Det är glädjande att regeringen i kulturpropositionen markerar ett förändrat kulturpolitiskt synsätt på lokala och regionala kulturinstitutioner genom att utdela treåriga nationella uppdrag. Men markeringen uttryckt i pengar liksom det ringa antalet uppdrag visar att detta nya kulturpolitiska instrument måste ges väsentligt större kraft och omfång om det ska få reell betydelse.
Det nya stödet till lokala och regionala institutioner inom teater-, musik- och dansområdet har inte kunnat ges en generell höjning. Inte minst de stora orkester-, teater- och musikteaterinstitutionerna i Göteborg och Malmö lever med ytterst knappa marginaler. Trots detta kan man konstatera att just dessa institutioner svarar för mycket av det mest spännande inom området - nyskrivna verk, satsning på unga regissörer och dirigenter, förnyelse av publikarbetet. Kort sagt tar Malmös och Göteborgs kulturinstitutioner i dag stort ansvar för spjutspetsverksamheten, prövandet av de konstnärliga gränserna, det nationella utvecklingsarbetet.
Propositionens förslag om s.k. riktade bidrag på basis av 2 resp. 4 och 6 procents avdrag åren 1997 resp. 1998 och 1999 kan bidra till en förbättring av våra kulturinstitutioners svåra situation. De kännetecknande kvalitéerna i institutionernas verksamhet svarar rimligen helt mot kriterierna för riktade bidrag.
Riksdagen bör uttala sitt stöd för att Göteborgs och Malmös orkester-, teater- och musikteaterinstitutioner ges ett erkännande som nationellt mycket framstående kulturinstitutioner och därför tilldelas väsentliga delar av de s.k. riktade bidragen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att väsentliga delar av de s.k. riktade bidragen lämnas till Göteborgs och Malmös orkester-, teater- och musikteaterinstitutioner.
Stockholm den 2 oktober 1996
Nils T Svensson (s) Siw Wittgren-Ahl (s)
Gotab, Stockholm 1996