I en tid av ständigt ökande internationalisering är det viktigt att medvetandegöra, säkra och vidareutveckla vårt svenska folkkulturarv. Instrumental folkmusik, sång och dans får inte gå förlorade för kommande generationer.
Det allmänna intresset för folklig musik, dans och sång är tilltagande. Detta framgår bl.a. av att det sedan en tid tillbaka finns möjlighet till akademisk utbildning inom samtliga tre delområden, att musikgymnasierna tagit upp dessa ämnen samt att det på flera håll i landet finns årslånga folkhögskolekurser. Det finns dock ett stort behov av och utrymme för ett geografiskt välplacerat centrum där genrerna kan samverka i en kreativ miljö.
Våra grannländer i Norden har sedan länge ett flertal sådana verksamhets- centra. Ole Bull akademin i Trondheim, ett av Norges fem institut, och Folkmusikinstitutet i Kaustinen, ett av Finlands tre, kan nämnas som exempel.
Nyckelharpan, ett av vårt lands värdefullaste kulturobjekt, är förknippad med Norduppland. I Tobo, nyckelharpspelmannen Eric Sahlströms hembygd, finns fortfarande en levande och högtstående kulturell tradition, både vad gäller att traktera och tillverka instrument. Det är av stort nationellt intresse att bevara detta till kommande generationer. Sedan lång tid pågår ett arbete med att förverkliga idén om ett folkmusikinstitut i Tobo.
En stiftelse kommer att bildas för detta ändamål, en interimsstyrelse är under bildande med Jan Ling, professor i musikhistoria och rektor vid Göteborgs universitet som ordförande. I styrelsen i övrigt kommer att ingå representanter för bl.a. Svenska ungdomsringen för Bygdekultur, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Riksföreningen för Folkmusik och Dans, Danshög- skolan samt representant för sponsorer.
Om vi går långt tillbaka i tiden skall vi finna att musik, dans och sång utgjorde en enhet. Dagens utövande av folklig musik, dans och sång repre- senteras av skilda organisationer och verksamhetsyttringar, både vad gäller professionella eller amatörer. Folklig musik, dans och sång är tre vitala delar i en kulturell helhet som inte bör särskiljas. Genom samverkan ökas förutsättningarna för en positiv utveckling såväl av folkkulturen i sin helhet som dess enskilda delar.
Därför skall institutet verka för att folklig musik, dans och sång återfår den kulturella samhörighet som de hade hos våra äldre generationer.
Institutet skall också utgöra ett geografiskt centrum för möte mellan amatörer och professionella och därmed verka som katalysator för kulturella strömningar. Därutöver skall det också värna om och vårda den äldre traditionen, speciellt med inriktning på nyckelharpan, så att den på ett naturligt sätt kan komma att ingå i nyskapande verksamhet.
Institutets verksamhet skall vara rikstäckande och ha internationell anknytning, vara bas i Sverige för utveckling och tillverkning av nyckelharpor, samt driva forskning, museal och dokumenterande verksamhet inom sitt kulturområde.
I Finland och Norge finns som nämnt redan flera centra för detta ändamål och vi menar att ett nationellt centrum för folkmusik behövs även i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nationellt centrum för folkmusik i Sverige.
Stockholm den 1 oktober 1996
Barbro Andersson (s)
Ingrid Andersson (s) Tone Tingsgård (s) Mats Berglind (s)