naturlig lokal samlingsplats för en varierad kulturverksamhet. Om man strikt följer den av riksdagen fastställda finansieringsprincipen skulle ett statligt övertagande av ansvaret för verksamhetens omfattning också medföra att staten tar på sig kostnaderna. En sådan utveckling är icke önskvärd. Biblioteken bör även i framtiden vara ett lokalt ansvar och någon reglering vare sig av omfattning eller driftformer är icke nödvändig. Regeringens förslag bör avvisas.
Ny tid - nya förutsättningar
Den tydligaste förändring som inträtt under den tid som de hittillsvarande kulturpolitiska målen varit gällande - d.v.s. sedan 1974 - rör mediaområdet. Antalet radio- och TV- kanaler har ökat dramatiskt. Text- och bildproduktion kan nu med teknikens hjälp behärskas av personer och organisationer utan jättelika resurser. Informationstekniken med sina möjligheter till kommunikation i nätverk ger enskilda människor möjligheter att direkt delta i och påverka det som tidigare i praktiken var förbehållet ett fåtal. Denna utveckling kommer att fortsätta. När datorer med hjälp av telenätet, den nya bredbandstekniken, Internet och TV- apparater med ännu bättre bild- och ljudåtergivning kopplas samman uppstår nya möjligheter för allt fler.
Tidigare var konsert- eller teaterbesöket kanske den enda möjligheten att få en rik och kvalitativ upplevelse av musik och skådespel. CD-spelare och CD- skivor kan numera göra det egna hemmet till en konsertlokal och genom TV förmedlas många goda opera- och teaterföreställningar. Ett stort antal högklassiga operaföreställningar finns också tillgängliga på video.
Tekniken har givit oss ökade möjligheter till en gränsöverskridande samverkan. Men även på andra sätt ökar det internationella utbytet. Vi reser mer. I synnerhet ungdomar väljer att inte bara förlägga semesterresor till andra länder. Fler ungdomar än tidigare studerar eller arbetar någon tid i ett annat land. Rörligheten har ökat över lag och det internationella samarbetet - inte minst inom EU - innebär att kunskapen om andra länder och levnadsförhållanden ökar stadigt. Uppfattningen om Sverige och den svenska modellens förträfflighet prövas kritiskt mot andra upplevelser av länders system.
Även invandringen bidrar till nya impulser och medför att invanda mönster prövas. Alla skall kunna leva med sina traditioner och utöva sin kultur så länge den inte står i strid med grundläggande värderingar i vårt samhälle. På sikt sker en integration som kan vara fruktbar för alla parter.
Internationellt kulturutbyte har alltid varit en naturlig del av kulturverksamheten. Genom kontakter med omvärlden tillförs nya intryck samtidigt som den egna kulturens särdrag framstår med större tydlighet. Den svenska kulturen och det svenska kulturarvet får i kontakten med andra kulturer ett eget värde och en särskild betydelse som grunden för vår identitet. Genom Sveriges medlemskap i EU och Europarådet öppnas ytterligare kanaler för internationellt kultursamarbete. Störst betydelse för kultursamarbetet inom EU har den fria rörligheten. Sverige måste därför med all kraft motverka de protektionistiska strömningar som med jämna mellanrum dyker upp i den europeiska kulturdebatten. Inom EU finns ingen ambition att bedriva en gemensam kulturpolitik på europeisk nivå. EU:s insatser syftar till att främja samarbete mellan medlemsstaterna samt stödja deras insatser när det gäller att förbättra kunskaperna om de europeiska folkens kultur och historia, att bevara kulturarvet, främja kulturutbyte och stödja konstnärligt och litterärt skapande.
EU:s stöd bedrivs i huvudsak på tre olika sätt. Det första gäller program inriktade på kulturstöd. Exempel på ett sådant program är satsningar på kultur och media. EU:s strukturfonder kommer till användning för att stödja olika former av regionala kulturprojekt. En tredje form av kulturstöd förekommer inom andra samarbetsområden än den rena kulturverksamheten. Det kan t. ex. avse utbildningsfrågor.
Stockholm - Europas kulturhuvudstad
Stockholm har utsetts att vara Europas kulturhuvudstad 1998. Detta kommer att sätta inte bara Stockholm utan hela Sverige och den svenska kulturen i fokus detta år. Enligt målsättningen skall en europeisk kulturhuvudstads program visa upp speciella aspekter av stadens, regionens och landets kultur.
Såväl staten som staden har ett ansvar för att det bästa av svensk kultur i alla dess former lyfts fram under kulturhuvudstadsåret. Ambitionen skall vara att ge såväl en historisk bakgrund som en fyllig presentation av den aktuella och nyskapande kulturen.
Stockholm har i sina kulturella institutioner, sin arkitektur och sina byggnadsminnen och verksamheter rika möjligheter att presentera ett varierat och intressant utbud. Samtidigt bör alla möjligheter tillvaratas för att redovisa det som är specifikt svenskt även från andra delar av landet. De offentliga anslagen till projektet måste utformas så att de blir till gagn för en samverkan mellan huvudstaden och resten av landet även efter kulturhuvudstadsåret. Kulturhuvudstadsåret bör bli ytterligare en väg att bygga broar mellan kulturutövare och publik i hela Sverige.
