Modernisering av kommunallagen
Ett gott samhälle och en god framtid för Sverige förutsätter en positiv utveckling i alla delar av vårt land. Det räcker inte med att det går bra enbart i vissa regioner. Staten har det yttersta och avgörande ansvaret för att den regionala balansen upprätthålls och utvecklas.
Tillväxten måste komma hela landet till del. De senaste årens utveckling har inte bara inneburit ökade skillnader mellan människor, den har även lett till en ökad regional obalans.
Denna utveckling måste med kraft motverkas. Den regionala balansen behövs inte bara av fördelningsskäl. Fördelningsmålet går hand i hand med skapandet av tillväxt.
Varje region och kommun i Sverige bär på en växtkraft. Alla dessa kommuner och regioner behövs för att ta vara på tillväxtpotentialen i hela landet, och alla är ömsesidigt beroende av varandra.
Vi motionärer förespråkar att man nu bygger vidare på att utveckla den tradition av solidaritet och sammanhållning som präglat det svenska samhället. Sverige ska hållas samman. Det är i det perspektivet som man ska betrakta en politik som ger regioner och kommuner regional balans.
Vi anser till exempel att kommunernas roll i näringspolitiken måste förtydligas och ges möjlighet att än mer aktivt delta i utvecklingen av densamma. De politiska målen måste alltså genomsyra alla politikområden. Beslut om vägar, järnvägar, statsbidrag till kommunerna, forskning, högre utbildning, företagens lokalförsörjning, energiförsörjning, kultur m.m. påverkar på ett eller annat sätt de olika kommunernas möjligheter att utvecklas.
Vi motionärer anser därför att sektorssamordningen är viktig i arbetet för att åstadkomma regional balans. Vi föreslår därför att arbetet intensifieras för att hitta de bästa formerna för en sektorssamordning lokalt, regionalt och centralt. Detta arbete förväntas också att omfatta statliga myndigheter och bolag.
Vi motionärer menar att den centrala nivån (staten) har ett särskilt ansvar, men avgörande för utvecklingen är vilka förutsättningar som det lokala samhället/kommunen och den nära regionen/länsstyrelsen ges möjlighet att skapa för sin egen utveckling. Inom ramen för nationella mål och ett sammanhållet Sverige vill vi motionärer påpeka att det lokala inflytandet måste öka.
I vissa avseenden så hindras i dag kommunerna att aktivt bidra till en positiv näringslivsutveckling och då främst i kommunallagen vad avser kommuners rätt att medverka i lösandet av vissa företags lokalförsörjning. Bestämmelserna om den kommunala kompetensen beskrivs i 2 kap. kommunallagen. Där beskrivs kriterier för och hur en kommunal åtgärd skall vara tillåten och att i grunden fordras att åtgärden skall vara av allmänt intresse och vara knutet till kommunen (2 kap. 1 §). Även i KI 1991: 900 SFS § 7 och § 8 framgår detta men det är så otydligt att det uppstår tolkningssvårigheter.
Däremot så finns det inget entydigt svar i kommunallagen på frågan hur långt kompetensen sträcker sig. Till sin hjälp måste man ta både lagförarbeten, kommentarer och rättspraxis (regeringsrättens avgörande i kommunalbesvärsmål).
Vi motionärer föreslår nu att en modernisering av lagen görs på denna punkt så att kommunerna mera aktivt kan delta i uppbyggnaden av "företagsindustriområden", (ett nytt begrepp) med företagshotellskaraktär, men utan begränsning till en fysisk byggnad med ett antal lokaler som de mindre och medelstora företagen hyr av kommunen med marknadsmässig hyressättning. Denna åtgärd måste till för att inte begränsa vilka slag av företag som kan utvecklas inom ett och samma "företagsindustriområde".
Det finns exempel på att företag, bl.a. livsmedelsföretag, inte kan samlokaliseras i samma fysiska byggnad på grund av annan lagstiftning. Vi motionärer föreslår också att man ser över bestämmelser om kommunala bolag och kompetensfrågorna i övrigt på dessa områden eftersom detta ofta utgör ett hinder för kommunerna att aktivt medverka till att aktivt ta till vara den växtkraft som finns i kommunen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en modernisering av kommunallagen.
Stockholm den 1 oktober 1996
Leo Persson (s)
Per Erik Granström (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Laila Bäck (s) Irène Vestlund (s)
Gotab, Stockholm 1996