Under många år har frågan om förankringen i olika delar av landet av radio- och TV varit föremål för intensiv debatt. Redan vid etableringen av den tredje kanalen för markbunden distribution, det som idag är TV 4, var förhoppningarna och önskemålen stora om att programverksamhetens och nyhetsbevakningens koncentration till Stockholm skulle brytas. Så blev dessvärre inte fallet.
Nya propåer från olika håll gjordes också i samband med att Sveriges Television AB omorganiserades under våren 1996. Beslut har fattats om att programverksamheten ute i distrikten skall öka. Ännu återstår dock att se hurudant utfallet av de riktlinjerna kommer att bli - och hur långvarigt.
I våras diskuterades likaledes en digitalisering av det svenska marknätet samt etablerandet av en ny svensk etersänd TV-kanal. Det har från olika delar av landet med kraft hävdats, att en sådan kanal med nödvändighet måste lokaliseras till en annan storstad som kan bära upp en sådan verksamhet, nämligen Göteborg. Frågan tycks nu dessvärre ha gått i stå. Det är oerhört viktigt att de berörda regionerna tidigt får kännedom om etableringsplaner både vad avser digitaliseringen och en eventuell fjärde markkanal.
Etermediernas placering är inte bara en fråga om organisation utan har betydelse för högskolor och kulturliv. Utbildningar på medieområdet kräver av mångahanda skäl närhet till verksamhet med en bred omfattning. Radio och TV har lika mycket pengar till sin verksamhet som det samlade statliga anslaget till den övriga kulturen.De offentligägda etermedieföretagen utgör alltså vår utan konkurrens största kulturinstitution.
Denna oerhörda resurs måste ha en bättre anknytning till hela landet än vad den har idag. Under många år har t.ex. teatrarna ute i landet berövats många av sina bästa skådespelare, då dessa attraherats av att huvudstaden erbjudit dem de möjligheter till engagemang inom film, radio och TV som de inte kunnat få på annan ort. Samtidigt går den svenska TV-publiken miste om det fina utbud som har sin bas i regionerna.
Just nu pågår avtalsförhandlingar mellan staten och TV 4 om den kommande koncessionsperioden. Det har påpekats att det är något märkligt att det aktuella televisionsbolaget tydligen förutsätts få förlängt förtroende, trots de många brott mot avtalet som begåtts. En konkurrens i form av öppen anbudstävlan hade bl.a. kunnat gynna den regionala televisionen.
Risken är, ur ett regionalt perspektiv, att de lokala TV 4- fönstren i en kommande avtalsperiod kommer att förlora än mera av inflytande och möjligheter att fortleva lokalt/regionalt, då man på TV 4 centralt verkar vara måttligt intresserad av sin lokala verksamhet genom att t.ex. ge de lokala fönstren ur kommersiell synpunkt mycket dåliga sändningstider. Värt att notera i detta sammanhang är att den lokala närvaron var ett tungt argument när TV 4 förra gången förhandlade om koncession och att det just på denna punkt, ur regional synvinkel, känns illavarslande med de uppenbara avtalsbrott som förekommit.
För en så bra och lokalt förankrad TV som möjligt är det nödvändigt att det i koncessionsavtalet med TV 4 ställs mycket klara och tydliga krav på regional verksamhet. Det är dessutom nödvändigt att diskussionen om digita- lisering tar ny fart samt att nästa markbundna kanal placeras i Göteborg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det nödvändiga med regionala aspekter i koncessionsgivning och utbyggnad av det svenska TV-nätet.
Stockholm den 2 oktober 1996
Lennart Fridén (m)
Erling Bager (fp) Ingrid Näslund (kd) Märta Johansson (s) Johan Lönnroth (v) Marianne Andersson (c) Kia Andreasson (mp)