Den uppmärksamhet som Sverige får inom kulturområdet bör samtidigt utnyttjas för att i vidaste mening presentera och marknadsföra svenskt kunnande och svenska produkter. Utan ett utvecklat samarbete kring arrangemangen med företrädare för svenskt näringsliv finns det risk för att dessa positiva effekter inte får fullt genomslag. Det är väsentligt att tillämpningen av skattereglerna för kultursponsring blir sådan att den underlättar detta samarbete.
Mål för kulturpolitiken
De nationella mål som gällt för svensk kulturpolitik sedan 1974 har - trots att de lades fast av en enig riksdag - kritiserats för att de ser kulturen som ett redskap för andra syften än den rena kulturverksamheten. Enligt 1974 års mål skulle kulturpolitiken bidra till decentralisering och särskilt utformas med hänsyn till eftersatta gruppers behov. Den starkaste kritiken har gällt formuleringen "kulturpolitiken skall motverka kommersialismens negativa verkningar inom kulturområdet". De mål som direkt hade bäring på kulturen som sådan gällde stöd för konstnärlig och kulturell förnyelse, kulturarvet samt internationellt utbyte.
De kulturpolitiska målen har, med sin hittillsvarande utformning, haft betydelse för programskrivning inom den offentliga sektorn. Däremot har målen sällan använts som utgångspunkt för prioriteringar eller vid beslut om reformer inom kultursektorn.
För den kulturutredning som - efter riksdagens beställning - tillsattes 1993 var huvuduppgiften att utvärdera de kulturpolitiska målen, deras effekter samt mot bakgrund härav föreslå förändrade mål i syfte att främja en positiv utveckling av kulturlivet och kulturen.
Utredningen fann att under de cirka 20 år som förflutit sedan 1974 har en omfattande utbyggnad av framför allt regionala kulturinstitutioner ägt rum. Kulturvanorna är i stort sett stabila. De kulturpolitiska målen hade endast i liten grad varit vägledande vid beslut och prioriteringar inom kulturområdet. Andra studier - av t.ex. ESO, expertgruppen för studier i offentlig ekonomi - visade samtidigt att produktiviteten gått ned mycket starkt inom vissa områden.
Kulturutredningen stannade för att föreslå en modernisering av de nationella målen för kulturpolitiken. Samtidigt förordade utredningen att dessa mål skulle kompletteras med sektorsmål och verksamhetsmål. Sektorsmålen skulle gälla teater, musik, litteratur, bildkonst, arkitektur etc. Den föreslagna ordningen skulle innebära att man genom en samsyn mellan nationellt mål, sektorsmål och verksamhetsmål skulle skapa tydligare styrsignaler men också förutsättningar att utvärdera verksamheten. Målen skulle därmed vara ett instrument vid beslut och prioritering.
Regeringen föreslår i den nu framlagda kulturpropositionen följande mål för kulturpolitiken:
att värna yttrandefriheten och skapa reella förutsättningar för alla att använda den
att verka för allas möjlighet till kulturupplevelser och eget skapande
att motverka kommersialismens negativa verkningar och främja kulturell mångfald, konstnärlig fönyelse och kvalitet
att bevara och bruka kulturarvet
att främja internationellt kulturutbyte och möten mellan olika kulturer inom landet.
Regeringens förslag innebär förändringar i förhållande till kulturutredningens förslag. Bl.a. återkommer den så kritiserade formuleringen "att motverka kommersialismens negativa verkningar". Fortfarande ses kulturen som ett redskap för att nå andra mål. En positiv markering är att regeringen inte drar sig för att i sammanhanget bruka ordet "kvalitet".
Vi vill för vår del framhålla att kulturen har ett värde i sig. Detta värde är högst individuellt och relateras till den egna upplevelsen. Att kultur ger glädje och mening i livet är för många ett fullgott skäl för att själva vilja delta i eller stödja kulturverksamheter av skilda slag. Många anser att kulturen har ett "optionsvärde" - man vill kunna gå på teater eller biblioteket någon gång och därför skall dessa verksamheter finnas.
Kvalitetsaspekten bör lyftas fram och vara ett levande kriterium vid politiska beslut på ett principiellt plan men politiker får inte styra innehållet i kulturverksamheten. Det är rimligt att skapa kvalitetsgrupper och andra system vid t.ex. bidragsgivning. Så sker redan idag vid beslut om stipendier eller vid de auditioner som föregår en teateruppsättning. Att värna om kvalitet i kultursammanhang innebär också att på alla sätt motverka korporativa tendenser och vänskapskorruption i beslutsfattandet.
Yttrandefriheten är grundlagsfäst och om dess oförytterliga värde råder inga delade meningar. Men att utlova att kulturpolitiken skall ge alla reella möjligheter att använda yttrandefriheten kan få långtgående konsekvenser.
