Enligt kommunallagens bestämmelser får en kommun i princip inte sälja sina tjänster på den allmänna marknaden, vare sig till andra kommuner eller till privata köpare. Bestämmelserna på området är sammanfattade i 2 kapitlet 1 § i kommunallagen. Det innebär bland annat att en kommunal verksamhet skall vara anknuten till kommunens geografiska område eller dess innevånare och att kommuner inte får driva sådan verksamhet som åvilar enbart staten, en annan kommun eller någon annan att sköta. Med uttrycket "någon annan" skall förstås det privata näringslivet.
Såsom praxis utvecklats på området finns det dock ingen riktigt tydlig gräns mellan den kommunala sektorn och näringslivet. Kommunerna driver således affärsverksamhet på t.ex. områdena kommunikationer, energi, bostadsförsörjning, va och renhållning. Dessa områden för kommunal verk- samhet omfattas numera av en särskild kompletterande kompetensregel som gör det möjligt för kommunerna att driva sådan verksamhet om det sker utan vinstsyfte och de tillhandahålles de egna kommunmedlemmarna.
Rättspraxis visar att kommuner bara i mycket speciella undantagsfall har möjlighet att erbjuda sina tjänster och produkter på den allmänna marknaden, t ex till andra kommuner. Således är det helt uteslutet att ett kommunalt renhållningsverk får totalentreprenad på renhållningen i en annan kommun, alldeles oavsett om detta kommunala verk erbjuder det klart förmånligaste alternativet. Här gäller inte den fria konkurrensen.
I sådana och liknande fall finns enbart alternativet att driva verksamheten i någon av de former som den nuvarande rättsordningen för interkommunala verksamheter medger, t.ex. kommunalförbund, gemensamt bolag eller annan form av samarbetsavtal.
Åtskilligt har hänt de senaste åren som understryker behovet av en förändring av dessa lagbestämmelser.
Kraven på ett effektivt resursutnyttjande inom kommunsektorn har kraftfullt strukits under som ett resultat av såväl den allmänna ekonomiska utvecklingen som av statliga beslut som rör kommunsektorn. För att en effektiv hushållning med skattemedel skall bli möjlig är det förstås nödvändigt att fullt ut utnyttja kapitalinvesteringar och överkapacitet i den kommunala sektorn. Det kräver ökade möjligheter att bedriva interkommunal verksamhet på t.ex. nämnda områden.
De regler för kommunal upphandling som tidigare följde av EES-avtalet och som nu gäller genom EU-medlemskapet understryker också de behovet av en förändring av lagreglerna på området.
Till detta kan läggas att gränsdragningen mellan kommunal verksamhet och affärsverksamhet i största allmänhet luckrats upp genom det utbredda marknadstänkandet - privatiseringsvågen och det ökade antalet entreprenader - också på områden som tidigare varit förbehållna kommunsektorn och som inte drivits i kommersiella former. Alldeles oavsett vilken uppfattning man har om privatisering och kommersialisering på dessa områden så pekar också dessa förändringar på det orimliga i att kommunala verksamheter är bundna av nuvarande regler.
Konkurrenskommittén föreslog i sitt betänkande "Konkurrensen i den offentliga sektorn" (SOU 1991:104) bl a att kommunerna skulle tillåtas bedriva uppdragsverksamhet i andra kommuner och landsting förutsatt att verksamheten upphandlats i konkurrens i den egna kommunen. Den tidigare borgerliga regeringen gick emellertid inte på den linjen utan valde, som man uttryckte saken i proposition 1992/93:43, att "avvakta utvecklingen" och tyckte att frågan borde "övervägas och belysas ytterligare i ljuset av den utveckling som sker".
Lokaldemokratikommittén fick därför i uppdrag att utreda förutsättningarna för kommuner och landsting att bedriva uppdragsverksamhet och att särskilt pröva möjligheten att inleda försöksverksamhet. Detta uppdrag är redovisat i delbetänkandet "Kommunal uppdragsverksamhet" (SOU 1992: 128) och kommittén föreslår att ett begränsat antal kommuner skall ha rätt att under en treårig försöksperiod bedriva uppdragsverksamhet "under regering- ens ledning och kontroll".
Man kan konstatera att trots denna påbjudna försiktighet, som närmast får betraktas som unik i förhållande till många andra oreflekterade system- förändringar, kom det inget förslag från den numera avsuttna borgerliga regeringen.
Något lagstiftningsarbete påbörjades inte och förklaringen torde vara att den dåvarande regeringen fick signaler från det privata näringslivet innebärande att man inte var intresserad av någon fri konkurrens på berörda områden.
Vid behandlingen av en motion med samma innebörd i konstitutions- utskottets betänkande 1995/96:KU34 anser utskottet att kommunala aktie- bolag bör ges rätt att under vissa förutsättningar bedriva uppdragsverksamhet i andra kommuner eller landsting inom sådan trafik som avses i lagen (1985:449) om rätt att driva viss linjetrafik. Denna utvidgade befogenhet på försöksbasis inskränker sig dock till att gälla enbart trafikområdet. Som erfarenheterna visar från annan kommunal verksamhet - t.ex. inom områdena renhållning, energi och bostadsförsörjning - är detta en alltför snäv avgränsning.
Det finns alltså goda skäl att åter aktualisera frågan om att snarast, med eller utan föregående försöksverksamhet, genomföra en förändring av lagbestämmelserna på området kommunal uppdragsverksamhet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyndsamt igångsätta arbetet med en ändrad lagstiftning om kommunal uppdragsverksamhet.
Stockholm den 1 oktober 1996
Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s)