Pressutredningen -94 underströk vikten av att värna mångfalden, detsamma gör även kulturpropositionen. Det är därför anmärkningsvärt att de tre kristna fådagarstidningarna Petrus, Hemmets Vän och Sändaren i kulturpropositionen 1996/97:3 föreslås uteslutna från presstödet, medan de övriga får fortsatt stöd. Skillnaden är att de nämnda tre tidningarna är politiskt obundna, och inte, som t.ex. tidningen Broderskap, knutna till ett visst politiskt parti. Det är orimligt att tänka sig att dessa tre tidningar, som liksom Broderskap, vänder sig till en kristen läsekrets, inte skulle få presstöd enbart av det skälet att de inte stöder något parti. Broderskap däremot, skulle få presstöd blott och bart därför att man stöder Socialdemokraterna.
Det är därför angeläget att slå vakt om såväl den politiska, religiösa och ideologiska mångfalden genom att bevilja dessa tre tidningar fortsatt presstöd. Finansieringen av den besparing som bortfallet av de tre tidningarna skulle innebära (ca 1,8 % av presstödet) bör lämpligen ske genom en omfördelning inom anslaget.
Skulle likväl riksdagen gå på regeringens proposition bör man beakta det anställningsansvar som tidningarna har gentemot de journalister man tecknat avtal med och bevilja tidningarna en längre tids avveckling, t.ex. 5 år, i stället för det enda år som regeringen föreslår som avtrappning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tidningarna Petrus, Hemmets Vän och Sändaren skall beviljas fullt presstöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid en avveckling av presstödet medge en avtrappning under fem år.
Stockholm den 5 oktober 1996
Tuve Skånberg (kd) Michael Stjernström (kd)