Vi kan inte acceptera att ett av de nationella kulturpolitiska målen skall gälla att motverka kommersialismens negativa verkningar. Redan ordet kommersialism är så som det brukas i detta sammanhang ett värdeord, ett värdeord som dessutom ofta är felanvänt. Man måste skilja på kommersiellt (d.v.s. så bra att det betalar sig självt på en öppen marknad) och kommersialiserat (d.v.s. enbart tillkommet för att tjäna pengar). Gör man inte det framstår kultur som en med naturlig nödvändighet "olönsam" verksamhet som i alla lägen måste ha bidrag. Det skapar ett dåligt anseende åt kulturen. Normal affärsverksamhet är i sig varken ond eller god. Den förutsätter en köpare och en säljare. Om inte båda är nöjda blir det ingen affär. När regeringen säger sig vilja motverka kommersialismens negativa verkningar underkänner den de facto enskilda människors val. Om regeringen är bekymrad över en torftighet i kulturutbudet skall de långsiktiga insatserna göras inom utbildningen. Utan en genuin efterfrågan sker ingen varaktig förändring.
Det är, enligt vår mening, illavarslande att regeringen väljer att lägga ett förslag till nationella kulturpolitiska mål som inte alla kan sluta upp bakom. Den nationella kulturen är en gemensam angelägenhet och regeringen borde inse att det har ett betydande värde för kulturverksamheten att den fortsatta debatten inte förs i ständig konfrontation. Regeringens förslag till kulturpolitiska mål bör avvisas. Regeringen bör återkomma med förslag som kan antas av en enig riksdag.
Fria media
I det öppna samhället är fria media en självklarhet. De är en förutsättning för yttrandefrihet, informationsfrihet och kulturell mångfald. Fria media medverkar till höjd kvalitet och ökad dynamik i utveckling och debatt. Att publiken genom eget val ställer krav på utbudet borde vara ett utvecklat samhälles kännemärke. I Sverige har det länge funnits en medveten strävan att bevara Sveriges Radios och Sveriges Televisions monopol i etern. Så sent som på 1980- talet beslutade socialdemokratiska partikongressen att reklam i radio och TV allt framgent skulle förbjudas och att den enda tillåtna finansieringen skulle vara licensmedel och statsbidrag. Först när den tekniska utvecklingen öppnade möjligheter som stod utanför politisk kontroll förelåg förutsättningar för nya fristående radio- och TV-kanaler. I Sverige finns nu ett omfattande utbud i såväl svenska som utländska TV-kanaler. Antalet lokalradiostationer har ökat dramatiskt. Det är rimligt att anta att mycket av denna verksamhet ännu befinner sig i en inledande fas. Många radio- och TV-stationer kommer att söka sig fram efter nya vägar.
Mot bakgrund av den nya situationen är det helt uppenbart att de licensfinansierade radio- och TV-kanalernas antal och utbud måste förändras och public service-uppdraget ges en ny innebörd. Sveriges Radios och Sveriges Televisions dominans på alla programområden - kultur, underhållning, nyheter och samhällsdebatt - måste brytas.
Public service-kanalerna bör erbjuda de program som publiken annars inte skulle få tillgång till. En koncentration av den med licensmedel finansierade verksamheten till en TV-kanal och två radiokanaler skulle ge dessa en central roll i det svenska kulturlivet. Public service bör i framtiden vara ett kvalitetsalternativ som genom djup och bredd i sin verksamhet svarar för ett varierat kulturutbud, en seriös nyhetsförmedling och en saklig debatt. En sådan, med offentliga medel finansierad, verksamhet leder också till utrymme för de fristående radio- och TV-kanalerna att utvecklas.
Public service-verksamheten har betydande förutsättningar att vara en ledande institution inom det svenska kulturlivet. Sveriges Radio och Sveriges Television förfogar över resurser som är större än statens anslag till kulturinstitutionerna. Dessa resurser bör i högre grad än nu koncentreras till skapande och produktion. Företagen bör i sin programverksamhet vända sig till hela svenska folket med en riktning mot kvalitet och fördjupning. De bör slå vakt om det svenska språket och skapa nya och ökade ambitioner vad gäller svensk produktion och kulturellt skapande. Det gäller i hög grad även barn-och ungdomsprogram. Samhällsdebatt och långsiktiga perspektiv bör prägla den allmänna samhällsbevakningen. Public service-företagen ges med denna inriktning en tydlig identitet i den nya mediamiljön.
Arbetet med att ge public service-kanalerna en ny inriktning bör inledas utan dröjsmål. En TV-kanal och två nationella radiokanaler privatiseras. Staten måste förhålla sig neutral till public service-verksamhet och andra programverksamheter. Public service-verksamheten bör ges förutsättningar för en central roll i kulturlivet. Inga onödiga hinder bör uppställas för den fortsatta tekniska utvecklingen.
TV 4 betalar idag en koncessionsavgift på 280 miljoner kronor. Detta krav på leverans av intäkter till statskassan förenas från statens sida med vissa krav på verksamheten. Avtalet går ut 1998 och omförhandlas nu. Kritik har riktats mot både programutbud och omfattningen av programproduktion förlagd utanför Stockholm. Samtidigt har kanalen lockat många tittare.
