Folkbildningen är den enda möjligheten att skaffa sig kunskap, studievana och erfarenheter för hundratusentals människor. Nära en halv miljon i yrkesverksam ålder har utbildning kortare än motsvarande 9-årig grundskola. Detta är oroande höga siffror. Beskrivningen av folkbildningen som enbart kulturell verksamhet är därför missvisande. Utbildningsutskottet bör hantera folkbildningens frågor. Det är först inom ramen för folkbildningen som det finns möjlighet att låta alla bli delaktiga i kunskapssamhället. Därför kan inte folkbildningen och dess viktiga roll hanteras enbart av kulturutskottet. Detta är främst en rättvisefråga, eftersom utbildning och kunskap måste göras tillgängliga för alla befolkningsgrupper, inte bara för dem som har gymnasiekompetens. I detta arbete har folkbildningen en unik och viktig uppgift. Att skapa verktyg för individen att utifrån sina egna förutsättningar skaffa sig möjligheter att höja sin bildnings- och utbildningsnivå är av avgörande betydelse för att undvika ett tvåtredjedelssamhälle.
Därför måste folkbildningens arbete ses som ett utbildningsarbete. Folkbildningen är den enda resurs som tar tillvara alla de kortutbildade, de arbetslösa, invandrare, handikappade, med flera.
Folkbildningen kan bli katalysator för integrationsfrågor i samhället.
Som vi ser i dag är dessa grupper inte marginella. De representerar en stor del av befolkningen, men inryms sällan i de traditionella utbildnings- systemen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att folkbildningsfrågorna flyttas till utbildningsutskottets ansvarsområde.
Stockholm den 2 oktober 1996
Kristina Nordström (s) Anders Ygeman (s)