Arbetet i riksdagen är ett arbete som uppslukar ledamöternas tid. Förutom arbetet i utskotten och i kammaren, med de förberedelser som detta kräver, har de flesta ledamöter almanackan full av deltagande i debatter, studiebesök, utbildningar, kontakter i den egna valkretsen m.m.
Det är svårt att få tiden att räcka till mer fördjupade kontakter med de verksamheter som omfattas av ledamotens arbetsområde.
För den som är ersättare i riksdagen är det på ett annat sätt. Utan förvarning kan hon eller han plötsligt bli inkallad att tjänstgöra vid ordinarie ledamots frånvaro. Det är inte lätt att plötsligt anpassa sig till riksdagens arbetsformer. Det vore därför en fördel om ledamöternas ersättare hade möjlighet till praktik i riksdagen, med möjlighet att delta i utskottens och kammarens arbete.
I dag har ledamöterna möjlighet att under mandatperioden söka stipendium för att göra en studieresa under sommaruppehållet och det är bra. Men det finns också ett behov av att kunna ta del av det egna utskottets verksamhetsområde under tid då riksdagen är samlad. Det kan t ex handla om att praktisera på de verk och myndigheter som ligger inom utskottets verksamhetsområde eller det kan handla om att delta i den ordinarie verksamheten inom något område av den offentliga sektorn.
Vänsterpartiet föreslår därför att varje ledamot en gång under mandatperioden skall ha rätt till en månads ledighet för att praktisera inom det verksamhetsområde som hennes eller hans utskott berör. Denna riksdagspraktik skall förläggas under riksdagsåret och vara sammanhängande i en månad. Under denna månad skall ersättning utgå enligt gällande regler och ersättare kallas in.
Vi tror att denna åtgärd skulle bidra till en bättre förankring av riksdagen i samhället, vilket i sin tur ger bättre riksdagsbeslut, ett minskat politikerförakt och en ökad öppenhet mot väljare och arbetsplatser. Samtidigt tas ersättarnas kunskaper tillvara. Genom att skola in ersättarna i riksdagens arbete öppnas nya kanaler mellan riksdag och samhälle som måste ses som mycket värdefulla. Även om riksdagen är ett av världens öppnaste parlament skulle denna åtgärd ytterligare förbättra riksdagens inre arbete och öka det demokratiska nätverket.
Kostnaden för en förändring enligt ovanstående modell kan lösas inom ramen. Förslaget skall inte öka kostnaderna för riksdagen. Utslaget på en mandatperiod skulle det innebära att ledamöternas lön, kostnadsersättningar och traktamenten sänks för att täcka kostnaderna för ersättare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen uppdrar åt talmanskonferensen att återkomma med förslag i enlighet med motionen.
Stockholm den 7 oktober 1996
Charlotta L Bjälkebring (v) Maggi Mikaelsson (v)