I nuvarande lagstiftning får registrering med hjälp av personnummer endast ske när det är klart motiverat med hänsyn till registrets ändamål, vikten av en säker identifiering eller av annat beaktansvärt skäl. Den registeransvarige har alltså bevisbördan för att personnummer skall få finnas i ett personregister. Datainspektionen prövar halten i de skäl som åberopas.
Användandet av personnummer i registersammanhang är härigenom begränsat. Denna begränsning skapades i syfte att skydda den personliga integriteten samt att försvåra samkörning av olika register.
Denna koncentration på begränsning av personnummeranvändning som ett medel att öka integritetsskyddet kan i vissa fall istället öka riskerna för att en persons integritet kan kränkas. Handläggare och andra måste vara säkra på att de uppgifter som används verkligen gäller rätt person.
Om man t.ex. förbjuder personnummeranvändning hos en registeransvarig i syfte att försvåra att viss samkörning av register ska kunna göras, finns idag ändå möjligheten att samköra på andra personuppgifter. Samkörningen blir då inte så exakt och kan leda till sammanblandningar och felaktigheter.
Personnummer skulle kunna utgöra en viktig del av det personliga integritetsskyddet genom att det ger en säker identifiering innebärande att sammanblandningar och felaktigheter kan undvikas.
Därför bör lagstiftningen koncentreras på persondatabehandlingen i sig. Om denna bedöms som nödvändig och väsentlig måste personnummer kunna användas för att ge en säkrare persondatahantering.
Regeringen bör därför se över bestämmelserna vad gäller användandet av personnummer för att lätta på de restriktioner som idag finns för sådant användande.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av översyn av bestämmelserna vad gäller användande av personnummer.
Stockholm den 4 oktober 1996
Majléne Westerlund Panke (s)