Det är, enligt vår mening, inte rimligt att de fristående radio- och TV- kanalerna skall avkrävas koncessionsavgifter i den omfattning som sker idag. Om de i stället fick använda sina inkomster till programproduktion skulle programmens kvalitet kunna öka till gagn för ett rikare kulturutbud.
Barn och ungdom
Under den tid som förflutit sedan 1974 har kulturvanorna i stort förblivit stabila. Det starkaste sambandet mellan ett mångsidigt kulturintresse och olika bakgrundsvariabler hos den enskilde står att finna i utbildningsnivån. Samtidigt kan noteras att fler ungdomar än någonsin numera ägnar en väsentlig del av sin tid åt musik antingen som lyssnare eller utövare. Här läggs för många grunden till ett genuint intresse och efterfrågan av kultur.
Att låta barn och ungdomar få rika tillfällen att komma i kontakt med kultur är en investering för framtiden. Den första överföringen av kulturmönster och kunskap sker i familjen. Vi utvecklar i vår motion om familjepolitiken hur vi vill öka föräldrarnas möjlighet att vara tillsammans och välja barnomsorg för sina barn.
De flesta barn får i dag en tidig kontakt med förskolan. Det är angeläget att förskolan utvecklar arbetsformer som leder till en god inlärning. Viktiga delar av det svenska kulturarvet i form av sånger, lekar, danser och sagor utgör naturliga inslag i förskolans verksamhet. Moderata samlingspartiet anser att en viktig uppgift för förskolan är att genom konsekventa förebilder ge barn erfarenheter och vanor som lägger grunden för framtida utbildning och kulturintresse.
Skolan är, eller borde vara, den kanske viktigaste kulturförmedlande institutionen. Det är angeläget att framhålla att hela skolans verksamhet är kulturförmedling. Kultur är ingenting som bedrivs i form av särskilda projekt eller med särskilda medel. Författarbesök, konserter eller teater är givetvis angelägna inslag som bör förekomma i skolan men eleverna får inte bibringas uppfattningen att kultur består just i dessa enskilda evenemang. Skolans kulturansvar skall inte ses som tillägg till den reguljära undervisningen, det skall genomsyra all verksamhet. Ämnen som svenska och historia är nödvändiga förutsättningar för att man senare i livet skall kunna tillgodogöra sig konst, musik och litteratur. I de nya läroplanerna för skolan har detta markerats. Det är viktigt att skolmyndigheterna i sin uppföljning analyserar hur dessa mål förverkligas i den dagliga verksamheten.
Den kommunala musikskolan är ett värdefullt komplement till skolans reguljära undervisning. På många håll omvandlas nu de kommunala musikskolorna till kulturskolor. Detta kan vara en lösning men kulturskolorna ersätter inte på något sätt de friskolor som har en särskild kulturprofil på sitt program. Det är i stället angeläget att elevernas valmöjligheter ökar genom att fler friskolor med olika kulturell inriktning kommer till stånd. För att ytterligare stärka de ungas möjligheter till musikverksamhet bör samverkan främjas mellan skolan, kommunala musikskolan, de många samfund som bedriver musikutbildning och de privata musikskolor och musiklärare som är verksamma på alla större orter.
Lärare har en nyckelroll när det gäller att väcka och utveckla elevernas intresse för kultur. Det är angeläget att lärarutbildningen har ett innehåll och bedrivs i sådana former att de blivande lärarna rustas för denna viktiga uppgift.
Litteratur och litteraturförsörjning
Regeringen lägger i sin proposition förslag om bibliotekslag. Enligt vår uppfattning är förslaget till bibliotekslag endast en symbolhandling som inte leder till någon förändring av folkbibliotekens verksamhet. En bibliotekslag strider mot principen om den kommunala självstyrelsen. Det är inte fler lagar som kommunerna behöver. Kommunerna har hittills visat att de kan driva folkbiblioteken utan någon central lagstiftning. En bibliotekslag definierar endast en miniminivå. Det finns en risk att denna miniminivå blir normgivande och att effekten av lagen för kommunernas del i stället blir en sänkning av ambitionsnivån. Principen är att staten inte kan föreskriva vissa nivåer på bokinköp, öppethållande eller annan verksamhet utan att i så fall själv finansiera verksamheten.
Litteraturstödet består i dag av många komponenter: För böcker ges produktionsstöd, distributionsstöd och stöd för lagerhållning. Vidare förekommer stöd för utgivning av klassiker samt ett särskilt stöd för "En bok för alla". Betydande belopp går till författarstöd och stipendier. Vidare förekommer stöd till dagspressen omfattande presstöd och distributionsstöd, samt ett särskilt stöd för kulturtidskrifter.
Regeringen föreslår ett nytt statligt stöd om 25 miljoner kronor för att ge skol- och folkbiblioteken möjlighet att köpa in barn- och ungdomslitteratur men även skönlitteratur för vuxna. Det är varken lämpligt eller önskvärt att staten genom bidragsgivning på detta område helt eller delvis tar över kommunernas ansvar och dessutom kränker den rådande inköpsfriheten för ansvariga bibliotekarier. Enligt vår mening bör något sådant statligt stöd inte införas.
