EU:s direktiv 94/80/EG innehåller bestämmelser för rösträtt och valbarhet vid kommunala val för unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsstat där de inte är medborgare. Denna reviderades (96/30/EG) till att även gälla de nya medlemsländerna Sverige, Danmark och Österrike, i Sveriges fall kommunal- och landstingsval.
För Sveriges del innebär direktivet och dess tillägg i korthet att alla EU- medborgare som varit skrivna i Sverige längre än tre månader ska få rösträtt i kommunal- och landstingsval, samt ha rätt att kandidera i samma val.
Rösträtten och rätten att kandidera till förtroendeposter är grundläggande demokratiska rättigheter, det handlar om rätten att vara en aktiv samhällsmedborgare och kunna delta i och bidra till de beslut som gemen- samt tas av och om samhället.
Det är av yttersta vikt att denna möjlighet ges även för utländska medborgare i Sverige, men idag får invandrare rösträtt till kommunal- och landstingsval först efter att ha haft uppehållstillstånd i tre år.
Det är högst orimligt att olika regler ska gälla för invandrare från EU och andra invandrare. För att undvika att A- och B-lag skapas bland invandrare måste samma regler gälla för invandrare oavsett varifrån de kommer. Det torde därför vara lämpligt att alla invandrare ges rösträtt samt rätt att kandidera till såväl kommunal-, landstings- som riksdagsval efter ett års vistelse i Sverige.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla invandrare skall få rösträtt till kommunal-, landstings- och riksdagsval, tillika rätt att kandidera efter att ha varit skrivna i Sverige i ett år.
Stockholm den 2 oktober 1996
Yvonne Ruwaida (mp)