Den 1 juli 1996 trädde en lagändring i kraft som innebär att kommunala trafikföretag som själva är helt konkurrensutsatta nu kan lägga anbud även på trafik utanför den egna kommunen. Lagen som gäller på försök är begränsad till att gälla enbart trafikföretag.
Det innebär att den nuvarande lagstiftningen förhindrar alla övriga kommunal- och landstingsägda företag att lägga anbud på uppdrag utanför den egna kommunen även om de själva är fullt ut konkurrensutsatta.
Kommunerna tvingas med nuvarande upphandlingsbestämmelser att utsätta sina egna företag för konkurrens i den egna kommunen samtidigt som de kommunala företagen är förbjudna att vara med och konkurrera i andra kommuner. Detta innebär en allvarlig snedvridning av konkurrensen och leder också till en minskad konkurrens. Många kommuner väljer därför att helt avstå från att konkurrensutsätta vissa verksamheter.
Ett exempel på de negativa effekterna av den nuvarande lagstiftningen finns inom renhållningsverksamheten. Där kommunerna nu öppnar för konkurrens beträffande exempelvis sophämtningen uppstår snabbt en orimlig konkurrenssituation. De kommunala renhållningsföretagen hamnar i en situation där man konkurrerar med multinationella företag med en lagstiftning som gör att man bara kan förlora marknadsandelar men saknar möjlighet att ta nya.
Alla kommunala företag som bedriver sin verksamhet på helt affärsmässiga grunder bör därför ha möjlighet att lägga anbud på verksamheter även utanför den egna kommunen, under förutsättning att den aktuella verksamheten är konkurrensutsatt i den egna kommunen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i lagen som innebär att de kommunala företag som själva är konkurrensutsatta och drivs enligt affärsmässiga principer tillåts konkurrera utanför den egna kommunen.
Stockholm den 26 september 1996
Hans Stenberg (s)
Carin Lundberg (s) Arne Kjörnsberg (s) Claes-Göran Brandin (s)