Kulturskaparnas villkor
Konstnärer och andra kulturskapare ger omistliga bidrag i ett demokratiskt samhälle där ett fritt tankeutbyte är en självklar del. Kulturskaparna kan ofta påtala och gestalta problem i sådana former att nya infallsvinklar kommer fram. Detta är en värdefull del i yttrandefriheten och bidrar till att vitalisera debatten.
Det är angeläget att konstnärer och kulturskapare kan arbeta under sådana villkor att deras verksamhet inte i onödan hämmas av ekonomiska bekymmer. Det svenska skattesystemet är illa anpassat till konstnärlig verksamhet. Även den arbetsrättsliga lagstiftningen bidrar till en stelbenthet som gör att många konstnärligt verksamma får arbeta under sämre förhållanden än vad som vore möjligt med individuellt utformade överenskommelser och avtal.
Bildkonstnärer, författare och andra fria kulturskapare har ofta svårt att klara ekonomin. Detta gäller framför allt under de första verksamhetsåren. De regler för avdrag som tillämpas på skatteområdet måste vara så utformade att de tar i beaktande de speciella utvecklingskostnader som den konstnärliga verksamheten innebär. De stipendier som förekommer bör ge de konstnärligt verksamma möjlighet att under en längre men avgränsad tid få uppbära sådana. I villkoren skall finnas ett krav, eller en möjlighet, att stipendiaten skall visa upp resultatet av sitt konstnärliga skapande på lämpligt sätt under stipendieperioden. Därigenom bör klarhet skapas om den konstnärliga verksamheten håller den kvalitet och röner det intresse som kan ligga till grund för utkomst på skälig nivå utan ytterligare bidrag.
Detta är en anledning till att det ofta höjs krav på att det allmänna skall träda in och med ökade bidrag trygga konstnärligt verksamma personers försörjning. Kulturutredningen prövade ett sådant förslag till inkomstgaranti för konstnärer men fann att förslaget inte borde förverkligas. Vi delar denna uppfattning. Det är realistiskt att många av dem som är konstnärligt verksamma - åtminstone för en tid - utövar denna verksamhet på deltid och att den resterande tiden fylls med annan yrkesverksamhet. Att i en situation med stor arbetslöshet inom de konstnärliga yrkena utöka utbildningen vid Högskolan i Luleå med skådespelarutbildning förefaller mindre välbetänkt. Bidragsberoende måste undvikas för konstnärer. Det finns flera metoder, främjande av uppdragsverksamhet, nya skatteregler för konstinköp m.m. som skulle ge fler chansen att försörja sig på sitt skapande.
Konstnärer beskattas som andra egenföretagare. De betalar egenavgifter på samma sätt som andra självständiga yrkesutövare. Konstnären som säljer en tavla, musikern eller skådespelaren som erhåller ett gage, eller författaren som erhåller royalty arbetar alla under speciella förutsättningar. Bakom varje framträdande eller produkt finns ofta mycket långa perioder av studier eller övning innan arbetet kan resultera i en inkomst. Detta måste kunna vägas in vid beskattningen. Det är viktigt att kulturskapare möts av generositet vid bedömning för rätt till avdrag för genomförda studieresor och andra kostnader.
Regeringen aviserar i bugetpropositionen att två utredningar skall tillsättas för att studera förutsättningarna för en omställning av konstnärspolitiken och den konstnärliga arbetsmarknaden. Det är uppenbart att de konstnärligt verksamma liksom andra företagare drabbas av det höga skattetrycket. Utredningen bör beakta de konstnärligt verksammas speciella förutsättningar men i övrigt inte skapa några speciella regler som inte kan komma andra fria företagare till del.
Kulturmiljön
En viktig statlig uppgift på kulturområdet är att skydda och bevara värdefull kulturmiljö. Detta gäller både landskapsvård och bebyggelse. På många håll har dessvärre förstöringen av kulturskatter nått en sådan omfattning att många kulturminnen inte kan räddas. Det gäller också många äldre stadsmiljöer som i stor utsträckning raserades under 1960- talet. Skulpturer vittrar sönder, underhållet av kyrkor och konstskatter försvåras och fördyras för varje år. De tillfälliga medel som riksdagen anvisat för att åtgärda det s.k. vårdberget - den stora mängd föremål som tillvaratagits men som inte konserverats eller registrerats - är en värdefull insats som måste fortsätta.
På många håll finns fornlämningar som snabbt måste undersökas. Inte minst de senaste årens stora satsningar på infrastrukturen har lett till att mängder av nya fornlämningar blivit kända. Det är viktigt att de utgrävningar och undersökningar som genomförs sker under en strikt vetenskaplig kontroll. Detta kan emellertid utföras av företag med dokumenterad kompetens som efter anbudsförfarande får genomföra undersökningarna. Denna möjlighet finns redan i dag men utnyttjas sparsamt och motarbetas på många håll. Den offentliga verksamheten på detta område bör inskränkas till myndighetsutövning och kontroll medan den reella fältundersökningen bör kunna bedrivas i konkurrens.
