Det är dags att på allvar bestämma sig för om vi i Sverige skall ha en lokal politisk nivå eller inte. Om utgångspunkten är att vi även framöver skall ha en kommunnivå med kommunalpolitiker, som har något utrymme att fatta lokalt varierade och lokalt förankrade beslut, kan inte riksdag och regering fortsätta att via lagstiftning detaljstyra både vad kommunerna skall ha för verksamhet och hur den skall utformas och bedrivas.
Flera märkliga beslut som klart inskränker det kommunala självstyret har tagits de senaste åren och flera tycks vara på väg.
Det mest flagranta exemplet är det nya skatteutjämningssystemet, där kommunernas grundlagsfästa rätt att sig själva beskatta för sina egna angelägenheter är satt ur spel i och med att en kommuns medborgares skattepengar genom centrala beslut kan skickas till en annan kommun.
Vidare har vi diverse rättighetslagar, till exempel socialtjänstlagen, med stöd av vilken statsmakterna via myndigheter och domstolar i praktiken styr hur kommunernas socialbidragsnorm skall utformas.
Det senast påfundet är förslaget om en bibliotekslag. Frågan är hur kommunalpolitiker skall kunna få utrymme att göra nödvändiga omstruktu- reringar av den kommunala verksamheten när allt är obligatoriskt och styrt via lagstiftning.
Visserligen får kommunerna statsbidrag, men till största delen täcks kostnaderna för den kommunala verksamheten av kommunalskatt och avgifter som den egna kommunens invånare betalar. Det måste anses rimligt att de politiker som medborgarna röstar fram har ett stort utrymme att själva bestämma vilken verksamhet som skall finnas i den egna kommunen och hur den skall vara utformad efter de mycket olika lokala betingelser som finns i Sverige och som också kan variera med tiden.
Principen måste vara att den som beslutar också betalar. Om det anses att en verksamhet skall vara nationellt beslutad, till exempel skolan, så kan detta med fördel utformas som ett nationellt system där en elevbaserad ersättning går direkt till berörda medborgare. Dessa kan sedan välja mellan olika utförare (offentliga, privata eller kooperativ osv).
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla kommande regeringsförslag som berör kommunal verksamhet skall innehålla en redovisning av på vilket sätt den kommunala självstyrelsen påverkas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgång av befintlig lagstiftning i syfte att vidta sådana ändringar som på berörda områden återupprättar den kommunala självstyrelsen.
Stockholm den 23 september 1996
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)