I de mål som föreslås för kulturpolitiken ingår att verka för allas möjlighet till kulturupplevelser och eget skapande, att främja kulturell mångfald, att bevara och bruka kulturarvet samt att främja möten mellan olika kulturer. En politik för att nå dessa mål borde pröva också tidigare okända vägar och obrukade resurser. En av de mest bortglömda och potentiellt viktiga resurserna inom svenskt kulturliv är friluftsmuseerna.
Ett friluftsmuseum kan vara lika attraktivt för kulturvana besökare som för sådana som vanligtvis aldrig sätter sin fot på museum eller teater. Ett friluftsmuseum ger upplevelser för alla sinnen, för kropp och själ. På ett friluftsmuseum kan besökarna bli aktiva deltagare, med utrymme för egna initiativ, eget skapande, i en utsträckning som är omöjligt vid andra kulturinstitutioner. Därtill är friluftsmuseerna till sin natur tvärkulturella, här finns utrymme för folkbildning, teater, musik, hantverk och konst.
Friluftsmuseerna nämns i 1996 års kulturproposition bara på ett enda ställe, där man talar om att museerna måste ha levande kontakter med sitt ämnesområde och inte enbart i museimiljön som sådan, och då mycket riktigt påpekar att friluftsmuseerna i detta sammanhang spelar en viktig roll (sid 136). Inte heller tidigare år har friluftsmuseerna varit synliga i den statliga kulturpolitiken. Men de behövs.
Med statligt stöd skulle de större friluftsmuseerna kunna bli tvärkulturella utvecklingscentra där nya former av kulturverksamhet under direkt medverkan av publiken skulle kunna uppstå. På Jamtli i Östersund har man redan börjat pröva sådana verksamheter, och som väntat tar nu föreningar och institutioner efter, inom länet och på även andra ställen i landet.
I det nya som prövas på Jamtli ingår nya former av barn- och ungdomsverksamhet. De nya arbetsformerna är redan så långt komna att fler högskolor använder Jamtli i lärarutbildningen, och experter från Jamtli medverkar i planeringen av kulturaktiviteter för barn på andra håll inom och utom landet.
Målsättningen med Jamtlis ungdomsverksamhet är att bidra till lösningen av tre viktiga problem inom kulturområdet:
- Ökad aktiv medverkan från ungdomarna själva i planering och genomförande. Meningen är att omvandla museiupplevelsen från passivt åskådande till aktivt skapande, och därmed möjliggöra en helt ny typ av museiupplevelse. - - Inspirera till en ungdomsrörelse för kultur, motsvarande idrottsrörelsen. Redan finns knutna till Jamtli tre olika barn- och undomsföreningar. Meningen är att denna verksamhet ska bli landsomfattande. - - Överbrygga gränserna mellan museet och samhället, genom att integrera kulturverksamheten med skolans, barnomsorgens och den kommunala fritidsverksamhetens egen planering, så att kulturen blir en del av deras ordinarie arbete och metodik. - Ett steg mot att ta friluftsmuseerna i bruk som kulturpolitisk utvecklingsresurs skulle därför kunna vara ett statligt uppdrag till Jamtli i Östersund, att utveckla nya former av ungdomsverksamhet inom kulturområdet, eventuellt inom projekten, "Kultur i hela landet" eller "Kultur i skolan". Regeringen bör därför ta initiativ för att en sådan samverkan kommer till stånd, inledningsvis eventuellt inom ramen för projekten "Kultur i skolan" eller "Kultur i hela landet".
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Jamtli i Östersund och utvecklingen av ungdomsverksamhet inom kulturområdet.
Stockholm den 2 oktober 1996
Berit Andnor (s) Jörgen Persson (s)