Talmannen har vid upprepade tillfällen såväl i kammaren som genom tidningsartiklar påtalat ledamöternas ointresse för att närvara i kammaren.
Talmanskonferensen har försökt att stimulera till större närvaro i kammaren under debatterna. Frågeinstitutet har förändrats och speciella temadagar har införts i syfte att göra riksdagens arbete mera synligt och öppet.
Riksdagen måste även förändra sitt arbetssätt. Genom användande av ny teknik kan intresset för debatterna i kammaren stimuleras. Inom ramen för temadagarna bör riksdagen pröva möjligheterna att utnyttja modern teknik.
Det bör finnas möjligheter att visa diagram och bilder för kammarens ledamöter men också för en intresserad allmänhet som är närvarande. Massmedia, som ofta låter sitt informationsflöde stödjas av bilder, kan därmed få ökade möjligheter att föra ut en allsidigare belysning av riksdagens arbete till en bred allmänhet.
Riksdagen har genom beslut föreskrivit utbildningsväsendet att ta tillvara ny teknik. Riksdagen måste genom förändringar av sitt arbete visa att den föregår med gott exempel.
Några problem med dokumentation av debatterna torde inte föreligga. Med stöd av modern datorteknik kan denna uppgift lösas.
Riksdagens arbete måste också organiseras så att ledamöterna frigörs från utskottsarbete och arbete i kommittéer under viktiga debattdagar. Det är för närvarande inte möjligt att delta i kammaren i den utsträckning som många enskilda riksdagsledamöter skulle vilja.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger talmanskonferensen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändrat arbetssätt i kammaren genom utnyttjande av modern teknik,
2. att riksdagen som sin mening ger talmanskonferensen till känna vad i motionen anförts om behovet av omorganisation av riksdagsledamöternas arbete för att möjliggöra närvaro i kammaren under viktiga debattdagar.
Stockholm den 7 oktober 1996
Rigmor Ahlstedt (c)
Gotab, Stockholm 1996