Yttrandefrihet är en av det demokratiska samhällets grunder. Den är absolut och får inte ifrågasättas så länge den inte används till att förtrycka andras yttrandefrihet. Demokrati förutsätter också att alla har möjlighet att yttra sig och därigenom påverka samhället.
Koncentrationen av ägande och makt i medierna till några familjer och andra maktgrupper ökar. Bonniers och Jan Stenbecks imperium är två exempel. Denna maktkoncentration försämrar de reella möjligheterna att fritt framföra åsikter för breda folkgrupper och innebär att alltfler opinioner och åsiktsströmningar blir ohörda och osynliga. Mångfalden minskas och i kombination med att reklamfinansieringen blir en allt vanligare intäktskälla likformas innehållet än mer.
För några år sedan fördes en livlig debatt om maktkoncentrationen inom media. Ett råd för mångfald inom medierna med uppdrag att se över makt- koncentrationen tillsattes. Idag kan vi konstatera att inte mycket händer. Konkurrensverket kan inte heller uträtta så mycket med nuvarande lagar. Vår bestämda uppfattning är att ägar- och maktkoncentrationen måste motverkas genom ny lagstiftning. En möjlighet kan vara maximering av marknads- andelar för privata ägare inom olika delar av medierna.
Vi anser att rådet för mångfald bör ersättas med en parlamentarisk bered- ning där samtliga partier i riksdagen ingår. Beredningens uppdrag skall vara att komma med förslag på lagändringar som minskar ägar- och maktkon- centrationen på medieområdet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den tillsätter en parlamentarisk beredning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Charlotta L Bjälkebring (v) Johan Lönnroth (v)