Att vara riksdagsledamot är ett förtroendeuppdrag, inte ett yrke eller en anställning. För att få en bra sammansättning av riksdagens ledamöter krävs inte bara att de kommer från olika län, utan också att de har olika yrkesbakgrund, erfarenheter, kön och inte minst ålder. Att riksdagsledamöter frivilligt (eller ofrivilligt!) avgår efter ett antal perioder och övergår till annan verksamhet bör ses som självklart, inte olyckliga undantag. Ingen är vald på livstid.
De ersättningar och förmåner som utgår för ledamotskapet, både när man tjänstgör och efteråt, bör utgå från ovan nämnda förutsättningar.
Den ålderspension som ledamöterna tjänar in under tiden de tjänstgör bör givetvis gälla lika för alla oavsett ålder. Det är orimligt att ålderspensions- förmånerna helt avgörs av huruvida ledamoten är över eller under 50 år vid avslutandet av ledamotskapet. Ålderspensionsförmånen bör vara direkt kopp- lad till antalet intjänandeår, ej till ålder på ledamoten då intjänandet sker.
Eftersom efterlevandepension till make/maka/sambo och barn är kopplad till intjänad egen pension innebär de nuvarande reglerna att även familjen får ett väsentligt sämre skydd ifall ledamoten avgår eller avlider före 50 års ålder. Detta är särskilt allvarligt för barnpensionen. Det är trots allt vanligast att ledamöter under 50 är de som har minderåriga barn, vilka behöver och borde vara de som har rätt till ekonomiskt skydd om ledamoten avlider.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om en sådan ändring av intjänandereglerna för ålderspension att enbart antalet tjänsteår avgör pensionens storlek,
2. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om sådan ändring av intjänandereglerna att enbart antalet tjänsteår avgör efterlevandepensionens storlek.
Stockholm den 7 oktober 1996
Karin Pilsäter (fp) Fredrik Reinfeldt (m)