Riksdagen har beslutat att relationerna mellan staten och Svenska kyrkan ska ändras. De övergångsbestämmelser som finns i grundlagen kommer att ersättas av mer varaktiga regler. Nu arbetar representanter från kyrkan och staten i olika grupper för att närmare utforma de lagändringar som riksdagen ska ta ställning till hösten 1997. Ändringarna beräknas träda i kraft i början av nästa årtusende.
Riksdagen har på förslag av kyrkomötet beslutat delegera frågor om prästämbetet till Svenska kyrkans centralstyrelse. Nu tjänstgör ett stort antal kvinnliga präster i Svenska kyrkan. På 1970-talet avskaffades den särskilda lagparagraf som gav kvinnor rätt till prästämbetet i Svenska kyrkan. Den behövdes inte, eftersom kvinnor har lika rätt som män till alla statligt reglerade tjänster. När relationerna mellan kyrkan och staten ändras efter år 2000 kommer detta inte automatiskt att gälla längre. Katolska kyrkan och andra samfund som verkar i Sverige är t ex inte skyldiga att öppna ämbete för alla med erforderlig kompetens.
Grundlagen kommer att innehålla en paragraf om att det skall finnas en en särskild lag om Svenska kyrkan. En arbetsgrupp håller på att ta fram förslag till denna lag. Det bör övervägas om det inte åter bör införas en icke- diskrimineringsparagraf i denna lag, som garanterar att kvinnor självklart har fortsatt rätt att prästvigas i Svenska kyrkan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors rätt till prästämbetet i Svenska kyrkan.
Stockholm den 3 oktober 1996
Ingbritt Irhammar (c)
Rigmor Ahlstedt (c) Marianne Andersson (c) Margareta Andersson (c) Birgitta Carlsson (c) Birgitta Hambraeus (c) Karin Israelsson (c) Ingrid Skeppstedt (c) Karin Starrin (c) Görel Thurdin (c) Kerstin Warnerbring (c) Marie Wilén (c)