Ansvarsfördelningen inom kulturmiljövården präglas av stor osäkerhet. Det skulle vara önskvärt med ett klargörande av ansvarsfördelningen mellan den centrala myndigheten, länsstyrelser, regionala och lokala museer samt med en precisering av villkoren för statsbidrag. Riksantikvarieämbetet (RAÄ) skulle kunna fungera som en ren sektorsmyndighet utan egna genomföranderesurser och med möjlighet att genom avtal med olika intressenter åstadkomma ett aktivt kulturmiljöarbete. Länsstyrelserna skulle då utöva den regionala myndighetsfunktionen och sköta upphandling och kontroll av olika insatser. Länsmuseernas roll som kunskapscentra och förmedlare av information om forskningsresultat kan renodlas liksom övriga regionala och lokala museers. Statsbidraget till länsmuseerna och andra museer som RAÄ sluter avtal med kan då ses som två oberoende delar, dels den som f.n. förmedlas av Statens kulturråd, dels den som avtalet med RAÄ kan medföra. Hembygdsföreningarnas roll kan stärkas. Landsantikvarie- funktionen kan genom att den får sitt statsbidrag direkt från RAÄ frigöras från museerna och ges en bred folklig förankring.
Sverige måste ha tillgång till personal med kunskaper om äldre material- teknik och byggnadsteknik. Åtgärder måste vidtas för att stärka utbildningen i byggnadsvård, äldre byggnadsteknik och materialframställning.
Många privatpersoner övertar nu äldre bebyggelse som fritidshus. Åtskilliga av dessa har en stark önskan att bevara sina byggnader i ursprung- ligt skick. Det är viktigt att det sprids kännedom om verksamheter liknande det centrum för byggnadsvård som skapats i Gysinge.
Renodla statens ansvar
Kulturpolitiken står inför ett strategiskt vägval som gäller inriktning, långsiktighet och ansvarsfördelning. Det statliga ansvaret bör tydliggöras. Exempelvis bör staten klargöra att all biblioteksverksamhet utom de statliga forskningsbiblioteken är kommunernas ansvar. På motsvarande sätt kan staten förklara sig ta ett fullt ansvar för ett antal symfoniorkestrar så placerade att hela landet kan få rimlig del av ett vitalt musikutbud. Ansvaret för de teatrar som inte är nationalscener läggs helt på regional nivå.
Staten har ett särskilt ansvar för väsentliga delar av det nationella kulturarvet. Detta skall bevaras, utvecklas och föras vidare. Det innebär att statens ansvar gäller en rad institutioner på olika områden, t.ex. nationalscenerna, arkiv och vissa museer.
När det gäller museerna är det otillfredsställande att regeringen inte lägger fram något heltäckande förslag till ansvarsfördelning. De grupperingar som föreslås för de sjöhistoriska och etnografiska museerna borde dels överarbetas för att bli konsekvent, dels fullföljas med ett genomarbetat förslag till ansvarsmuseer på andra områden. Inte minst viktigt är det att de olika friluftsmuseernas verksamhet kan samordnas i en sådan organisation, där Skansen skulle kunna fungera som ansvarsmuseum. Den nuvarande förvirringen där begreppen statliga museer, centrala museer och ansvarsmuseer förekommer sida vid sida kunde då också få en lösning.
Regeringens förslag till nationella uppdrag skulle kunna utökas till att gälla flera verksamheter som finns spridda över landet. Staten träffar ett relativt detaljerat avtal med den institution som har bäst kompetens för uppdraget, oavsett huvudman och geografiskt läge, om att den ikläder sig samordnings- och ledaransvaret för en viss sektor. Avtalet bör göras tidsbegränsat.
En viktig del av kulturförmedlingen ligger i statens ansvar för utbildningen. I de läroplaner som nu gäller för grundskolan har målen och skolans ansvar för utbildningen lagts fast. Ämnen och avsnitt som har särskild betydelse från kultursynpunkt har formulerats tydligare. Det gäller t.ex ämnen som svenska eller historia.
Ett samlat etnografiskt museum
I budgetpropositionen föreslår regeringen att en ny museimyndighet bildas i Göteborg. Till myndigheten skall höra Göteborgs etnografiska museum, Folkens museum - etnografiska, Östasiatiska museet samt Medelhavsmuseet, de tre sistnämnda belägna i Stockholm. Senare har framkommit att regeringen även avser att föra samman föremålen från de fyra museerna till en ny museibyggnad i Göteborg. Förslaget har - så vitt känt - icke föregåtts av någon utredning. För personalen vid de berörda museerna kom förslaget som en total överraskning.
Föremålssamlingarna vid de tre Stockholmsmuseerna och Etnografiska museet i Göteborg är helt unika. Betydande delar av materialet har kommit i museernas ägo genom donationer. Donatorerna har rimligen förutsatt att samlingarna skall bevaras för framtiden i Stockholm respektive Göteborg. Hedinstiftelsen, vars samlingar finns på Folkens museum i Stockholm, tillhör t.ex. Kungliga vetenskapsakademien. Den forskning som förekommer bedrivs dessutom i dagligt samspel med Riksarkivet. Att på detta sätt - utan förvarning - tömma befintliga institutioner på samlingar från fjärran kulturer är närmast ett övergrepp!
