Det förekommer ofta att kommuner redovisar stora överskott i föregående års verksamhet trots att man vid budgetbehandlingen i stället talat om stora väntande underskott. Den politiska majoriteten har också med denna motivering genomdrivit skattehöjningar som året efter visat sig helt obehövliga då betydande överskott skulle ha uppkommit även utan skattehöjning. Man har alltså på felaktiga grunder använt beskattningsrätten och tagit ut högre skatt än verksamheten kräver.
Det kan förvisso vara synnerligen svårt att rätt beräkna det kommande årets kostnader varför en viss förståelse för felberäkningar måste finnas. Mer anmärkningsvärt är då att när resultatet föreligger och man kan konstatera att för hög skatt uttagits av medborgarna så kan inte dessa gottgöras i efterhand t.ex. genom att en återbetalning av överskottet i proportion till den beskattningsbara inkomsten sker. Såväl kammarrätt som regeringsrätt har i utslag den 2 september 1988 (kammarrätten i Göteborg) och den 21 augusti 1991 konstaterat att kommunallagen inte tillåter en kommun att efter budgetårets ingång ändra den för året fastställda skattesatsen. En återbetalning av överskott tolkas som en åtgärd med samma syfte och reella innebörd som ett beslut om ändring av skattesatsen. Även om en återbetalning inte kopplas till en skattesänkning så kan en kommun inte återbetala del av överskott då det "för att en kommun skall kunna utbetala understöd eller annan vederlagsfri ersättning till enskilda krävs i princip stöd i lag eller annan författning" (regeringsrättsutslag över mål från Vellinge kommun, målnummer 753-1989, föredraget 1991-08-21). Utslagen i kammarrätt och regeringsrätt har sedan omöjliggjort återbetalning i andra kommuner som genom att ta ut för hög skatt erhållit oförutsedda överskott.
Detta betyder att den nuvarande kommunallagen tillåter hur stora felräkningar och därmed hur stora "felutdebiteringar" av skatt som helst men inte att, när felet konstaterats, de som stått för pengarna, kommun- medborgarna, kan få rättelse och pengarna tillbaka. Jag upplever detta som stötande och upprörande. Kommunallagen bör ändras så att en återbetalning av föregående års överskott i proportion till kommuninnevånarnas beskatt- ningsbara inkomster möjliggörs.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i kommunallagen att återbetalning av del av föregående års överskott i proportion till kommuninnevånarnas beskattningsbara inkomster möjliggörs.
Stockholm den 23 september 1996
Leif Carlson (m)