Under de senaste åren har det svenska folket med stigande förvåning och tilltagande ilska sett och hört hur journalister avslöjat den ena förtroendemannen efter den andra, som på otillbörliga sätt tillskansat sig personliga fördelar av sitt förtroendemannaskap, helt enkelt festat på skattebetalarnas bekostnad. Naturligtvis är detta alltid ett förkastligt beteende, men det accentueras ytterligare i tider av nedskärningar på snart sagt alla områden, från sjukvård till vägbyggen.
Krampaktiga försök till motmedel mot detta oskäliga utnyttjande av skattemedel har presenterats. Bland de märkligare är det socialdemokratiska förslaget att alla förtroendemän skulle ha en "chef" eller "arbetsgivare", en "överrock" att vända sig till för att få goda råd i etiska frågor. Naturligtvis måste det vara ett minimikrav på en förtroendeman att han eller hon kan skilja på ditt och mitt, kan skilja på vad som är privata nöjen och kommunal representation.
I kommuner och landsting finns revisorer utsedda som ska påpeka sådana här felaktigheter och som, om inte den felande rättar sig, ska anmäla felaktigheterna i revisionsberättelser och revisionspromemorior till högsta beslutande instans. Denna ordning har uppenbarligen inte fungerat i de fall som blivit uppmärksammade i massmedia.
En del kommuner och landsting tillämpar en ordning som motverkar otillbörligt utnyttjande av skattemedlen. Där utses revisionens ordförande och majoritet av den politiska oppositionen. Om landstingsrådet vet att hans politiska motståndare granskar reseräkningar och krognotor så minskar nog frestelsen att använda kommunens plastkort vid porrklubbsbesök.
Tyvärr tillämpar inte alla kommuner och landsting detta system. Ofta är det stabila majoriteter som suttit länge vid makten som inte anser det vara riktigt och viktigt med oppositionen som granskare. Vi har ett intryck av att det är i just sådana kommuner och landsting som de flesta otillbörligheterna inträffat. En lagstiftning behövs för att tvinga alla att tillämpa denna preventiva ordning. Länsstyrelser, statliga verk och myndigheter behöver också se över sin interna revision. En lagstiftning kunde eventuellt även täcka in dessa.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning för att garantera den politiska oppositionen i kommuner och landsting ordförandeskap och majoritet i revisionen.
Stockholm den 5 oktober 1996
Torsten Gavelin (fp)
Barbro Westerholm (fp) Lennart Fremling (fp) Ola Ström (fp)