Att förslaget tillkommit i hast illustreras av att Kulturdepartementet så sent som för några veckor sedan ansökte om medel från EU för ett Islamiskt centrum vid Medelhavsmuseet i Stockholm.
Vid Stockholms universitet finns cirka 600 studerande i ämnena antikens kultur och historia, antropologi, konstvetenskap och sinologi vilka har betydande delar av sin undervisning knutna till de aktuella museernas bibliotek och föremålssamlingar. Även studerande vid Uppsala universitet använder biblioteken vid framför allt Östasiatiska museet i Stockholm.
De etnografiska samlingarna i Stockholm och Göteborg representerar delvis olika kulturer. Det innebär att museerna kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Vi finner det också angeläget att museerna samverkar och förslaget att sammanföra dem till en myndighet ger vissa fördelar. Vi motsätter oss inte förslaget i denna del.
Däremot bör Stockholm och Göteborg även fortsättningsvis ha var sitt etnografiskt museum. Vi avvisar också en flyttning till Göteborg av föremålssamlingarna vid Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet.
Kulturens finansiering
Huvuddelen av kulturutgifterna - ca 75 % - betalas i dag av de enskilda människorna. Detta faktum kontrasterar starkt mot den bild som ofta förs fram om kulturverksamhetens förutsättningar. Här förs diskussionen som om ingen kultur kunde existera utan offentliga bidrag.
Högt skatteuttag leder inom kulturområdet - liksom inom andra områden - till att det allmänna genom bidragsgivning får kompensera för det höga kostnadsläget. Väsentliga delar av kulturen blir därmed beroende av ett mecenatskap som bygger på politiska beslut, vilket skapar beroende och osäkerhet. Detta fenomen drabbar i praktiken all kulturverksamhet. Få aktiviteter kan av egen kraft fungera på den marknad som efterfrågan skapar när en så stor del av köpkraften dragits in skattevägen. För att få stadga inom kultursektorn med avseende på uppföljningen gentemot kulturpolitiska mål på olika nivåer och därmed följande bättre ekonomisk ordning bör alla anslag i framtiden bygga på klara avtal mellan anslagsbeviljande instans och utförande institution. Således bör ett kommunalt kulturprogram ligga till grund för ett avtal mellan ägaren (kommunen) och t.ex. den kommunala teatern. På samma sätt bör relationen vara mellan staten och en regional huvudman eller institution.
Av debatten om kulturens förutsättningar får man lätt intrycket att ingen kultur kan existera utan offentligt finansierade bidrag. En biljett på Operan, Dramaten eller Riksteatern skulle utan statliga bidrag kosta cirka 1 500, 700 respektive 750 kronor, en kostnad som om den skulle bäras av de enskilda besökarna i dagsläget skulle leda till att stora delar av publiken uteblev.
För att köpa en bok för 250 kronor krävs en bruttoinkomst på 325-375 kronor, med löneskatter närmare 500 kronor. Författaren får cirka 20 kronor på vilka han betalar skatt och egenavgifter. Mot denna bakgrund kan produktionsstöd, stöd till bokdistribution, lagerhållning och bibliotek förklaras, men det är inte givet att denna ordning bör bestå. Allt för mycket av kulturverksamheten har gjorts beroende av offentliga bidrag.
Kulturen borde i stället vila på flera finansieringsvägar. I första hand måste de enskildas avgifter utgöra ett viktigt bidrag till verksamheten. Enskilda kan också bidra i form av medlemskap i kulturföreningar etc. Andra bidrag kan komma från företag och institutioner, antingen som direkta bidrag till viss verksamhet eller som bidrag till fondavsättningar. Slutligen måste en del av kulturverksamheten finansieras genom offentliga bidrag.
Vi förordar att möjligheter skapas för såväl lokala och regionala kulturfonder som en eller flera centrala fonder och att Stiftelsen framtidens kultur återfår sina ursprungliga uppdrag och möjligheter. Detta främjar mångfalden både vad gäller idéer och finansieringsmöjligheter. Centrala fonder kan utformas som en "Svenskarnas kulturfond" dit man kan testamentera och donera medel, liksom att av de medel som i dag tillfaller Allmänna arvsfonden även en sådan fond skulle komma ifråga. En annan form av organisation som skulle kunna gynna vården av våra kulturmiljöer vore en motsvarighet till den brittiska "National Trust", till vilken både offentliga och privata medel skulle kunna lämnas.
Beslut om bidrag kommer oftast via en enda offentlig kanal. Detta hindrar förnyelse och verkar hämmande på utvecklingen, utan att detta i och för sig är handläggarnas avsikt. Det är därför fel och en fara för kreativitetens möjligheter när nu ytterligare uppgifter läggs på Statens kulturråd. Än allvarligare blir det då Kulturrådet också bereder och handlägger ansökningarna åt Stiftelsen framtidens kultur.
