Den 13 november 1994 folkomröstade det svenska folket om medlemskap i EU. Frågan löd som följer:
Riksdagen har beslutat att det ska hållas en folkomröstning om svenskt medlemskap i Europeiska Unionen (EU). Omröstningen gäller om Sverige skall bli medlem i EU i enlighet med det avtal som förhandlats fram mellan Sverige och EU:s medlemsstater.
Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?
Med en knapp majoritet ja-röster, 52,3 %, mot 46,8 % nej- röster och med 0,9 % blanka valsedlar, röstade det svenska folket att Sverige skulle bli medlem i EU.
Några år före den svenska folkomröstningen om EU-medlemskap, 1991, hölls EU:s senaste regeringskonferens. Denna konferens resulterade i Maastrichtfördraget, d v s EU:s nuvarande "grundlag".
Vad Sveriges folk röstade ja till var alltså den europeiska union såsom den beskrivs i EU:s grundlag inklusive Maastrichtfördraget.
Maastrichtfördraget var i mångt och mycket en kompromiss och många problem lämnades olösta. Därför skrevs det in i det nya fördraget att en ny regeringskonferens skulle sammankallas inom fem år.
I början av juni -95 började den s k reflektionsgruppen, med företrädare från alla EU:s medlemsländer och några av EU:s institutioner, förbereda konferensen. Själva regeringskonferensen startade den 29 mars -96 i Turin i Italien.
Hittills har förhandlingarna, eller snarare diskussionerna, skett dels på utrikesministernivå en gång i månaden, dels mellan de s k chefsförhandlarna som träffas i princip varje vecka. I oktober ska ett extra toppmöte hållas för att ge nytt liv åt förhandlingarna och till Europeiska rådets toppmöte i Dublin 13-14 december är det tänkt att ett nytt utkast till fördragstext ska ligga på bordet. Enligt planerna ska konferensen slutföras med Nederländerna som ordförande under toppmötet i Amsterdam i mitten av juni nästa år.
Den svenska regeringen vill gärna ge sken av att förhandlingarna handlar om sakfrågor, av typen sysselsättning, miljö och mer öppenhet. I själva verket är huvudorsaken till konferensens existens institutionella frågor, frågor om ändrad maktfördelning mellan stora och små länder, vetorättens vara eller icke vara, EU:s institutioners inbördes roll i framtiden osv. I synnerhet Frankrike och Tyskland är intresserade av att driva den här typen av frågor och planerar att presentera ett gemensamt initiativ före årsskiftet. Dessa två länder är intresserade av en begränsad dagordning och på en sådan finns det inte plats för många av de frågor som den svenska regeringen anser att konferensen ska handla om.
Vilket än resultatet av regeringsförhandlingarna blir är det dock säkert att resultatet av regeringskonferensen kommer att bli föremål för folkomröst- ning i flera länder. Irland, Frankrike och Danmark folkomröstade om Maastrichtfördraget och lär göra det även efter den här regeringskonferensen. Frågan om folkomröstning diskuteras även i bl a Portugal och Storbritannien. Sveriges regering utlovar däremot ännu ingen sådan, trots att det är alldeles uppenbart att det nya fördrag som kommer att gälla ser annorlunda ut än det svenska folket folkomröstade om i november 1994.
För svenska folket måste det upplevas som en ren omyndigförklaring om andra länder skall avgöra EU:s och därmed vår framtid medan svenskarna får sitta vid sidan av och titta på.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att folkomröstning skall hållas om resultatet av EU:s regeringskonferens.
Stockholm den 4 oktober 1996
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Peter Eriksson (mp) Annika Nordgren (mp) Barbro Johansson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Gunnar Goude (mp)
Gotab, Stockholm 1996