I kulturpropositionen framhåller regeringen vikten av att publikarbetet på teaterområdet förbättras. Bakgrunden är som mycket riktigt framhålls att antalet besökare på teaterinstitutioner har minskat sett i ett längre perspektiv. Denna utveckling är speciellt tydlig utanför storstadsregionerna.
Vikten av att stimulera teaterbesökandet kan inte nog understrykas. Teater är ett bra sätt att förmedla levande kultur som både berikar tillvaron och bidrar till att utveckla människor. Förutom teatrarna, arbetar länsteater- föreningar och Skådebanor med att nå publik. Skådebanorna utför ett omfattande och viktigt arbete ute på arbetsplatserna med sina Skåde- baneombud. Detta är ett mycket angeläget arbete då dessa ombud genom personliga kontakter når människor som kan betecknas som kulturovana konsumenter.
Därtill utför Skådebanorna ett viktigt arbete genom att utbilda sina arbetsplatsombud och ge dem information om teaterutbudet. Informationen når många arbetsplatser dels genom den personliga kontakten och dels genom informationsmaterial som anhängigörs på anslagstavlor ute på arbetsplatserna.
Vidare genomförs en omfattande reseverksamhet via Skådebanorna för att publiken skall kunna få del av och nå teater på andra håll än på hemorten.
I kulturpropositionen framhålls värdet av Skådebanornas arbete vilket är glädjande. Samtidigt måste framhållas att anslaget för Skådebanornas verksamhet under många år har varit oförändrat och därmed till följd av inflationen i realiteten minskat.
För att stimulera en angelägen konstbildande verksamhet och för att förbättra möjligheterna att nå nya grupper av kulturovana människor bör regeringen på sikt se över möjligheterna att öka anslagen till Skådebanornas verksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av anslagen till Skådebanornas verksamhet.
Stockholm den 4 oktober 1996
Mats Berglind (s)
Ingrid Andersson (s) Barbro Andersson (s) Tone Tingsgård (s)
Gotab, Stockholm 1996