Vårt mål är att människor ska ha makten över sin egen tillvaro, makten över sitt eget liv.
Det är grundbulten för att häva det växande utanförskapet och bryta vanmakten. Vi måste var och en få möjlighet att förverkliga våra egna drömmar.
Maktutredningen (1990:44) visade att människor upplever skiftande möjligheter att påverka sin vardag. Den konstaterade att medborgarna upplevde att de hade minst möjligheter att påverka skolan, boendet och hälso- och sjukvården. Allra minst inflytande kände de som bodde i hyresrätt i de utsatta bostadsområdena, medan de som ägde sin bostad kände att de förfogade över stora möjligheter att påverka sin egen boendesituation.
På de flesta av vardagslivets områden behöver vi var och en ökad makt över vår egen situation. På jobbet, i skolan, i bostaden, inom de offentligt finansierade tjänsterna. Makten över den egna tillvaron är individuell. Makt kan aldrig vara kollektiv. Däremot utövas den i många fall bäst i gemenskap, i samverkan med andra i familjen, grannskapet, föreningen, facket eller någon av alla de andra sammanslutningar fria människor skapar för att bättre nå sina mål.
På område efter område kan visas att makten och inflytandet, såväl formellt som reellt behöver ökas för de enskilda människorna. Vi föreslår därför att regeringen som ett generellt direktiv till samtliga utredare ska införa uppdraget att inom sitt utredningsområde lägga förslag som leder till ökad makt för de enskilda människorna som berörs av frågan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generella direktiv till statliga utredningar om ökad makt för de enskilda människorna.
Stockholm den 6 oktober 1996
Karin Pilsäter (fp) Eva Eriksson (fp)