Kommunerna har enligt dagens regelverk rätt att ta ut avgifter för barn- och äldreomsorg. I större eller mindre utsträckning svarar avgifterna för finansieringen av barn- och äldreomsorgen. Antalet konstruktioner och avgiftsnivåer är nästan lika många som antalet kommuner. Snart sagt varje kommun med självaktning har sin variant på hur avgifterna beräknas och hur mycket av kostnaderna som avgifterna skall täcka. Principerna bakom avgiftssystemen är i huvudsak två, antingen en fast avgift eller en avgift relaterad till inkomst. I systemen finns dessutom ilagda olika former av rabatter som t ex minskad avgift för andra och tredje barn o.s.v., inkomstgränser som inte får understigas, undantag för kapitalinkomster, del av förmögenhet undantas etc.
Genom inkomstskattesystemet möter löntagaren dels den kommunala inkomstbeskattningen i form av proportionell skatt, dels den statliga skatten som är progressiv. Skattesystemet bygger dessutom på principen att det är staten som via inkomstskatten svarar för inkomstutjämning. Alla inkomst- tagare måste dessutom betala statlig skatt.
I samband med att riksdagen beslutade om kommunalt skattestopp valde många kommuner att skärpa progressiviteten i sina avgiftssystem. Utvecklingen av avgiftssystemen inom den kommunala sektorn har inneburit att kommunerna via sina inkomstrelaterade taxesystem har övertagit delar av statens roll som inkomstutjämnare. På många håll i landet råder en sådan situation att det inte bara är riksdagen utan även kommunerna som behandlar och beslutar om inkomstutjämning utifrån progressiva system.
Självklart skall kommunerna även i fortsättningen vara berättigade att ta ut och fastställa avgifter utifrån olika nivåer och konstruktioner. Det finns dock inga skäl varför kommunerna skall införa inkomstrelaterade system så länge det är statens uppgift att svara för inkomstutjämningen via inkomstskatten. De kommunala inkomstrelaterade systemen skapar dessutom marginaleffekter som står i strid med skattereformen och dessutom är tveksamma utifrån likställighetsprincipen.
Systemet med avgiftsbefrielse innebär att barnomsorg och äldreomsorg de facto svarar för kostnader som annars skulle åvila kommunernas sociala verksamhet och därmed belasta socialbidragskontot. Situationen är idag sådan att barn- och äldreomsorg svarar för en omfattande subventionering av kommunernas sociala verksamhet. Det innebär att kommunernas sociala kostnader inte fullt ut redovisas.
Jag föreslår därför att regeringen återkommer med förslag till riksdagen som innebär att kommunerna förbjuds tillämpa inkomstrelaterade avgiftssystem. Dessutom skall regeringen till riksdagen redovisa förslag som innebär att kommunerna är skyldiga att ta ut avgift för barn- och äldre- omsorg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunala avgiftssystem.
Stockholm den 3 oktober 1996
Tomas Högström (m)
Gotab, Stockholm 1996