Stiftelsen framtidens kultur som bildades genom medel från de tidigare löntagarfonderna har fått i uppgift att under tio år dela ut stöd motsvarande 70 miljoner kronor årligen i 1995 års penningvärde. Avsikten med denna lösning var att ett betydande extra tillskott skulle komma kulturområdet till del under denna tid.
Senare har det visat sig att stiftelsen beskattas med betydande belopp vilket minskar möjligheterna till utdelning. Vidare har diskuterats möjligheterna att värdesäkra stiftelsekapitalet och därmed permanenta stiftelsen samtidigt som den årliga utdelningen ytterligare minskar. I kombination med en betydande beskattning blir detta inte ett realistiskt alternativ om den ursprungliga målsättningen för stiftelsen skall gälla.
Regeringen föreslår att lagen ändras så att regeringen kan tillsätta en majoritet av ledamöterna i de statliga stiftelser som bildades med medel från de avvecklade löntagarfonderna. Denna möjlighet att påverka styrelsen förelåg redan från början för Stiftelsen framtidens kultur. Regeringen utnyttjade också denna möjlighet efter regeringsskiftet och bytte ut stiftelsens styrelse. Vi anser att ett sådant förfarande är olämplig särskilt mot bakgrund av att kulturverksamhetens innehåll inte skall styras av staten.
Regeringens agerande strider direkt mot strävan efter pluralism och utgör ett hot mot kulturverksamhetens kvalitet. För kulturverksamheten, liksom för forskningen, är flera finansieringskällor förutsättningar för vitalitet. Såväl forskning som kulturverksamhet kan utmana rådande värderingar. Socialdemokraternas politik banar väg för likriktning av en typ som för tanken till styrsystem som övergivits i nästan alla länder.
Under senare år har kultursponsringen ökat. Många företag har funnit att kulturverksamhet är en värdefull kanal för att nå kunder. Också andra - t.ex. vänföreningar - bidrar till ekonomiska insatser av olika slag. På många håll saknas dock organisationer som på ett effektivt sätt kan ta tillvara intresset för kultursponsring, enskilda gåvor eller testamentsförordnanden med kulturell inriktning. Det är angeläget att nya möjligheter skapas för alla som så önskar att bidra till svenskt kulturliv. På andra områden har stora fonder byggts upp av enskilda medel.
Vi föreslår att det inrättas en fond för kompletterande stöd av kulturverksamhet. Fonden skall kunna ge bidrag till alla former av kulturyttringar. Stöd bör utgå med samma belopp som genom enskildas bidrag eller sponsorsinsatser mobiliserats för verksamheten ifråga. Fonden skall icke bidra till att finansiera verksamheter som på annat sätt erhållit offentliga bidrag.
Fondens ändamål bör vara att stödja det nyskapande inom alla konstområden. Den skall ej kunna ta över finansiering av befintlig verksamhet. Sökande kan vara institutioner, föreningar, enskilda konstnärer eller projektgrupperingar som mobiliserat resurser efter de kriterier vi angivit. Med den föreslagna ordningen uppnås en "hävstångseffekt" som kan tillföra kulturområdet nya resurser.
Fondens styrelse bör bestå av aktade medborgare utan politisk bindning och utan bindning till någon särskild del av den kulturella verksamheten. Staten tillför medel som förbrukas i takt med att stöd beviljats. Det årliga stödet bör inledningsvis uppgå till 100 miljoner kronor.
Vi föreslår att en "dubbleringsfond" för kulturella ändamål inrättas i enlighet med de intentioner som här redovisats.
Ett stort antal uppgifter inom det kulturpolitiska området utförs av personer med lönebidrag. Vidare finansieras ett antal projekt och utbildningar inom kulturområdet med arbetsmarknadsmedel. I realiteten bidrar arbetsmarknadspolitiken med medel till kulturområdet som vida överstiger de rörliga medel som disponeras av t.ex. Statens kulturråd. Det kan enligt vår mening inte vara rimligt att väsentliga delar av den svenska kulturpolitiken styrs från arbetsmarknadspolitiska utgångspunkter.
Även länsstyrelserna stöder kulturprojekt inom ramen för det regionala utvecklingsstödet. Det finns exempel på att kulturprojekt som inte vunnit bifall på grund av brister i kvalitet i stället får medel via länsstyrelserna eller AMS. Vi ser en betydande risk i att pengar till kulturområdet fördelas utifrån regionalpolitiska aspekter och inte utifrån de kvalitetskriterier som bör gälla för kulturverksamheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkterna för kulturpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av aktiviteter i anslutning till kulturhuvudstadsåret 1998,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till nya mål för kulturpolitiken i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om public service-uppdragets innebörd,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolans kulturansvar,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag till bibliotekslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag om införande av ett nytt anslag för inköp av litteratur i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturskaparnas arbetsförhållanden,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en renodling av Riksantikvarieämbetets myndighetsansvar,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar på kulturområdet,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag att flytta Folkens museum- etnografiska, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet till Göteborg i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturens finansiering,
13. att riksdagen beslutar inrätta en fond för kompletterande stöd till kulturverksamhet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 30 september 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)
Gotab, Stockholm 1996