Om slopande av grundlagsskyddet för äganderätten
Att räkna rätten till privategendom som en grundläggande demokratisk fri-och rättighet är en borgerlig ståndpunkt. De borgerliga har lyckats få in denna rätt i RF:s rättighetskatalog, som 2 kap. 18 §, och har steg för steg drivit fram att den rätten fått ett allt starkare skydd. Också genom Europakonventionen finns ett egendomsskydd.
Grundlagsskyddet gäller formellt all egendom. Men det är skillnad på egendom och egendom. Egendom i form av personliga tillhörigheter skiljer sig från egendom som är grundval för makt i samhället, makt över andra.
Enskild egendom har ett starkt skydd i vanlig lag. Den som utan lagstöd angriper annans egendom kan räkna med straffrättsliga sanktioner. Den civilrättsliga lagstiftningen skyddar också den rådande egendomsordningen.
Äganderätt som innebär makt över samhällstillgångar och över andras arbete och liv är grunden för samhällets sociala och politiska klyftor. Äganderätt innebär i dessa fall förfogande över resultatet av andras arbete och möjlighet att expropriera och realisera det de arbetande skapar utöver vad som svarar mot bruttolön och sociala avgifter. Ägandet ger makt över andras möjligheter till demokratiska fri- och rättigheter.
När den har ett kvalificerat grundlagsskydd som nu försvårar den också ett samhälleligt miljöarbete.
Såsom 2 kap 18 § är utformad innebär den att t.ex. en markägare skall kompenseras för att han inte skulle få fortsätta med verksamhet på sin egendom som fördärvar svårersättliga naturvärden eller om han tvingas upphöra med verksamhet som är miljöfarlig.
2 kap 18 § bör utmönstras ur regeringsformen och Sverige bör deklarera undantag för äganderätten också i sin anslutning till Europakonventionen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om slopande av grundlagsskyddet för äganderätten.
Stockholm den 7 oktober 1996
Kenneth Kvist (v) Maggi Mikaelsson (v)
Gotab, Stockholm 1996