Möjlighet till kommunala nyval
Under det senaste decenniet har flera nya partier dykt upp på spelplanen i rikspolitiken; kd, mp och nyd. I kommunerna är förutom de nya rikspartierna allt fler rent kommunala partier representerade. Många gånger bildas de på grund av att det finns en folklig opinion för en kommundelning, mot nya vägar, flygplatser etc, eller mot nedläggning av offentlig verksamhet. Sådana partier skall givetvis respekteras på samma sätt som alla andra. Däremot finns exempel på att de genom sin enfrågekaraktär ibland bidragit till instabilitet i den kommunala politiken. Det finns också exempel på att företrädare för sådana partier, och ibland också för "etablerade" partier, i stort antal lämnat fullmäktige eller bytt parti under mandatperioden.
Ibland vore det därför bäst om kommunen i sådana situationer kan genomföra ett kommunalt nyval. Regeringen bör således återkomma med förslag till sådan ändring i kommunallagen att kommunala nyval blir möjliga.
Delning av kommuner
Antalet förtroendevalda minskade drastiskt genom kommunsammanslagningarna. Färre politiker fick fatta fler och mer omfattande beslut. Avståndet mellan politiker och medborgare ökade. För att vända denna utveckling krävs fler förtroendevalda i Sverige. Förtroendeuppdragen bör bli fler, de bör spridas bland fler, och nya människor bör regelbundet få möjlighet att ta på sig ett politiskt uppdrag. Det behövs framför allt fler fritidspolitiker som bättre kan representera kommuninvånarna, med bland annat fler ungdomar och invandrare.
Detta kan bäst åstadkommas om antalet kommuner ökar kraftigt. Fler små kommuner ökar medborgarnas närhet till beslutsfattarna. Att dela vissa stora kommuner skulle öka demokratin. Regeringen bör därför inta en positiv hållning till kommundelningar som begärts av kommuninvånarna själva, och som princip bör regeringen tillåta och uppmuntra sådana delningar. Regeringen bör ta initiativet till en översyn av reglerna om kommundelningar.
Skilda valdagar
Skilda valdagar för kommun- och riksdagsval ökar utrymmet för debatt och insyn i de lokala och regionala frågorna. Riksdagsvalen har en tendens att kasta en ordentlig skugga över kommunal- och landstingsvalen. Många väljare bryr sig inte om att engagera sig i kommunalpolitiken utan röstar på samma parti i landstings- och kommunalval utan närmare eftertanke. Därför bör landstingsval och kommunalval skiljas från riksdagsvalen.
Riksmedierna förmedlar sällan någon sammanhängande bild av landets kommunala frågor. Vid ett särskilt valår för kommun/landstingsval skulle kommunalpolitiken möjligen få ökat utrymme men de stora kommunerna i storstäderna skulle med stor sannolikhet ändå dra till sig stor uppmärksamhet på landsortens och mindre kommuners bekostnad. Dessutom finns fortfarande risken att kommun- och landstingsvalrörelserna behåller karaktären av riksvalrörelser. Därför bör även de kommunala och landstingskommunala valen ske på olika valdagar i olika delar av landet. För att ytterligare minska rikspolitikens styrning av utfallet i de kommande valen skulle under vart och ett av de tre mellanliggande åren, mellan riksdagsvalen, kommunala och regionala val hållas i en tredjedel av landets kommuner.
Uppstramning av den kommunala revisionen
De många kommunala skandalerna har minskat tilltron till det kommunala styret. Vem är det egentligen som kontrollerar och reviderar kommunalpolitikernas arbete. Den frågan är det med stor sannolikhet fler och fler svenskar som ställer sig. Det är en uppenbar risk att politikerföraktet ökar och demokratins grundvalar hamnar då i uppenbar gungning. Risken ökar också för att det medborgerliga engagemanget för samhällsfrågor minskar och valdeltagandet sjunker. Vi har redan sett ett EU-parlamentsval med rekordlågt valdeltagande. Den utvecklingen kan lätt fortsätta i nationella val främst i kommunval och landstingsval om tilltron till politikerna minskar.
Systemet med förtroendevalda revisorer i kommunal verksamhet finns i Sverige och Finland, medan bl.a. Danmark sedan 1970 har sakkunniga revisorer. Bakgrunden till den ordning som råder i Sverige är att förtroendevalda granskas av sina egna. Några formella regler om revisorernas kompetens finns inte. Dock förutsätts de ha tillgång till professionell revisorskompetens i utövandet av sin revisionsfunktion, vilket innebär att kommunen eller landstinget engagerar fristående, professionella revisorer som biträder de förtroendevalda revisorerna.
Vid kommunallagsrevisionen 1991 infördes på KU:s initiativ i 9 kap. 7 § kommunallagen en bestämmelse att revisionen skall ske enligt god revisionssed. Revisionsutredningen fastslog 1993 (SOU 1993:69), med hänvisning till artikel 2 i EG/EU:s revisionsdirektiv, att lagstadgad revision av bolags och vissa andra företags årsbokslut m.m. endast får utföras av godkända personer, vilket betyder att lekmannarevisorerna i kommuner och landsting inte skulle få revidera de kommunala företagen.
Det är önskvärt att vi i Sverige behåller systemet med förtroendevalda revisorer i kommunal verksamhet, revisorer som är folkvalda och som dessutom har en bra kontakt med ledamöterna i kommunfullmäktige. Det är dock oerhört viktigt att de har tillgång till sakkunnig personal i den kommunala administrationen.
Högre krav måste också ställas på de kommunala revisorerna för att säkra revisionen av politikernas arbete och därmed demokratins fundament. Det måste ställas krav som garanterar att det finns hög kompetens och krav på auktorisation i lekmannastyrelserna i den kommunala revisionen.
Ingen "kommunarrest" för äldre eller invandrare
Alla människor i Sverige har rätt till att bo var de vill. Det hör till de grundläggande rättigheterna. Det är helt oacceptabelt att exempelvis invandrare placeras ut att bo i en viss bostadsort utan hänsyn till egna önskemål, eller att gamla människor med behov av specialboende inte får flytta till en plats där de vill bo.
En äldre person måste ha rätt att flytta till en annan kommun, även om den ligger långt bort, för att till exempel kunna bo närmare sina barn. Den kommunala bosättningsprincipen måste även gälla äldre. I 2 kap 8 § regeringsformen står: "Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövande. Han är även i övrigt tillförsäkrad frihet att förflytta sig inom riket och att lämna detta." Man frågar sig vad denna rörelsefrihet är värd om medborgarna inte har rätt att bosätta sig var de vill.
Kommunförbundet har tidigare antagit en rekommendation att personer skall få flytta vart de vill och då beredas plats inom äldreomsorgen vid en sådan flytt. Men efterlevnaden av rekommendationen har varit bristfällig. Det måste bli en laglig rättighet att bo där man vill.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i kommunallagen för att möjliggöra kommunala nyval,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delning av kommuner,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i kommunallagen att den ställer högre krav på sakkunnighet i den kommunala revisionen,
4. att riksdagen beslutar om sådan ändring i kommunallagen att alla som bor i Sverige har rätt att bosätta sig i vilken kommun de önskar.
Stockholm den 6 oktober 1996
Birgit Friggebo (fp)
Håkan Holmberg (fp) Margitta Edgren (fp) Lars Leijonborg (fp)